Spiel 2010: een vooruitblik (deel 45)

Rummelplatz: Das Eggert Jubiläumspiel (Eggert Spiele)

Een module van 8 kleine bordspellen voor 3 tot 6 spelers waarin u in gezinsverband en partygewijs leuke dingen kunt doen om het 15-jarig bestaan van Eggert Spiele enige luister bij te zetten.

Reserveer alvast uw plaats in de wachtrij want:

Als er gevierd moet worden bent u er als de kippen bij.

Thematisch zijn alle spellen in deze doos gelinkt aan volksfeesten en rommelmarkten. Achtbanen, spookhuizen, koppen van Jut, pluchen beesten, het zit er allemaal in en u ziet dat helemaal zitten. Vooral dat spookhuis komt, met Halloween in zicht, heel gelegen.

Er zitten 8 verschillende spellen in de doos en daar hebben 16 ontwikkelaars en illustratoren aan meegewerkt. Daar moet toch iets tussen zitten dat de moeite waard is.

U houdt van een moduleerbare doosinhoud die u naar believen kunt combineren.

U bent een fan van Eggert Spiele en door de aankoop vant dit spel wilt u hen feliciteren en bedanken voor hun leuke spellen die uw spelersleven aanzienlijk hebben verrijkt.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Eggert Spiele voorbij want:

U zou toch verwachten dat Eggert Spiele, aangezien ze toch iets te vieren hebben, u het spel in kwestie cadeau doet. U hebt in die 15 jaar financieel al genoeg bijgedragen aan het bedrijf en het is dus mede dankzij u dat ze het zo lang hebben uitgehouden. Maar neen hoor, u moet een kleine 35 euro ophoesten om aan de festiviteiten te kunnen deelnemen. En dat feest moet dan nog doorgaan op uw eigen tafel. U bent zwaar ontgoocheld.

U hebt het niet zo voor vele kleine spelletjes in één doos. U hebt bijvoorbeeld “100 Spellen Voor Het Hele Gezin” in uw kast staan en dat komt er nooit uit. En Stonehenge heeft u, ondanks zijn prachtige vormgeving en de indrukwekkende lijst designers die daaraan hebben meegewerkt, ook niet kunnen overtuigen. U hebt dan ook het gevoel dat de inhoud van deze spellendoos zijn naam alle eer gaat aandoen: rommel.

U houdt uw hart vast voor het grafische resultaat van een spel waaraan meerdere illustratoren met verschillende stijlen aan hebben meegewerkt. Dat kan al eens meevallen maar volgens úw kansberekening is de kans honderden keren groter dat het een fiasco wordt. Op visueel vlak gaan er spelonderdelen met elkaar vloeken. Daar houdt u niet van. Als u een spel op tafel legt wilt u eenvormigheid in vormgeving.

Aangezien het spel het 15-jarig bestaan van Egger Spiele celebreert is het vanaf het 16de jaar niet meer actueel, volgend jaar dus al, waardoor het uw spellenkast niet meer uitkomt. Daar gaat uw prijs/rendement verhouding, een rekenkundig gegeven waarmee u de laatste tijd toch meer en meer rekening begint te houden.

Als u aan volksfeesten en rommelmarkten wilt deelnemen gaat u liever voor the real thing. U hebt keuze genoeg in uw buurt en dan komt u nog eens onder de mensen. En u kunt daar meestal nog eens lekker eten ook. Daar kan feestgedruis uit een kartonnen doos niet tegenop.

Dominique