Spiel 2010: een vooruitblik (deel 14)

Asara (Ravensburger)

Een bordspel waarin u met 2 tot 4 spelers onbevreesd de architecturale hoogbouw van het nader genoemd continent Asara opzoekt, daarbij gebruik makend van al het materiaal waarop uw verweerde handen beslag op kunnen leggen vooraleer uw tegenspelers dat kunnen doen. Het land der 1000 torens wordt Asara genoemd. Er is dus werk aan de winkel.

Reserveer alvast uw plaats in de wachtrij want:

U bent een Kramer-Kiesling adept en u bent ondertussen al zo geconditioneerd door de heerschappen dat u zich blind elke doos aanschaft waarop hun naam staat afgedrukt, ongeacht de grootte van het lettertype.

De eerste gegevens over dit spel wijzen in de richting van een familiespel en die hebt u toevallig toch niet zeker?

U bent een liefhebber van tactische spellen die onder het uurtje kunnen worden afgehandeld.

Het spel is naar verluidt innoverend door het feit dat u uw uitgespeelde actiekaarten alleen kunt activeren als u “volgt”, wat wil zeggen dat u actiekaarten van dezelfde kleur moet uitspelen als de actiekaarten die reeds op het bord liggen. Zes kleuren zijn er in het spel. Dat biedt mogelijkheden, maar toch. U moet rekening houden met verliesbeurten.

Bruno Faidutti was helemaal weg van het prototype en zijn smaak voor spellen heeft nogal wat overeenkomsten met de uwe. Hij gebruikt in zijn beschrijving van zijn ervaringen met het prototype trouwens de termen intens, diep, onverbiddelijk. Dat zijn woorden die u als muziek in de oren klinken.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Ravensburger voorbij want:

Uw spellenkast puilt uit van spellen waarin kranen en hoogtewerkers een centrale rol spelen en u bent het thema een beetje beu, K2-fan of niet.

Innoverend? Kleuren volgen doet u al jaren in de meest uiteenlopende slagenspellen.

Het woord onverbiddelijk heeft in de spellenwereld de volgende betekenis: één fout en je bent gezien. Voor zoiets is op uw speeltafel geen plaats. U wilt meedoen voor de overwinning tot op het einde, of tenminste het gevoel hebben dat u nog meedoet.

Worker placement: u bent dat speltechnisch gegeven kotsbeu, ook al gebeurt het hier met kaarten en niet met houten mannetjes.

Ravensburger heeft u al een tijdje niet echt meer kunnen verrassen. U hebt het gevoel dat het dit keer niet anders zal zijn.

Tot morgen.

Dominique

 

2 gedachtes over “Spiel 2010: een vooruitblik (deel 14)

  1. Grappig, hebben we gisteren simultaan zitten broeden op een stukje over Asara.
    Ik heb de spelregels bestudeerd. Dit lijkt me een lekker, vlot, strak en mooi uitgevoerd meerderheden annex worker placement spel. Het vlees is zwak, ik ben bij voorbaat verkocht.

    Like

  2. Seeland vond ik nochtans een erg leuk spel, maar ik heb een zwak voor zulke familiespellen, dus het kan ook aan mij liggen.

    Like

Reacties zijn gesloten.