Dank u, Earl Tupper!

Heroscape Master Set: Battle For The Underdark (Hasbro / Wizards Of The Coast, 2010)  

Sommigen onder ons hunkeren in hun vrije tijd naar ondergrondse activiteiten die zich manifesteren onder de vorm van het verkennen van grotten en kerkers, het trappen in vallen en afgeslacht worden door monsters in uiteenlopende formaten met een stinkende adem. In het spel waarover we het nu hebben doen ze dat onder pseudoniemen als Tandros Kreel, Erevan Sunshadow, Darrak Ambershard en Ana Karithon, met als enig doel: Het Redden Van De Wereld.

In onze wereld wordt u na het in het openbaar uiten van één der bovengenoemde namen onmiddellijk opgesloten in een gesloten psychiatrische afdeling. In Valhalla echter, de natuurlijke biotoop van hun eigenaars, worden ze met ontzag uitgesproken.

Opgehangen aan Dungeons & Dragons – u weet wel, dat rollenspelgedoe waarin niemand door het bos de bomen nog ziet, de spelleiders incluis – krijgen we hier een wel erg leuke kerkerkruiper voor de kiezen. Leuk omdat het een feest is om naar te kijken – die voorbeschilderde figuren, die schoonheid en functionaliteit van de componenten! – en te manipuleren en nog véél leuker omdat er toch wat moet nagedacht worden vooraleer u, held van dienst zijnde, uw zetje doet. Het heeft echt geen zin breed zwaardzwaaiend als een gek de donkerte in te rennen. Tenzij u in bent voor een enkeltje kerkhof. Om ondergronds te slagen neemt u dan ook best een goeie geut tactiek mee in uw rugzak. En een setje dobbelstenen dat u een beetje gunstig gezind is.

Goedkoper én mooier én sfeervoller én actierijker én leuker én sneller dan de dungeoncrawlers die ik tot nu toe heb gespeeld. Alleen jammer dat je als je, zoals het een echte dungeoncrawler betaamt, een aantal kamers na elkaar wil spelen je wel wat moet afbreken en weer opbouwen. Al blijft dat afbreken en opbouwen wel een leuke tactiele bezigheid. Weliswaar nog altijd geen partij voor seks, maar toch.

Ook interessant: het bepalen van “the line of fire”. Nergens zo leuk en zoveel discussies uitlokkend als in Heroscape.

En bent u op het kerkerkruipen een beetje uitgekeken combineert u dit toch gewoon met uw andere Heroscape-onderdelen zeker? Want wat herspeelbaarheid betreft, neem dat gerust van mij aan, speelt Heroscape vlotjes mee in de hoofdklasse.

Heroscape, u moet het allemaal niet te serieus nemen en er gewoon van genieten. En laat u vooral niet afschrikken door de vermelding op de doos dat dit alleen maar met z’n tweeën kan. Heroscape wordt pas echt leuk als u het in teams doet. Dat geldt zeker voor deze versie.

Over dozen gesproken, ook hier het ondertussen legendarische Heroscape Minpunt: na het openen van de indrukwekkende en tot kopen aanzettende verpakking krijgt u uw gerief er nooit meer in. U moet dan noodgedwongen de afrit Tupperware en aanverwanten nemen. Voor de meeste mannen onder ons doemt dan het schrikbeeld op van een demonstratieavond met vrouwlief en vriendinnen, maar dat moet u erbij nemen. Als u uw snoezepoes van een extra microgolfovenbestendig plastic cadeau voorziet kunnen er misschien zelfs bruggen worden geslagen. Bruggen naar spelavonden bijvoorbeeld.

Genoeg gezeurd. Voelt u een zekere affiniteit met de personages van de lichtelijk fantastische sitcom “The Big Bang Theory”, Penny uitgezonderd, kunt u met dit spel weinig verkeerd doen. U ziet hen hieronder trouwens onweerstaanbaar aan de slag met een digitale variant:  

http://www.youtube.com/watch?v=FJoJn5M2Ov8

Battle For The Underdark heeft mijn hang naar partijtjes Heroscape weer een lekkere boost gegeven. U moet het ook eens proberen en u eens goed laten gaan. Stinkende adem of niet.

Dominique

  

 

Een gedachte over “Dank u, Earl Tupper!

Reacties zijn gesloten.