Vrouwen en kinderen en ratten eerst!

Abandon Ship (Alderac Entertainment Group, 2010)

“Verlaat het schip!” Het is een bedenking die regelmatig bij me opkomt na mijn zoveelste nederlaag. “Laat al dat gedoe met die bord- en kaartspellen toch voor wat het is, zoek een andere hobby,” denk ik dan. En toch word ik er steeds waar naartoe getrokken, naar die onbevredigende vrijetijdsbesteding van me, als een mot naar een vlam. Om steeds weer opnieuw mijn vleugels te verbranden en smeulend en kreunend ten gronde te storten.

Ik ben écht goed gek.

Gelukkig kreeg ik onlangs de kans om de stap naar mijn definitieve afscheid van de spellenwereld mentaal al eens te zetten. Dat gebeurde, hoe kan het ook anders, middels een spel: Abandon Ship.

‘t Is te zeggen, ik speelde de Duitse versie: Verlasst Das Schiff!

Ik geef u gelijk, dat klinkt voor geen meter. Laten we het dus maar bij de Engelse versie houden.

In dit spel mogen wij de rol spelen van het dier waarmee de mens misschien wel de meeste overeenkomsten heeft: de rat. Dit spel moet onze soort dus liggen.

Wij bevinden ons op een Titanic-achtig gevaarte dat om een of andere reden is lekgeslagen. Zoals het goed opgevoede ratten betaamt bevinden wij ons benedendeks. Zodra we het wassende water gewaar worden is het echter alle héns aan dek. Met onze drie familieleden proberen we zo snel mogelijk het bovendek te bereiken, maar nu ook weer niet te snel, anders bestaat het gevaar dat de panikerende passagiers ons vertrappelen.

Onze familie bestaat uit drie ratten die, net zoals in het echte leven, genetisch toevallig aan elkaar werden gekoppeld. De verplaatsing naar het bovendek gebeurt door het dobbelen met 8 gekleurde, speciale dobbelstenen waarvan we er eentje kiezen en waarmee we een gelijkgekleurde rat gaan verplaatsen. Of een andere rat, als u een speciaal symbool gooit of de speciale witte dobbelsteen kiest. U mag dus met alle ratten, zeven zijn het er, aan de slag. Na het kiezen van de dobbelsteen en het verplaatsen van de rat, soms zelfs achteruit, gaat de gekozen dobbelsteen uit de voorraad en is de volgende speler aan de beurt. Tot er nog één dobbelsteen overblijft en we overgaan naar de zinkfase (wat een woord). Onderweg naar boven – u bent en blijft tenslotte een rat – peuzelt u op de grond gevallen kaasstukjes op. Die leveren extra punten op aan het einde van het spel. Bengelt één uwer ratjes te ver achteraan op het moment dat het schip weer een geut water binnenkrijgt vliegt het brave beest, samen met de bijbehorende dobbelsteen, rechtstreeks de (veel te grote) speldoos in. Alwaar het kan bekomen en zich kan afdrogen. Alleen leveren de werkwoorden bekomen en afdrogen geen punten op.

Dat zinken is een heel gedoe en ook niet erg praktisch, want u moet gaan schuiven met lange repen kartion. Dat is geen lachertje, zeker niet aan een doorsnee keukentafel. Kan ook moeilijk anders als u er een kartonnen replica van de Titanic op kwijt moet. Meer nog, we hebben hier te maken met een schip met niet minder dan 36 verdiepingen. En die kunnen in theorie allemaal onder water komen te staan. Niet voor onder de voortent op de camping hoor, dit.

De rat die als eerste het bovendek haalt wordt daarvoor niet beloond. Die wordt doodleuk vertrappeld door de op hol geslagen passagiers en levert dus ook geen punten op. De drie ratten die na de eerste arriveren krijgen respectievelijk 5, 3 en 2 punten, aangevuld door de waarden van de kaasfiches die de spelers onderweg hebben verzameld. Die kaasfiches laat u best niet liggen onderweg. De waarden gaan van 8 tot 2. U weet dus wat u te doen staat.

Moet dit? Neen, dit moet niet. Mag het? Het mag, maar nu ook weer niet te dikwijls.

Als u persé kopje onder wil gaan raad ik u trouwens Forbidden Island aan. Daar doet u het in stijl. En in een mooier decor. En breed glimlachend. En stukken goedkoper. En op een campingtafel.

Dominique

 

2 gedachtes over “Vrouwen en kinderen en ratten eerst!

 1. Dit spel heb ik 2 weken geleden in de club ook kunnen proberen.
  Mijn gevoel staat hier volledig beschreven!!
  Veel te grote doos, een monsterprijs en een monsterspelbord(wel leuk gevonden maar niet praktisch en weinig om het lijf.
  En voor mij vooral een veel te grote afhankelijkheid van het geluk en van de andere spelers… Geen spek voor mijn bek…

  Like

 2. I couldn’t agree more …
  Nadat het schip eindelijk volledig gezonken was, heeft onze tafel het vervolgens ook nog eens unaniem getorpedeerd op de evaluatieformulieren.

  Like

Reacties zijn gesloten.