Spiel 2010: een vooruitblik (deel 25)

Munera: Familia Gladiatoria (Albe Pavo)

Een bordspel voor 2 tot 4 spelers waarin u de in de spellenwereld eerder zeldzame rol opneemt van een gladiatorentrainer in het Oude Rome. U runt als kleine zelfstandige een gymnasium en probeert dat met veel bloed, zweet en tranen te upgraden tot de status van “legendarisch opleidingscentrum voor gladiatoren“. Zelf meer dan dat: u zorgt voor alles: kost en inwoon van de vechtmachines, trainingsmateriaal, (gevechts)kleding en meer van dat fraais. Daarbovenop hebt u in bijberoep ook nog een klein boekingskantoor waarmee u tournees door heel Italië organiseert.

U bent waarlijk een manusje van alles.

U gaat zelfs zo ver dat u – buiten koks, dokters, trainers en ander leuk volk – bevallige prostituees inhuurt om het uw leerlingen naar de zin te maken. Vleselijke zwaarden moeten immers ook geslepen.

Uiteindelijk gaat het zoals altijd in het leven om geld en, in mindere mate, eer en glorie. Als u daartussen een goed kwantitatief evenwicht vindt is uw plaats in één of andere eregalerij verzekerd.

Reserveer alvast uw plaats in de wachtrij want:

Gladiatoren opleiden? Gevechtstournees? Een zekere dood? U wrijft zich al in uw grijpgrage, verweerde handjes.

U verheugt zich ook al op het feit dat u eindelijk het woord prostituee aan uw keukentafel mag uitspreken zonder dat uw partner met een echtscheiding dreigt.

Het is uiteraard een kwestie van smaak, maar de doosillustratie en het artwork dat tot nu toe bekend is kan u zeer bekoren.

“Uri Vinciri Verberari ferroque necari”: deze kreet hebt u altijd al eens willen debiteren, rechtstaand aan uw keukentafel en rechtervuist op het hart gebald.

Dit is het eerste spel in een reeks met de gewelddadige spektakels uit Oude Rome als thema. Geweld en spektakel, veel meer hebt u in deze wereld echt niet nodig om gelukkig te zijn.

U vindt het heerlijk de baas te spelen over andere mensen. In dit spel kan het. Meer zelfs, u bepaalt hun hele leven.

U kunt wedden op de lieverdjes die u de arena instuurt, zowel op hun overwinningen als – handig als u een doetje het zagemeel opstuurt – hun nederlagen.

De doos zit boordevol leuk materiaal zoals een spektakelbord, een kaart van Italië, eventumkaarten, mumuskaarten, gladiatorkaarten, ministerkaarten, geldfiches, ervaringsfiches, populariteitsfiches en gymnasiumbordjes. Daar kunt u ongetwijfeld erg leuke dingen mee doen.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Albe Pavo voorbij want:

U hebt het vermoeden dat de actie zich vooral toespitst op management en dat u uiteindelijk niet veel aan hakken, snijden, steken, breken, branden, bijten en schoppen toekomt.

U hebt al genoeg spellen die gelinkt worden aan het Oude Rome. Dit hoeft er echt niet meer bij.

Colosseum is, in uw ogen althans, het ultieme gladiatorenspel. Ook dit gaat daar niet tegenop kunnen.

U hebt uw buik meer dan vol van wed- en biedspellen, en wedden en bieden is een belangrijk onderdeel van wat u tijdens dit spel gaat doen.

Tot morgen.

Dominique