Spiel 2010: een vooruitblik (deel 4)

Grimoire (Japon Brand / One Draw)

Een kaartspel uit Japan voor 2 tot 4 spelers waarbij u door het lanceren van toverspreuken uit uw toverboek schatten en volgelingen verzamelt met als enige doel op het einde van het spel, dat zich ongeveer na een 30-tal minuten aandient, het meeste punten te behalen. Wanneer u aan de beurt komt wordt niet bepaald door uurwijzerzinnen maar door de kracht van de toverspreuk die u uitspreekt. Hoe minder krachtig, hoe eerder u aan zet bent en hoe eerder u een kaart uit de uitlage (aantal kaarten = aantal spelers + 1 gedekt, deze laatste voor de gelukzoekers onder ons) kunt kiezen. Het aantal toverspreuken waarover u beschikt en hun sterkte verhoogt ook bij elke spelronde. Zodra een speler tien schatkaarten of volgelingen heeft verzameld eindigt het spel.

Inschatten wat uw tegenstanders van plan zijn – wie wil welke kaart en vooral tegen welke prijs? – en het creëren van punten- en extra voordelen genererende combos is van levensbelang wilt u dit spel winnen.

Reserveer alvast uw plaats in de wachtrij want:

U gaat hier binnenkort de volledige spelbespreking lezen en u gaat helemaal verkocht zijn.

U houdt van korte spellen met een beetje diepgang en veel interactie waarin het goed inschatten van uw tegenspelers een belangrijke rol speelt.

U vindt het heerlijk een korte en overzichtelijke handleiding te lezen die u toelaat het spel binnen de 5 minuten aan uw medespelers uit te leggen.

U maakt graag indruk aan tafel door het Japanse spelregelboekje als basis te gebruiken tijdens het uitleggen van de spelregels, terwijl u uiteraard vooraf de Engelse heel goed van buiten hebt geleerd.

U mag eindelijk eens met een écht toverboek aan de slag. Een toverboek dat, mits u het volgens de regels van de toverkunst gebruikt, écht werkt. Er staan zelfs verboden spreuken in, die u, mits wat geluk en goede timing, tóch kunt gebruiken. Dingen doen die niet mogen , het heeft u altijd al aangetrokken.

U neemt niet graag steeds dezelfde weg naar een overwinning.

U mag graag, mits goed gepland, al eens morrelen met de spelersvolgorde.

U houdt van karakterkaarten waarmee u speciale dingen kunt doen.

U bent helemaal weg van spellen die spannend blijven tot het einde.

U bent nog veel meer weg van spellen waarbij de eindtelling heel verrassend kan zijn.

U gaat versteld staan van de discrepantie tussen de kleine omvang van het doosje en de hoeveelheid spel dat ze daar bij One Draw uiteindelijk hebben weten in te stoppen.

U hebt voor dit doosmaatje nog net plaats genoeg in uw uitpuilende spellenkast.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van One Draw voorbij want:

U hebt het niet zo voor Japanse spellen en hun manga artwork.

Ondanks de kleine omvang worden de spelletjes van One Draw van een aanzienlijk prijskaartje voorzien en er is zoveel ander leuks op Spiel te vinden.

U gruwt van papieren spelborden die niet kreukvrij zijn, ook al kan dit spel perfect zonder en hebt u een plexiglasplaat in huis voor het geval dát.

Tot morgen.

Dominique

 

6 gedachtes over “Spiel 2010: een vooruitblik (deel 4)

 1. Stond al op mijn radar, maar ik vraag me of dit niet gewoon “Fairy Tale” is met de toevoeging van toverspreuken. Het klinkt nogal kaartje kiezen, kaartje uitvoeren.
  Al enige vergelijking mogelijk op dit punt?

  Like

 2. Sven,
  Ik heb Fairy Tale ook in mijn spellenkast staan en de vergelijking gaat toch niet echt op.
  In Grimoire wordt op geen enkel moment gedraft. Je kunt wel elke ronde een kaart uit de uitlage kiezen, waaronder karakters die je bepaalde voordelen kunnen bieden, maar dat is het dan ook. Ik heb ook het gevoel dat het pad naar de overwinning hier meer afsplitsingen kent. Je hebt tijdens het spel ook meer invloed op je tegenspelers, als je het slim speelt tenminste, dan in Fairy Tale. Er is duidelijk meer interactie.
  En het toverboek is hier echt wel het centrale element. De juiste spreuk op het juiste moment gebruiken is essentieel als je dit spel winnend wilt afsluiten.
  Ik heb trouwens het gevoel dat Fairy Tale veel meer overeenkomsten heeft met 7 Wonders van Repos Productions.

  Like

 3. Ik heb het genoegen gehad om dit spel eens te spelen en ik ga de stand van Japon brand niet voorbij lopen. Gaat mee als de prijs een beetje meevalt.

  Like

Reacties zijn gesloten.