En loop vooral niet weg!

Op donderdag 1 juli vond ik in mijn brievenbus voor de verandering eens geen aanmaning tot betaling. Integendeel, ik werd verblijd met een aanbod tot hulp. Van niemand minder dan de Heer Bacary, die zich had voorgenomen mij eens snel uit de drek te trekken.

Ik citeer:

“Geen leven zonder problemen. Geen problemen zonder oplossing. Mr. Bacary. Groot helderziende en medium. Internationaal met veel ervaring. Bekend om mijn uitstekend werk en doeltreffendheid. Ik los al uw problemen op, zelfs de hopeloze problemen: definitieve terugkeer van uw geliefde, partnertrouw, bescherming tegen slechte invloeden in uw leven, succes in zaken, werk, examen en impotentie. Genezing van al uw complexen en al uw emotionele problemen. Snel en 100% resultaat gegarandeerd binnen 1 week.”

Ik moet het de Heer Bacary nageven, hij weet de aandacht te trekken.

Mijn hart maakte een sprongetje. Eindelijk gelukkig. Binnen de week! Tot ik de tekst nader bestudeerde en tot de verbijsterende vaststelling kwam dat het oplossen van mijn grootste probleem, het verliezen van bordspellen, niet in het aanbod zat. Blijkbaar waagt de Heer Bacary, Groot Helderziende En Medium Met Internationale Ervaring, zich daar niet aan.

Waaruit ik concludeer dat zelfs het bovennatuurlijke liever een blokje om loopt als ik het voor mijn probleem zou aanroepen.

Verdoemd ben ik.

Voort dus maar met verliezen. Deze wetmatigheid werd tijdens de sessies met het onderstaande spel weer tot in den treure bevestigd.

Politiko: The Fall Of Caesar (Small Box Games)

Een zeer leuk, interactief en bedrieglijk eenvoudig kaartspel voor 3 tot 5 machtswellustelingen hebben we hier, waarbij je als senator probeert zo snel mogelijk 13 aanhangers te vinden bij de invloedrijkste burgers van het oude Rome, zijnde de legionairs, de filosofen, de artiesten en de senatoren. Met als enige doel de macht van Caesar, de loser van dienst, over te nemen.
Wie als eerste 13 aanhangers rond zich heeft verzameld, waarin elk soort burger minstens 1 keer vertegenwoordigd is, wint onmiddellijk. Lukt dat niet binnen de 10 ronden eindigt het spel gelukkig ook en wordt de winnaar bepaald door de waarde van de supporters die u tot dan toe hebt verzameld samen te tellen, waarbij u moet rekening houden met de geldende hiërarchie (een senator is meer waard dan aan filosoof, die op zijn beurt meer waard is dan een legionair, die op zijn beurt nog net iets meer betekent dan een artiest).

Zeer leuk omdat je tijdens elke beurt goed moet afwegen welke actie je gaat ondernemen, manipuleren of overtuigen. Elke kaart heeft twee functies bij deze acties en afhankelijk van wat je kiest kun je supporters om je heen verzamelen (overtuigen) of het spel in je voordeel beïnvloeden door handkaarten uit te spelen als actiekaart (manipuleren). Al dat moois wordt mede beïnvloed door één van de 10 supporterkaarten die bij het begin van een ronde wordt omgedraaid. Dit trekstapeltje fungeert tegelijkertijd als rondeteller.

Ook leuk omwille van de hoge graad aan interactie die hier geboden wordt. Actiekaarten als – ik hou me even aan het Engelstalig jargon – “a different perspective”, “veto”, “join the discussion”, “join the debate”, “great minds”, “tax”, “masquerade”, “for enlightenment”, “an undesirable fate”, “a ban on assembly”, “reassign the ranks”, “great progress”, en “for entertainment” laten aan verbeelding niets te wensen over.

Maar het allerleukste is dit: als u op een bepaald moment van een bepaalde soort burgers meer dan 7 voetenkussers rondom u geschaard hebt gaan die er allemaal vandoor. Vergelijk het een beetje met de status van een slechte charmezanger, daar wil u ook niet in de buurt gezien worden. Dit eenvoudige, maar tevens briljante, gegeven zorgt ervoor dat u meer dan eens tijdens het spel in een situatie terechtkomt die u opspant als een veer. Want u wilt natuurlijk die overwinning en het is lang niet zeker dat u die lauwerkrans binnen de 10 ronden binnen hebt. Daarom is het belangrijk dat u, moest het tot een telling komen, zoveel mogelijk supporters om u heen hebt verzameld. Voelt u de bui al hangen? Als u dat dan combineert met de manipulatieve effecten die de actiekaarten (zie één alinea hoger) allemaal met u kunnen uithalen spreken we eigenlijk niet meer over een buitje, maar over een orkaan van klasse S-5, die in het Algemeen Nederlands ook wel eens wordt bedacht met de term catastrofaal.

Bedrieglijk eenvoudig omwille van het eenvoudige regelwerk – twee velletjes in grote druk – en het feit dat u bij het doorlezen daarvan zichzelf de vraag stelt alwaar in godsnaam de diepte zich dan wel mag bevinden. Wees gerust, u zult tijdens het spelen snel ontdekken waar de klepel van de overwinning hangt en hoe moeilijk u die in dit universum aan het luiden krijgt.

Toppertje.

Dominique

 

Politiko: The Fall Of Caesar (Small Box Games, 2010)

John Clawdus

3 tot 4 spelers (leeftijd niet aangegeven)

30 tot 45 minuten

 

2 gedachtes over “En loop vooral niet weg!

 1. Small box games, alleen voor het nobele streven dat in de naam zit zou je hun spellen erbij willen kopen (voor zo’n doosje vind je altijd nog wel een plaatsje).
  Ik heb inmiddels ook Politico en nog een Smallboxje besteld, ben benieuwd.
  Overigens ben ik volgende week in Belgie, een keer afspreken om te spelen?

  Like

 2. De eerste potjes hebben een gemengde indruk achtergelaten. Een lollig interactief spel, maar…
  Als spelers geen verse manipulatekaarten trekken, kan het spel erg traag op gang komen. Vond ik niet zo plezierig.
  Het effect van de gelukkige hand (de juiste actie op het juiste moment) was bij ons erg dominant.

  Like

Reacties zijn gesloten.