Spiel 2010: een vooruitblik (deel 16)

K2 (Rebel.pl)

Een aan een Pools brein ontsproten kaartgestuurd bordspel voor 1 tot 5 spelers waarbij u met 2 bergbeklimmers probeert als eerste, na de top van de legendarische K2 te hebben bereikt, uw uitvalsbasis in een plaatselijk dorpje aan te doen.

Ik weet niet of u al eens in de buurt van de K2 bent geweest. Hij is 8611 meter hoog en staat vrij onbeweeglijk op de wereld neer te kijken in het Karakoramgebergte in de Himalaya. Misschien stond u er al eens op en bent u blij dat u het nog kunt navertellen, want wat men u daar voor de voeten gooit is niet niks: sneeuwstormen, extreme koude, zuurstoftekort, verraderlijke rotskloven, moeilijk begaanbare paden en onvoorspelbare weersomstandigheden zijn maar enkele ongemakken waarmee u daar te maken krijgt. Daarbovenop vatten u en uw tegenspelers de klim aan in hartje winter, iets wat niemand u ooit heeft voorgedaan en wat ongeveer gelijkstaat met een zwempartijtje in een Piranharijk riviertje terwijl u uw maandstonden hebt. Samengevat: u bent een volslagen idioot.

Reserveer snel uw plaats in de wachtrij want:

Het beklimmen van bergen is een thema dat niet zo dikwijls uw keukentafel passeert.

Het is een, weliswaar trage, race en u houdt van racespellen, ook als u bergop moet.

Het spelbord is dubbelzijdig bedrukt met een moeilijke en een gemakkelijke route, al moet u zich ook geen illusies maken over deze laatste. Ook de kaartensets worden aangepast aan de moeilijkheidsgraad die u kiest, zijnde winter of zomer. U hebt een zwak voor dubbel bespeelbare spelborden en bordspellen met een aanpasbare moeilijkheidsgraad. Dat zit dus helemaal goed.

Alle verschrikkingen die hierboven staan vermeld zitten erin en u ziet ze stuk voor stuk helemaal zitten, zeker als ze de richting van uw tegenspelers komen uitgedenderd.

Elke speler beschikt voor zijn acties over identiek hetzelfde kaartendeck. U bent voor gelijke kansen en dat zit dus helemaal goed.

U kunt ook solo aan de slag.

U mag lekker met z’n tweeën in een tent.

U kunt een beetje anticiperen op het slechte weer, speltechnisch het meest te duchten onderdeel. U wordt dus niet helemaal aan uw lot over gelaten. U blijft immers verbinding houden met de plaatselijke Frank Deboosere of Gerrit Hiemstra.

U kunt uw vinger er niet direct opleggen maar dit spel hééft iets.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Reben.pl voorbij want:

De K2 staat erom bekend 1 dode te eisen op elke 4 klimmers. Hij draagt de bijnaam Killer Mountain. Als u voor uzelf even de rekening maakt – stel: u begint hier met z’n vieren of vijven aan – wordt het u toch een beetje klam om het hart.

Het weer in dit spel kan zodanig slecht zijn dat u het loodje legt. Dat zou kunnen betekenen dat u in dit spel eruit kunt liggen vooraleer het afgelopen is. Dat vindt u niet leuk.

U moet niet alleen die berg op, u moet ook weer naar beneden. U kunt zich niet van het gevoel ontdoen dat het bereiken van de top meer voldoening geeft dan het weer binnenschuifelen van dat kleine dorpje in de vallei waar het allemaal begon. U vreest ervoor dat het tweede spelgedeelte dezelfde opwinding genereert als een langzaam leeglopende, verweerde ballon.

Tot morgen.

Dominique