Spiel 2010: een vooruitblik (deel 27)

National 7 (Blackrock Editions)

Een bordspel voor 2 tot 4 spelers waarin u, toerist zijnde, wordt gekatapulteerd naar de jaren 60 waarin u, vertrekkend vanuit Parijs, Frankrijk doorkruist richting Côte d’Azur.

Onderweg doet u dorpen, steden en gehuchten aan alwaar u door het uitvoeren van bepaalde activiteiten punten kunt verdienen die u hopelijk bij aankomst de overwinning opleveren.

Reserveer alvast uw plaats in de wachtrij want:

U bent stripliefhebber en u kijkt nu al uit naar de prachtige illustraties Franse stijl van Thierry Dubois.

U houdt van Frankrijk en u gaat er elk jaar weer met de auto naartoe. U vindt het heerlijk om die reizen in de winter nog een dunnetjes over te doen. En dat zoveel u maar wilt. En u kunt uw speelavonden dan combineren met uw, bij vrienden en familie als legendarisch bestempelde, diavoorstellingen. U wordt nu al warm.

Thematisch lijkt dit spel de nagel volledig op de kop te slaan. Aangezien u thematische onderbouw erg hoog in het vaandel draagt ziet u dit helemaal zitten.

U hebt de jaren 60 van de vorige eeuw bewust meegemaakt en u bent dít tijdsgewricht – ik kan u geen ongelijk geven – zo beu dat u niet liever wilt dan terugkeren naar those good old days.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Blackrock Editions voorbij want:

U weet wat vakantie door de band inhoudt: kotsende kinderen op de achterbank, autopech, niet bestaande hotels, hoofdpijn, regen, wegenwerken, diefstal, diarree, geldtekort, afzetterij, repatriatie, ziekenwagens en vooral heel veel denken: “Zat ik maar thuis op de bank met mijn krant.” U hebt niet bepaald de behoefte om dat allemaal nog eens te ervaren aan uw keukentafel.

Als de chauvinistische Fransen chauvinistisch gaan zitten doen over hun National 7 vreest u voor het ergste: een toeristische folder vermomd als spel (al kan ik u enigszins geruststellen met een gelijkaardig maar toch positief voorbeeld: Arriala).

U had dit spel liever vóór de zomervakantie aan de einder zien verschijnen en niet op het moment dat de bladeren van de bomen beginnen vallen. Een uitgeverij die zich zo manifest van seizoen vergist, dat belooft niet veel goeds.

U weet, net als zovelen, nog niet echt veel over dit spel. Is het een race? Is het een pick-up and deliver spel? Moet u ter hoogte van Lapallise, buiten de obligatoire plaspauze, pictionairy-achtige activiteiten gaan uitoefenen? U weet het niet en dat doet u twijfelen.

Hieronder, ter compensatie van het gebrek aan informatie over dit spel, een muzikaal en louter auditief sfeerbeeld (laat u vooral niet afleiden door het gehijg van de Jane Birkin kloon in het begin):

http://www.cobra.be/cm/1.819521?view=popupPlayer

Tot morgen.

Dominique