Oostfront

War of Honor (Alderac Entertainment Group)

Ik lees graag en veel. Bij voorkeur in bed doe ik dat, rond middernacht. Spelregels, maar ook – dat zal u misschien verbazen – boeken.

Lezen, beste medespeler, is niet altijd gezond.

Neem nu Het Boek Der Doden van Glenn Cooper. Wat er onderaan bladzijde 109 en bovenaan bladzijde 110 gebeurt heeft mij onlangs een erg rusteloze nacht bezorgd. En enkele nachten later, op bladzijde 333 deed de heer Cooper het nog eens dunnetjes over. In een heel andere context weliswaar, want op die voorlaatste bladzijde serveert hij een ongelooflijke plotwending die je verbijsterd in je bed achterlaat. Meestal zie ik plotwendingen en clous al van ver aankomen, als worden ze begeleid door vuurwerk en klaroengeschal, maar nu was ik toch blij dat ik mij al in liggende houding bevond.

Mijn hart sloeg ook over toen ik vernam dat Alderac Entertainment Group in juni komt met een nieuwe en volledig zelfstandig speelbare doosversie van het CCG Legend of the Five Rings, een kaartspel dat zich afspeelt in een – overigens prachtig weergegeven – Oosterse setting. 

Ik heb de oerversie van dit spel in haar beginjaren herhaaldelijk en met veel plezier gespeeld, maar het CCG-element deed mij uiteindelijk, zoals zovelen waarschijnlijk, afhaken.

Maar nu, beste medespeler, is mijn aandacht opnieuw gewekt. Want de nieuwe versie zit in een grote doos en is out of the box speelbaar. Dat opent perspectieven, vooral voor zij die het spel nog niet kennen en er op een budgetveilige manier kennis mee willen maken, maar ook voor de diehards want er worden in deze versie enkele nieuwe spelmechanismen geïntroduceerd die zeer de moeite van het ontdekken waard zijn. Daarbovenop, in tegenstelling tot de Playstation 3, is War of Honor backwards compatible met de reeds eerder verschenen kaarten uit de Legend of the Five Rings.

Met zijn vieren kant en klaar uit de doos speelbaar, een grote herspeelbaarheidsfactor, vier manieren om het spel te winnen en een grafische vormgeving – die kaarten! – die uw kwijlende kinnebak met een luide bonk op uw tafelblad gaat doen terechtkomen. Dat, in een notendop, is War Of Honor.

Hou wel rekening met een hogere instapdrempel dan u gewend bent. U gaat moeite moeten doen om dit spel onder de knie te krijgen. U moet investeren en andere spellen even aan de kant laten. Ik kan mij voorstellen dat dit voor sommigen onder u – de dippers – een gruwelijk vooruitzicht is. U mist dan wel uw wonderlijke metamorfose tot digger. Want u gaat na uw financiële en mentale investering gegarandeerd aan niks anders meer kunnen denken.

Dominique