Spiel 2010: een vooruitblik (deel 13)

De Vulgari Eloquentia (Giochix.it / Homo Musicus / Le Joueur / Lookout Games / Matagot / Z-Man Games)

Een bordspel voor 2 tot 5 spelers waarin u, beginnend als handelaar, het Italië van de late middeleeuwen doorkruist en tijdens elke beurt 5 actiepunten mag spenderen aan allerlei handelingen, als daar zijn: uw algemene talenkennis bijspijkeren, het lezen en verzamelen van belangrijke manuscripten, het verhogen van uw sociale status en het verkopen van goederen. Dat allemaal met of zonder ondersteuning van edelen, politici, abten en amanuenses. Uiteindelijk kristalliseert uw overwinning zich uit uit de algemene bijdrage die u uiteindelijk hebt geleverd aan het introduceren en verspreiden van de Italiaanse volkstaal, ten koste van het toen in voege zijnde Latijn.

Reserveer alvast een plaats in de wachtrij want:

Die titel alleen al.

Als thema kan dit tellen. Dit kan gerust bij in uw boekenkast. De ruggetjes van uw zorgvuldig opgebouwde Master Print collectie kunnen hier zelfs collectief niet tegenop. U kunt nu eindelijk uw niet spelende vrienden, die zich maar blijven verbazen over uw in hun ogen kinderlijke hobby, proberen te overtuigen van het feit dat spelletjes spelen ook een intellectuele, volwassen component heeft. Deze titel zal, vermomd als boek, dan ook de aandacht trekken van uw bezoekers waarna u ze aan tafel plat slaat met het grote intellectuele genot dat dit spel te bieden heeft.

De 5 monniken en kardinalen in het spel hebben elk zo hun eigen karaktertrekken en de daaraan gekoppelde voordelen. De seksueel getinte grappen die hierover tijdens het spel heen en weer zullen worden gepingpongd neemt u er met de glimlach bij.

Tijdens het spel kunt u uzelf opwaarderen van handelaar tot monnik en zelfs kardinaal of paus, al kan – gezien de recente seksschandalen binnen de katholieke kerk – worden betwist of opwaarderen hier wel de juiste woordkeuze is. Als u voor dat opwaarderen terugdeinst kunt u gewoon handelaar blijven. Uw stagnatie zal uw overwinning niet hypothekeren.

U reist graag en tijdens dit spel mag u dat doen door het Italië van de late middeleeuwen, met een grote bewegingsvrijheid. Hebt u het bijvoorbeeld niet zo voor de kerk kunt u alle locaties die daarnaar ruiken, kloosters bijvoorbeeld, links laten liggen. De locaties waar u halt houdt bepalen de acties die u tijdens uw beurt kunt doen.

De spelregels klokken nog net af binnen de door u opgelegde grens van 10 pagina s.

U bent een onvoorwaardelijke fan van Dante Alighieri, op wiens gelijknamige werk dit bordspel is gebaseerd.

Loop vrolijk de stand van Giochix.it en al die andere uitgevers voorbij want:

U haat als bordspel vermomde kaartspellen.

U hebt hier te maken met de auteur van Siena, en uw kennismaking daarmee was geen onverdeeld succes.

U koopt alleen Nederlandstalige spellen en de vertaling van deze luidt: Over De Welbespraaktheid In De Volkstaal. Dát naslagwerk wilt u dan weer niet in uw boekenkast.

Tot morgen.

Dominique