Spiel 2010: een vooruitblik (deel 34)

Tornado Alert! (Hyptic)

Een kaartspel voor 2 tot 6 spelers waarin u, onversaagd als u bent, probeert de meest spectaculaire foto’s te nemen van tornado’s in Oklahoma, met als motto: hoe dichter hoe beter!.

Het fotograferen wordt hier geëvoceerd door het slaan op een stapel kaarten die centraal wordt samengesteld door de actieve speler. Iedereen behalve de actieve speler mag slaan. Wie dat het eerst doet mag uit de stapel een aantal kaarten kiezen dat gelijk is aan de waarde van de laatst gespeelde kaart. Uiteindelijk scoort u door het gemiddelde te bepalen van de kaarten die u in een gegeven ronde hebt verzameld.

Na ongeveer 30 minuten zou u dit winnend moeten kunnen afsluiten.

Reserveer alvast uw plaats in de wachtrij want:

Sinds Paparazzi hebt u niet meer de kans gekregen om foto’s te maken in een spel. Slechter dan Paparazzi kan dit gewoon niet zijn, dus u gaat er helemaal voor.

Dit is bij uw weten het enige spel waarvan de makers beweren dat de speelduur afneemt naarmate het aantal spelers stijgt. Dat is heel handig als u veel mensen op bezoek hebt en weinig tijd, iets wat bij u thuis regelmatig voorkomt.

Dit is bij uw weten het enige spel waarin de score wordt bepaald door het bepalen van gemiddelden. U bent nu al niet meer te houden.

 U wilt het point of no return van de opwarming van de aarde voor zijn en alvast beginnen oefenen tegen de tijd dat tornado’s onze lage landen massaal beginnen te teisteren.

Het thema is niet alledaags en misstaat absoluut niet in uw “speciale thema’s spellenkast”.

U houdt van snelheid en het nemen van beslissingen in fracties van seconden.

Een Fins spel met Nederlandstalige spelregels? Dat moet u gewoon hebben voor uw verzameling.

U slaat graag op stapels kaarten.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Hyptic voorbij want:

Mensen die het kunnen weten waarschuwen voor het gevoel van “niet af zijn” van dit spel. Ook de spelregels, de kwaliteit van het materiaal, de grafische vormgeving en de doos laten naar verluidt veel te wensen over.

U speelt heel graag spellen maar u moet ze daar wel voor uit de doos krijgen. In “Tornado Alert!” is dat naar het schijnt een groot probleem. U houdt best een slijpschijf, breekijzer en veiligheidsbril binnen handbereik.

U houdt niet van spellen waarin reactiesnelheid – die van u is te vergelijken met die van een oude stoomlocomotief die bergop moet op een extreem koude winterochtend –  een belangrijke, zo niet de belangrijkste, rol speelt.

De te volgen tactiek is nogal eenvoudig en eenzijdig. Veel wegen naar de overwinning gaat u hier niet vinden. U zult  niet eindeloos moeten nadenken over de actie die u nu wel of niet moet kiezen en dat doet u net zo graag. U hebt ook niet het gevoel dat u als was u door een tornado dooreengeschud – met een wowgevoel dus – de speeltafel zult verlaten.

Een half uur zitten rammen op kaarten, u kent leukere manieren om de avond door te komen. Niet kijken naar Turkije – België bijvoorbeeld.

Dominique