De “De Tafel Plakt!” Awards 2010: deel 5

Irritantste speelfiguur van het jaar

De inboorling in Expedition Sumatra (Igramoon).

Zeer irritant kereltje dit. En hij blijft maar terugkomen om u te jennen.

Hier is het plaatje: u hebt in de moeilijkste omstandigheden uw schip volgeladen met de meest exotische en dus veel geldopbrengende diersoorten. Het is zelfs al zover gekomen dat u overal in uw omgeving dollartekens begint waar te nemen. U hebt ook een vaag vermoeden dat u niet ver bent verwijderd van de overwinning.

Vervolgens wordt de inboorlingtegel omgedraaid.

Als Expedition Sumatra de bekendheid verwerft die het verdient zal het woord inboorlingtegel de meest gevreesde term binnen de bordspelwereld worden. Het heeft nog slechtere lading dan – ik zeg maar iets – Sauron of Voldemort. U zult het zien: wordt de naam genoemd valt er een geladen stilte, een stilte van een haast tastbare zwaarte waarvan men het gevoel heeft dat die met een mes in tweeën kan worden gesneden.

De inboorling zorgt ervoor dat u het schip dat u zo zorgvuldig hebt volgeladen gedeeltelijk moet legen. Legen betekent: lading overboord. Lading overboord betekent: verlies van punten. Verlies van punten betekent: overwinning verdwijnt aan de einder. Overwinning verdwijnt aan de einder betekent: geen extra kruisje in uw Excelbestand.

Maar het ergste moet nog komen. Dit ettertje wordt, in tegenstelling tot de andere tegels in het spel, opnieuw in de trekstapel geschud waardoor hij vroeg of laat weer schaamteloos zal opduiken. U kunt zich voorstellen wat dit betekent als u zich in de eindspelfase bevindt.

Voor dit soort situaties is de term kommer en kwel uitgevonden.

Soit, u bent gewaarschuwd.

Dominique