Spiel 2010: een vooruitblik (deel 35)

Key Market (R&D Games)

Een bordspel voor 2 tot 4 spelers waarin u, middeleeuwer zijnde, met uw familie zo goed mogelijk probeert te boeren. Uw kernactiviteiten spitsen zich daarbij toe op het bewerken van uw, hopelijk zeer vruchtbaar, volkstuintje en het produceren van luxegoederen in de dichtstbijzijnde stad. U bent er tevens van overtuigd dat uw manipulatieve vaardigheden ten aanzien van de markt in diezelfde stad u ook geen windeieren zullen leggen.

U krijgt in het spel twee jaar de tijd om te bewijzen wat u waard bent. En u zult aan de wereld laten zien dat dat heel wat is.

Reserveer alvast uw plaats in de wachtrij want:

U hebt de andere vijf spellen uit de Key reeks en u kunt deze dus erg moeilijk laten liggen, temeer daar er van deze editie slechts 1000 exemplaren de hallen van de “Messe Essen” zullen worden binnengereden. U hebt dan ook voor alle zekerheid aan uw ploegbaas al maar een dag verlof op donderdag 21 oktober gevraagd en een nieuwe slaapzak gekocht.

Groenten kweken op schrale grond en in onvoorspelbare weersomstandigheden, deze schamele vruchten der aarde door slim handelen omzetten in harde valuta op de markt, het manipuleren van deze markt op zeer subtiele wijze, lid worden van een gilde en u langzaam maar zeker opwerken tot gildenmeester met als resultaat van goud uitpuilende broekzakken, het zijn allemaal kolfjes naar uw middeleeuwse hand.

U bent keihard en u houdt van keiharde spellen. U hebt een altaar in huis waaraan spellen als Caylus, Vasco Da Gama, Fabrieksmanager en Agricola worden aanbeden. Op dat altaar vindt u nog wel een plaatsje voor Key Market.

U zat vroeger steevast voor de buis als “Voor Boer En Tuinder” op het tv-scherm verscheen en sinds Agricola bent u een onvoorwaardelijke fan van alle spellen die met de boerenstiel te maken hebben.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van R&D Games voorbij want:

De Key reeks indachtig ziet het er weer lekker kleurrijk en onoverzichtelijk uit. Vooral dat onoverzichtelijke is een voor u moeilijk te nemen hindernis.

Dat boerenaspect doet u nogal veel aan Agricola denken en dat hebt u al in de kast staan. Met alle uitbreidingen.

Richard Breese heeft de ontwikkeling van dit spel deze keer aan een ander overgelaten, ene David Brain. De naam belooft veel goeds maar u blijft toch op uw hoede.

U hebt vernomen dat het spel 30 minuten + 30 minuten per speler zal duren. Die eerste 30 minuten staan voor de spelregeluitleg. Als u met z’n vieren bent moet u dan al toch minstens 150 minuten zien vrij te houden en, ervaringsdeskundige als u bent, mogelijk meer. Uw tijdgerelateerde pijngrens wordt daarbij aanzienlijk overschreden.

Dominique

  

2 gedachtes over “Spiel 2010: een vooruitblik (deel 35)

 1. Nog eentje voor de categorie ‘doorlopen’, die voor mij geldt:
  Na het toch wat tegenvallende Key Harvest en de niet ingeloste verwachtingen van The Boardgamegeek Game vreest u dat Richard qua nieuw spel niet meer in de buurt van het onvoltroffen Reef Encounter zal komen, en u wacht eerst de recenties af. Wellicht dat u dan te laat ben voor die 1e 1000 exemplaren, maar een goed spel van R&D wordt ook wel door een grotere uitgeverij opgepikt.
  Wat zijn jouw eigen verwachtingen Dominique? Wordt het meenemen of laten liggen?

  Like

 2. Mike B,
  Ik ga het alvast laten liggen. De subtiliteiten en diepte van Reef Encounter zal het inderdaad waarschijnlijk niet evenaren en het is zoals je zelf al aangeeft: als het een supergoed spel is wordt het wel door een biggie opgepikt.
  Ik richt mijn pijlen op andere dozen, waarover later meer.

  Like

Reacties zijn gesloten.