De “De Tafel Plakt!” Awards 2010: deel 8

Kinderspel van het jaar

Hebt u kinderen en koestert u de ijdele hoop ze ooit om te tunen tot bord- en kaartspelers heb ik geen goed nieuws voor u. Kunt u tijdens de lagere school met een beetje geluk hun interesse nog enigszins opwekken en zelfs op peil houden, op de middelbare school smelt deze weg als sneeuw voor de zon. Dat komt omdat bord- en kaartspellen op de cool-o-meter van de middelbare scholier het cijfer nul krijgen toebedeeld. Oubolligheid, iets voor nerds, een activiteit voor dragers van geitenwollen sokken, het zijn maar enkele krachttermen die onze hobby in die biotoop krijgt toebedeeld. Het outen van bordspellen spelen als hobby staat voor de middelbare scholier dan ook gelijk met sociale zelfmoord. Niemand van de leeftijdsgenoten wil dan nog samen met hem of haar op de speelplaats gezien worden.

Aangezien de leeftijd van 12 jaar enorm snel wordt gehaald hebt u dus geen tijd te verliezen.

Met Water Lily (Asmodée) bijvoorbeeld.

Waterlily valt als volwassene ook te smaken maar als u met kinderen aan tafel zit wordt dit pas een echte traktatie. Als u kleine mensjes hebt geassembleerd had dit onder uw kerstboom moeten liggen. Misschien staat hij nog altijd in uw woonkamer en is het nog niet te laat. Het zou niet de eerste keer zijn dat er plots een vergeten pakje achter de kerststal wordt ontdekt, al hebt u er eentje van een aanzienlijke omvang nodig wilt u dit spel alsnog kunnen wegmoffelen.

Het originele spelconcept, de snelle beurtwisselingen en de bewust ingebouwde onzekerheidsfactor bij de puntentelling maken dit een toppertje, al had ik liever verwisselbare glijbanen in de doos gezien.

Maar niet getreurd. U kunt hier weinig verkeerd mee doen.

Voor zolang het duurt.

Dominique