Spiel 2010: een vooruitblik (deel 46)

Rallyman (Rallyman)

Een racespel voor 1 tot 4 spelers waarin u als rallypiloot wordt geacht de snelste tijd neer te zetten, vertrouwend op de parcourskennis die uw copiloot schreeuwend uw oren in jaagt.

Reserveer alvast uw plaats in de wachtrij want:

Top Gear is uw favoriete tv-programma en dit spelletje is een ideaal verlengde daarvan.

Voortgaan op uw copiloot, net als in een echte rallywedstrijd? Laat maar komen.

Het materiaal ziet er prachtig uit. De circuits zijn moduleerbaar – de spelborden zijn beiderzijds bedrukt – en elke race is dus steeds weer anders.

U rijdt, weliswaar allemaal samen, tegen de tijd. U kunt als eerste laagvliegend en vrolijk zwaaiend de finish overschrijden maar dat biedt u nog geen garantie voor de overwinning. Het is eens wat anders.

U houdt van checkpoints – uw verlanglijstje voor Spiel staat er vol mee – en in dit spelletje kunt u ze introduceren om uw stand ten opzichte van uw tegenspelers te evalueren. Dat creëert spanning en dat vindt u leuk.

U kunt, om het allemaal wat moeilijker te maken, sneeuw een belangrijke rol laten spelen.

U kunt de baan afschuiven, met alle gevolgen vandien.

Het spel maakt gebruik van een origineel en functioneel systeem om uw tijd bij te houden, zelfs als u langs pad en wegel uw wielen staat te vervangen. U houdt van originele en overzichtelijke spelsystemen. 

U houdt wel van dobbelspellen met een hoog Can’t Stop gehalte. Dat betekent immers gelach, gegier, gebrul, gemanipuleer en veinzend gesupporter. Kortom: interactie. Dat zal in dit spel niet anders zijn.

Naarmate de wedstrijd vordert worden de risico’s die men neemt groter en de dobbelsteenworpen spannender.

U kunt het spel zo kort en zo lang maken als u wilt en u vermoedt dat u voor het laatste zult kiezen.

U kunt tijdens solosessies uw persoonlijke recordtijd proberen te verbeteren.

U hebt het gevoel dat dit wel eens het beste dobbelgestuurde racespelletje aller tijden zou kunnen zijn.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Rallyman voorbij want:

Dat klinkt allemaal heel mooi, die vertrouwensrelatie met uw copiloot, maar speltechnisch hebben ze de ongelooflijke blunder gemaakt dat vertrouwen te laten uitstralen door een set dobbelstenen. U voelt zich door de doosinformatie om de tuin geleid. Wat u betreft een gemiste kans. U had het nochtans graag eens gezien, koppeltjes van twee spelers waarvan er eentje de boel bij elkaar zit te schreeuwen.

Echt rallyrijden is het niet echt. U rijdt samen met uw tegenspelers op een hoopje de holle wegen op. 

Het is en blijft een dobbelspel. U hebt het niet zo voor die onbetrouwbare en stoute kubusjes.

Dobbelen betekent meestal ook dat u wat langer op uw beurt moet wachten. U hebt graag dat het, net als in een echte rally, vooruitgaat.

Op het eerste gezicht lijken er niet zoveel verschillen te zijn met Formala Dé en dat hebt u al in de kast staan.

Vertrekt u niet als eerste zit u mogelijk onderweg met een probleem, vooral als u sneller dan uw voorliggers bent en ze voorbij moet. Dat vraagt extra aanroeping van uw stuurmans/dobbelkunst, wat betekent dat u in het nadeel bent. U start dus niet met gelijke middelen zoals in een echte rally. Dat vindt u niet leuk.

Dominique