Spiel 2010: een vooruitblik (deel 31)

Ascension: Chronicle Of The Godslayer (Gary Games)

Een Dominionkloon voor 2 tot 4 spelers waarin u door het spelend samenstellen van uw kaartendeck en het uitspelen van de inhoud daarvan overwinningspunten probeert binnen te halen.

Ik moet mezelf nu twee keer aanmanen tot voorzichtigheid. Ten eerste is de term Dominionkloon in zekere zin wel juist gekozen, maar doet de typering kloon mogelijk afbreuk aan de eigen merites van dit spel. Ten tweede is het lang niet zeker dat u dit pareltje in Essen met uw geldbeugel in de aanslag tegemoet kunt treden. Het wordt uitgegeven door een klein coöperatief van hobbyisten, in een relatief lage oplage op de markt gegooid en er is naar verluidt al sprake van een rush op de enkele dagen geleden verschenen eerste editie. De kans dat vóór Spiel het bordje “uitverkocht” in de vitrine van Gary Games hangt is dus niet helemaal onbestaande.

Reserveer alvast uw plaats in de wachtrij want:

Binnen de subgroep van – daar ga ik weer – Dominion en -klonen scoort Ascension het best wat betreft setuptijd. In bepaalde middens heeft men het over fracties van seconden, wat ik zelf ten zeerste betwijfel, maar er zijn al wel meldingen gemaakt van opzetprocedures die zich ophouden rond de magische minuutgrens. En dát klopt dan weer wel. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik wil graag snel en dikwijls aan de slag.   

De regels van Ascension zijn poepsimpel en kunnen, mits enige ervaring, binnen de minuut worden uitgelegd. Dat draagt uiteraard bij tot het “snel aan de slag” gedeelte van hierboven.

Ascension is het resultaat van het denkwerk van geroutineerde, zeer ervaren en doortrapte Magic The Gathering spelers. Ik weet niet hoe het met u zit maar als dit soort informatie mij tegemoet treedt is mijn interesse gewekt.

U hebt regelmatig een half uurtje dat u van uw partner vrij mag invullen.

Er bereiken mij meldingen van het spellenfront die mij erg vreugdevol stemmen, namelijk dat dit spel vrouwen lijkt aan te trekken en, nog veel belangrijker, vast te houden. Ik weet niet hoe het met u zit, maar vrouwen die smeken om meer, ik word er helemaal opgewonden van.

Ascencion maakt komaf met de relatieve overvloed van kaarten waaruit kan worden gekozen als u aan de beurt bent. Er wordt, buiten enkele structureel aanwezige standaardkaarten, een steeds wisselende uitlage van zes kaarten samengesteld waaruit u heel wat lekkers kunt halen. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik kan afwisseling tijdens het spelen ten zeerste waarderen.

Ascension laat u toe op meerdere manieren te punten.

Ascension heeft een speelbord waarop alles wat u moet weten overzichtelijk staat vermeld. 

Ascension heeft kaartsleeves in de aanbieding die p-e-r-f-e-c-t passen. Ik herhaal: p-e-r-f-e-c-t. En u gaat ze nodig hebben. Niet omdat de kaarten van mindere kwaliteit zijn, verre van, maar omdat u dit veel gaat spelen.

U verslaat graag monsters.

U houdt van overwinningspunten die zich manifesteren als kristallen.

U bent graag in de weer om spellen in uw voordeel te versnellen.

Ascension introduceert de zogenaamde “constructs”, kaarten die je voor je open uitspeelt en die, mits wat geluk, meerdere beurten extra voordelen geven. 

U houdt ervan uitbreidingen te integreren in basisspellen. Slaap op uw beide oortjes, de eerste is al in de maak en zal niet lang na Spiel 2010 aan de einder verschijnen.

U houdt van een niet alledaagse grafische omzetting. De kaartillustraties hier, beste medespeler, vormen een weldadige frisse wind binnen de macho-eenheidsworst-illustratiecultuur van het fantasygenre.

U durft het aan mij voor één enkele keer te vertrouwen als ik u zeg: ga ervoor! Ik mag dat zeggen omdat ik net twee sessies van het spel achter de rug heb en terwijl ik dit schrijf nog zit na te genieten. Ik ben alvast blij dat ík ervoor gegaan ben.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Gary Games voorbij want:

De stand van Gary Games is mogelijk volledig afwezig op Spiel.

U behoort tot de Zwarte Dominiongroep. De Zwarte Dominiongroep is de groep die Dominion helemaal niks vindt en dat te pas en te onpas laat horen. Ik hoef u verder niet uit te leggen waarvoor de witte Dominiongroep staat. Enig speurwerk naar de leden van de Grijze Dominiongroep kunt u zich besparen. Die bestaat gewoon niet.

Die zes kaarten in de uitlage, die onmiddellijk na het uitdunnen vanuit de gedekte trekstapel worden aangevuld, doen u huiveren. U houdt niet van chaos en u walgt van het geven van voorzetjes aan anderen. U wordt ook achtervolgd door de zogenaamde “vloek van de uitlage”, die zich kenmerkt door het steeds weer opduiken van een betere kaart op de plaats van de kaart die u net op hand genomen hebt.

U kickt op de macho-eenheidsworst-illustratiecultuur van het fantasygenre. Dit op tafel gaat uw reputatie binnen uw figurines schilderclubje geen goed doen.

Tor morgen.

Dominique

  

3 gedachtes over “Spiel 2010: een vooruitblik (deel 31)

 1. Ik vind je stukjes zo ontzettend grappig en nou ga je me ook nog pushen om goede spellen te kopen. Deze vraag vraagt om meer! Smekend, op haar blote knietjes!

  Like

 2. Dagmar,
  Als er in de nabije toekomst een oorzakelijk verband moest ontstaan tussen mijn blogbijdragen en een haperende cashflow op jouw domicilie-adres wil ik me daarvoor hier en nu al oprecht verontschuldigen.
  Het is gewoon sterker dan mezelf.
  Ik kan er echt niets aan doen.
  Sterkte!

  Like

 3. Ach, als dat het ergste is wat je op je geweten hebt, dan valt de schade reuze mee. Die cashflow wilde toch al nooit van de grond komen. Eigen schuld, had ik maar een echt vak moeten leren!

  Like

Reacties zijn gesloten.