Ellende

“Alle ellende in de wereld komt voort uit het feit dat iemand niet gewoon met zijn armen over elkaar kan blijven zitten.” Het is een citaat van één mijner favoriete dichters, Gerrit Komrij, en het klopt als een bus.

Denk daaraan als u zich in oktober naar Essen begeeft. De ellende waarvan sprake in het citaat hierboven kunnen we dan omschrijven als volgt: de gigantische ecologische voetafdruk die we daar allemaal gaan achterlaten, de financiële kater die we gaan oplopen, de ruzie die we bij thuiskomst met onze partner moeten aangaan op het moment dat we betrapt worden bij het binnensmokkelen van de oogst, de onmacht die we ervaren als het laatste exemplaar van dat extreem afgeprijsde spel voor onze neus wordt weg gegraaid, de spijt  ’s avonds in bed over dat ene spel dat we hebben laten liggen, dat knagende gevoel achteraf dat we de zuurverdiende euro’s die we aan papier en karton hebben uitgegeven beter voor andere, belangrijker, zaken hadden bewaard. Enzovoort, enzovoort.

U bent gewaarschuwd. Het is één lange, ellendige lijst.

Ik moet u ook voor iets anders waarschuwen. Als u Essen moest verlaten met Defenders Of The Realm onder uw, hopelijk erg gespierde, arm loopt u een groot risico. Het risico ten prooi te vallen aan een welvaartsaandoening die sedert het boomen van coöperatieve spellen aan een indrukwekkende opmars bezig is: verliesverslaving. 

Deze verslaving kenmerkt zich door het ervaren van een genotservaring na een verliespartij. Het is al zover gekomen dat ik regelmatig een shot verliezen van DOTR nodig heb of ik word onrustig, misschien zelfs gevaarlijk.

Het is allemaal een beetje dubbel. Aan de ene kant is dat collectief succesloos worstelen met het spel orgastisch leuk, aan de andere kant smacht u naar de eerste overwinning die, zo wil de overlevering het, echt wel schijnt te bestaan. Maar kan een overwinning wel tippen aan die verslavende verlieservaringen? Zou het kunnen, medespeler, dat er zoiets als angst bestaat om te winnen?

De gedachte op zich is al beangstigend. 

Wie deze blog een beetje volgt weet dat ik helemaal wég ben van Defenders Of The Realm. Boeken zou ik erover kunnen/willen schrijven, ware het niet dat u na het eventuele lezen daarvan rechtstreeks vanuit uw sofa naar de dichtsbijzijnde psychiater holt om u een gezinspak antidepressiva te laten voorschrijven. Helden die voortdurend en simultaan in meerdere pannen worden gehakt, het is niet bepaald opbeurend.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik in mijn wildste fantasieën het gespuis in Defenders Of The Realm op de volgende onnavolgbare manier benader:

http://www.youtube.com/watch?v=g1trJ0swPpQ

Maar jammer genoeg zijn vuurwapens in DOTR niet toegelaten. Ik moet het dus anders gaan aanpakken.

Onder de vorm van een nieuwe bondgenoot.

Mogelijk is die niet te onderschatten bondgenoot die ondertussen naar ondergetekende onderweg is onderhand mijn enige hoop op het doorbreken van het steeds weer ten onder gaan in dit spel. Niet dat ik de andere bondgenoten die standaard in de doos zitten onderschat of onderwaardeer, maar dat onderspit dat steeds weer wordt gedolven begint onderhand mijn goede luim zwaar te ondergraven. 

Moedeloos word ik ervan.

Maar er is nog hoop. Een sprankel. Ik verwacht namelijk erg veel van die nieuwe bondgenoot. Zij draagt de naam Barbaar en heeft enkele vaardigheden die op het eerste gezicht het treffen van het Defenders Of The Realm overwinningsdoel gaan faciliteren.

Ik verklaar mij nader.

Mevrouw Barbaar  heeft eigenschappen die mij zeer bekoren. Zo kan zij actiepunten spenderen om zijn dobbelsteenworpen tijdens gevechten met de slechteriken met 1 te verhogen. Verder doet zij tijdens succesvolle gevechten het gespuis in aangrenzende gebieden op de vlucht slaan, met dien verstande dat zij van het bord worden genomen en dus geen risico vormen op een spread out. En last but not least mag zij, als zij haar beurt eindigt in een herberg of een zwarte locatie, drie heldenkaarten trekken en er daarvan twee naar keuze op hand nemen.

U begrijpt dat De Barbaar – ik gebruik uit eerbied en bijgeloof een hoofdletter – mogelijk ook de vaardigheid bezit mijn mondhoeken weer naar boven te doen krullen.

Zij zal sowieso worden geïntegeerd tijdens onze volgende sessie. Ik laat u zeker weten hoe dat afloopt.

Blijft uiteraard dat probleem van die verliesverslaving. Het is zo leuk, dat tergend traag en keer op keer verliezen in Defenders Of The Realm. Ik vrees een beetje voor die eerste overwinning. Het zou zomaar kunnen dat de magie als een zeepbel uiteenspat.

En wat dan?

Tot morgen.

Dominique

 

6 gedachtes over “Ellende

 1. Je hebt gelijk, Ugur, zij is van de vrouwelijke kunne.
  Ik heb de tekst dan ook maar snel gecorrigeerd zodat de vrouwelijke lezers zich niet geschoffeerd voelen.
  Mijn dagelijkse berichtgeving begint stilaan zijn tol te eisen..

  Like

 2. “de ruzie die we bij thuiskomst met onze partner moeten aangaan op het moment dat we betrapt worden bij het binnensmokkelen van de oogst”
  Haha zo herkenbaar dit! 🙂

  Like

 3. hmmz, DOTR nu te koop bij adriaensen + gratis limited expansion. ik vrees dat er al vrij gauw een flinke hap van mijn spaarcentjes gaat zijn. en het is nog niet eens essen !!
  of denk je dat die daar goedkoper dan 64 euro te verkrijgen is? groetjes 🙂

  Like

 4. @Els: http://www.spelshop.be had een mooie pre-order prijs. Ik heb mijn exemplaar daar gekocht.
  Ik vind dat het zeker zijn geld waard was, zalig spel. Misschien eerst ergens proberen voordat je die hap uit uw budget haalt. Ik heb het ook eerst getest voordat ik besliste om tot aankoop over te gaan.

  Like

 5. bedankt kristof 🙂
  probleem is dat ik nog niemand hier in de omgeving ken die het heeft. zal eens informeren of onze club misschien overweegt om het aan te kopen. jij woont toevallig niet ergens in de buurt van antwerpen? 🙂
  ben in elk geval nog steeds razend benieuwd

  Like

Reacties zijn gesloten.