Spiel 2010: een vooruitblik (deel 28)

Das Letzte Abendmahl (GameHeads)

Rote Lippen soll man Küssen, zeggen onze Duitse vrienden.

Wel, dat zal u, zelfs al bent u van Duitse origine, in dit spel niet lukken want de mannetjes- en de vrouwtjesdieren worden hier – u mag dat letterlijk nemen – van elkaar gescheiden.

Of dit speltechnisch gegeven een uitloper is van het Wetboek Van Canoniek Recht Van 1917 zal nog moeten blijken. Als dat zo is voorspel ik dat de vrouwen die zich binnen onze hobbysfeer bewegen een donkere tijd tegemoet gaan. Lees dat Wetboek er maar eens rustig op na.

Soit, we hebben hier te maken met een spel uit de weerwolvenfamilie voor 8 tot 20 spelers dat zo’n 30 tot 60 minuten duurt (veel zal onder meer afhangen van hoe lang u zonder uw partner kunt).

In die 30 tot 60 minuten probeert zowel het vrouwen- als het mannenteam de koning te vermoorden. Om ter eerst. Binnen elk team wordt een dader aangeduid, waarbij de vrouwen – begrijpelijk – de gifbeker hanteren en de mannen – valt iets voor te zeggen – de dolk. Voor men begint bespreekt elke geslachtsgroep apart en zacht fluisterend nog even de te volgen tactiek. Daarna zetten beide teams zich in één kring en het spektakel begint.

Eenmaal vertrokken schrijdt de koning het vertrek binnen, zet zich waardig neer op de voor hem vrijgelaten plaats (of verplaatst een reeds zittende onderdaan) en geeft een speler of speelster links of rechts van hem zijn scepter. De speler/speelster die de scepter toegestopt krijgt heeft als reactie hierop een aantal acties ter beschikking, mee bepaald door het karakter dat ze spelen. U kunt zowaar zelfs iemand uitnodigen ten dans. Dat wordt lachen! Veel van de acties hebben letterlijke verschuivingen van mede- en tegenspelers tot gevolg, waarbij het uiteindelijke doel is de moordenaar van uw team naast de koning te krijgen.

Reserveer alvast uw plaats in de wachtrij want:

U bent verslaafd aan Weerwolven Van Wakkerdam en een originele variant mag er, zelfs na uw voorbestelling van The Resistance, nog altijd bij.

De bijgeleverde kaarten zijn, in tegenstelling tot die van de Weerwolven, een genot om naar te kijken.

U hebt een beetje toneelervaring en dat is wel een vereiste als u dit spel ten volle wilt beleven.

U kunt, ondanks de aanwezigheid van vrouwelijk schoon, niet worden gewipt tijdens dit spel. U haat het steeds weer als gehangene aan de kant te moeten staan terwijl uw spellenvrienden vrolijk voort weerwolfje spelen.

U kunt niet wachten tot uw medespelers in uw bijzijn worden verplicht een wals ten beste te geven.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van GameHeads voorbij want:

De bordspelenwereld is – hoe manifest u ook het tegendeel mag beweren – nog steeds voornamelijk een mannenzaak. U vraagt zich wanhopig af waar u in uw reguliere spelerskring in godsnaam zo snel vier vrouwen vandaan moet halen. U vindt daarbúíten zelfs geen exemplaar. Rekening houdend met dit gegeven moet u zich ervan bewust zijn dat de kans groot is dat u tijdens sessies van dit spel van geslacht zult moeten veranderen. U bent nogal een macho en u ziet dat echt niet zitten.

Dit is een genre dat u moet liggen en dit ligt u absoluut niet.

Dat verhuizen van de ene stoel naar de andere de hele tijd, wat een gedoe. U hebt nog steeds nachtmerries van die ene sessie Santy Anno en het frequent spelen van bordspellen heeft uw fysieke paraatheid zodanig ondermijnd dat u nu al al uw reserves moet aanspreken om erin te slagen een hele avond zonder enige zweem van kortademigheid op dezelfde stoel te blijven zitten. Als u hieraan meedoet gaat u écht door de mand vallen, hoe zeer u ook uw best wilt doen voor die knappe blondine die net komt binnenwandelen.

Het succes van soort spellen wordt eigenlijk gemaakt door de spelers zelf. U ziet binnen uw gortdroge Caylus, Hoogspanning en Vasco Da Gama spelerskring niet echt sujetten die een avondje “Das Letzte Abendmahl” kunnen doen slagen. Die eender welke sociale activiteit kunnen doen slagen eigenlijk.

Tot morgen.

Dominique