Spiel 2010: een vooruitblik (deel 3)

Defenders Of The Realm (Eagle Games)

Een Pandemie-achtige coöperatieve queeste voor 1 tot 4 spelers waarin u in een niet nader genoemd heelverwegvanhier-land de Stad Der Koningen moet beschermen tegen oprukkend gespuis als daar zijn: de Ondoden, de Demonen, de Orks en de Dragonkin (een kruising tussen draken en mensen, bah). U kunnen we nader omschrijven als zijnde een tovenaar, dwerg, krijger en nog een vijftal andere obscure karakters waaruit u bij spelaanvang een keuze moet maken. Uiteraard hebben deze lieden elk, zoals het een goede fantasysetting betaamt, een unieke eigenschap die tijdens het spel bij momenten zeer welgekomen is.

U kunt slechts op één manier het spel winnen, namelijk door de vier generaals die het gespuis aanvoeren heel erg te doden. Om te verliezen beschikt u gelukkig over meerdere keuzemogelijkheden: een generaal marcheert de Stad Der Koningen binnen; u kunt, als u dat moet, van een bepaald soort gespuis geen pionnetjes meer op het bord zetten omdat ze er allemaal al op staan; het twaalfde bezoedelde kristal wordt op het bord geplaatst; er bevinden zich vijf slechteriken in de Stad Der Koningen.

U vecht, prevelt genezende spreuken, vangt geruchten op in de plaatselijke taveerne, plaatst magische poorten en gaat af en toe op queeste. Dit allemaal in spelbeurten die zijn onderverdeeld in een dag, avond en nachtgedeelte, waarbij het nachtgedeelte er gegarandeerd voor zorgt dat het manipuleren van de te plaatsen spelonderdelen met de nodige tremor gebeurt.

Reserveer alvast uw plaats in de wachtrij want:

U behoort net als ik tot de verliezende soort en u verliest niet graag alleen. En moest u tijdens het spelen toch van mening veranderen kunt u er voor zorgen dat er uiteindelijk slechts eentje kan winnen, al lijkt deze variant op dit moment niet veel volgelingen te hebben.

U bent een escapist die graag in een fantasy-omgeving mag vertoeven.

U gaat graag aan de slag met een hele hoop miniaturen, ook al zijn hun kleuren beperkt tot groen, blauw, rood en zwart.

U hebt Pandemic of zijn afgeleide Forbidden Island nog niet in uw kast staan.

U bent een masochist.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Eagle Games voorbij want:

U hebt Pandemic al in de kast staan en de verschillen met Defenders Of The Realm, al laten de eerste indrukken anders vermoeden, zijn eerder klein.

U hebt geen probleem met verliezen, maar dat verandert enigszins als u begint vast te stellen dat uw slaagkansen minder dan 5% bedragen, zelfs minder als u niet met de volle vier spelers aan de slag gaat.

U haat het als één van de slechteriken – letterlijk – amper op zijn poten kan blijven staan.

U vindt dat alleen kunnen winnen leuk maar u bent al heel wat minder enthousiast als u hoort dat de winnaar eerder bepaald wordt door externe gelukscomponenten dan door zijn of haar intrinsieke speltechnische vaardigheden.

U ziet aan de einder de uitbreidingen al en masse, marcherend en geld vragend, dichterbij komen – The Barbarian en The Black Dragon zijn u trouwens al tot op enkele meters genaderd – en samenspannen of niet, daar kan niemand tegenop. Behalve u natuurlijk.

U ziet het echt niet zitten om tijdens de spelregeluitleg namen als Varkolak, Balazarg en Gorgutt te staan debiteren terwijl uw medespelers schuddebuikend van het lachen over de grond rollen.

U bent net de belachelijke en met testosteron doordrenkte online machowereld van World Of Warcraft ontgroeid en nu moet u aan uw keukentafel wéér met zoiets aan de slag? Neen, bedankt.

U gaat uw persoonlijke grottenstelsel dat portefeuille heet tot in de diepste krochten moeten verkennen als u dit wilt betalen, als u al voorbij de Grote Wachter (uw partner) geraakt. Voor minder dan €59,99 gaat u dit nergens vinden.

Tot morgen.

Dominique

Een gedachte over “Spiel 2010: een vooruitblik (deel 3)

  1. sjonge jonge, ik krijg onderhand een lam handje van al dat zwaaien.Het is maar goed dat Essen nog even duurt.

    Like

Reacties zijn gesloten.