Spiel 2010: een vooruitblik (deel 2)

Friesematenten (Amigo)

Een heruitgave – de eerste editie verscheen in 1999 – van een erg leuk en interessant (verzamel)kaartspel voor 2 tot 4 spelers waarin u al biedend kaarten probeert te bemachtigen met als enige doel als eerste 40 overwinningspunten binnen te halen. Het kaartenassortiment bestaat uit fabriekskaarten, statuskaarten, actiekaarten en koppelkaarten. In deze laatste categorie zitten exemplaren die u – hou u vast – aan tegenspelers kunt koppelen, waarna die aan allerlei ongemakkelijke effecten worden blootgesteld. Denk aan de tien plagen van Egypte op keukentafelniveau.

Reserveer alvast uw plaats in de wachtrij want:

Friesematenten is mogelijk het beste spel dat Friedemann Friese ooit heeft gemaakt, Hoogspanning of niet. Wees gerust, tot u schrijft een ervaringsdeskundige. Ik heb de volledige – en de zeer de moeite – kaartenset in mijn kaartspellenkast staan. Ik weet waarover ik het heb.

U speelt graag een goed kaartspel met veel interactie en u geeft graag veel geld uit aan verzamelkaartspellen. Daarbovenop geniet u van de jacht op de nog ontbrekende kaarten in uw set.

U bent helemaal in voor een beetje humor in een spel, een element dat hier in tonnen wordt aangeleverd. Wat dacht u van kaarten die titels dragen als – ik vertaal even – bedelbordje, offerlam, gouden toilet, Elvis’ haarlokje, lijkenwasser, kerncentrale type Tsjernobil en potentiepillen? Om over de kaarten “Nu is het genoeg!” , “Die niet!“ en “Ik ben nog niet klaar!“ nog maar te zwijgen. En dan hebt u de illustraties nog niet gezien. Die slaan echt alles. Ik verdenk Friedemann Freese er trouwens van een van de eersten te zijn die de cover van zijn eigen spel en het logo van zijn uitgeverij, 2F-Spiele, in het spel zelf heeft gebruikt.

U bent op zoek naar een zeer goed biedspel voor twee, een soort die zeer zelden voorkomt, en speelplezier is nu net waarop dit kleinood een jarenlange garantie biedt.

U houdt van het zoeken naar en het creëren van killercombo’s en u hebt een goed oog voor opportuniteiten wanneer ze zich aandienen.

U houdt van een goeie portie gezonde stress, vooral het soort stress dat wordt opgewekt door het willen van een kaart, er geen geld genoeg voor hebben en het bang afwachten of die kaart tijdens de lopende ronde niet opnieuw onder de trekstapel verdwijnt. En als ze dat niet doet ze niet in verkeerde handen terechtkomt.

U houdt van een spel met een hoog herspeelbaarheidsgehalte.

U houdt van spellen waarin u heel goed moet opletten waar uw tegenspelers mee bezig zijn.

U verdient graag geld tijdens een spelletje.

Loop vrolijk zwaaiend de stand van Amigo voorbij want:

Het regelwerk vraagt, ondanks de beknoptheid, wat mentale inspanning wilt u ze ten volle doorgronden.

U hebt het niet zo met opgewarmde kost.

U wordt hier geconfronteerd met een verzamelkaartspel. U hebt niet alle kaarten nodig – het zijn er trouwens in totaal slechts 200 – om te kunnen genieten van dit spel, maar we weten allemaal wat de wetenschap “ik heb ze niet allemaal“ met de psyche van een bordspeler doet. Dat gaat knagen en een bordspeler waaraan geknaagd wordt is een vogel voor de verzamelkaartspeluitgever-kat.

Het gaat weer de mondjesmaat-toer op: om de zoveel tijd gaat men u lokken met een nieuwe kaartenset. De eerste tekenen zijn er al. In Nürnberg 2011 zou het eerste navulpak al worden geïntroduceerd. En als ze bij Amigo de toer opgaan van de eerste editie bestaat de kans dat niet elke set de kaarten bevat waarnaar u zo wanhopig op zoek bent. Gevolg: veel setjes kopen of de ruilbeursvloer op. Dat laatste wilt u niet meemaken, geloof me.

U houdt niet van Duitse tekst op kaarten.

Tot morgen.

Dominique

6 gedachtes over “Spiel 2010: een vooruitblik (deel 2)

 1. Ik heb Friesematenten ook nog ergens op zolder liggen. Ik heb het één keer geprobeerd te spelen, maar er stond te veel Duits op de kaarten om het goed te kunnen volgen. Ik heb het nooit een tweede kans gegeven. Wellicht moet ik dat dus toch nog maar eens doen (een paar jaar spellenhobby is bovendien een betere manier geweest om Duits te leren dan vier jaar VWO dus wellicht dat ik nu verder kom).

  Like

 2. Misschien is dan inderdaad de tijd rijp voor een nieuwe sessie, Dagmar, en kan het spel enkele verdiepingen lager.
  Hier ligt de stofwisser ondertussen ook al klaar.

  Like

 3. Geel Pionneke,
  Ik betwijfel of dat woord in het Scrabble Woordenboek staat vermeld. Misschien moeten we daar voor alle zekerheid toch even Dagmar voor consulteren..

  Like

 4. Hallo allemaal! Goed gedaan jongens! detafelplakt.skynetblogs.be De invoering van een uniek boek over de genezing van degeneratieve discopathie , en bijna alle ziekten van de wervelkolom met een interessante ASTREYA SYSTEM.rnAls u : pijnlijke rug -of nekpijn of rugpijn leek of werden gevoeld pijn, dan heeft u waarschijnlijk osteochondrose en bezoek onze websitesanatorium osteochondrosis
  en toch is er een boek overrngenezen van degeneratieve discopathie ( en interessanter ) met behulp van de techniek ASTREYA . cervicale osteochondrosis behandeling populair
  vaarwelnounvaarwelinterjectiondoei”]]],”envaarwelByeByevaarwel

  Like

 5. Władysławowo to znana miejscowosc nadmorska, to bardzo czesto wybierane miejsce na wczasy nad morzem. Posiada kwatery Wladyslawowo blisko plazy oraz ma noclegi Wladysłlwowo najtansze na Polwyspie Helskim. Do portu Wladyslawowo przybijaly statki o łacznej nosno: ponad 350 tys. ton. Wsrod nich jednostki serii B-670, bazy konserwiarnie, ktore w ciagu jednej doby pracy na morzu mogą wyprodukować około pół miliona puszek konserw rybnych. Plywaja tu wielkie promy pasażersko-samochodowe dla armatora szwedzkiego. Statek zabiera 1800 pasażerów w 800 kabinach. Przy ujsciu do morze znajduje się port rybacki Władysławowo , gdzie miesci się rybacka spół­dzielnia poławiająca ok. 25 tys. ton ryb rocznie); budzi podziw stale rozbudowywany port handlowy (przeładunki do 200 000 ton) i port pasazerski. Na dawnym forcie miesci sie latarnia morska z 1907 r. odbudowana po wojnie. Do waznych atrakcji , jaką dają tanie noclegi Wladyslawowo jest przyjemny spacer brzegiem morza.

  Like

Reacties zijn gesloten.