Des winters als het regent..

Jäger Und Sammler (Amigo, 2010)

Jäger Und Sammler, beste medespeler, is een bewerking van Zombiegeddon. Een Kniziaatje.

Lang geleden, toen bordspelers nog spraken en niet op fora actief waren, gingen al mijn leisure-voelsprieten bij het horen van het woord Knizia als in een kniepeesreflex overeind staan. Aan elke nieuweling schonk ik dan ook intensief aandacht, als was ik zelf net bevallen van een wolk en een schoonheid van een baby (voor mensen die vertrouwd zijn met mijn fysiek voorkomen uiteraard de evidentie zelve). Maar die tijden zijn, zoals u uit het voorgaande waarschijnlijk al hebt opgemaakt, lang voorbij. Idolatrie maakt een mens dom, heeft een wijze ooit gezegd. Gelukkig was ik er net op tijd bij om hier rekening mee te houden.

Want Jäger Und Sammler is er eentje die u gerust mag mijden, Reiner Knizia op de doos of niet. U doet uiteraard wat u wilt maar naar kom achteraf niet zeuren.

In Jäger Und Sammler gaan we in de oertijd op zoek naar eten en – inderdaad, daar werden reeds de kiemen van onze nakende ondergang gezaaid – voorwerpen die onze status verhogen en ons onderscheiden van anderen. Om te eten moeten we plukken en jagen. Om te jagen hebben we wapens nodig, zoals pijl en boog. De statusverhogende voorwerpen (kralen en dergelijke) rapen we gek genoeg tijdens onze wandelingen gewoon van de grond op.

Om al deze hebbedingetjes te bekomen bewegen we ons met onze vier oermensen over het met fiches volgezaaide spelbord. Wat dat zaaien betreft doet het spel aan Afrika denken, van dezelfde auteur maar dan veel leuker. We bewegen één figuur twee velden ver of we bewegen er twee één veld. De fiche die we verlaten plaatsen we in onze persoonlijke voorraad. Net zoals in het spelletje Pinguïn, alleen is dat spelletje veel leuker. Om mammoeten van het bord te nemen moeten we ze eerst opjagen. Gek genoeg gaan bij een succesvolle jacht onze wapens volledig verloren. Net als in het spel Altamira, al is Altamira veel leuker.

En we moeten nog twee seizoenen spelen ook: zomer en winter. In de zomer verzamelen we en prepareren we tegelijkertijd onze winterkampen, in de winter doen we identiek hetzelfde (al is er wat meer aandacht voor de mammoetjacht) en prepareren we ons zomerkamp. Dat doen we door één van onze vier “voorraadkisten” op de voorgedrukte kampplaatsen op het bord te plaatsen. Als u daar tijdens de zomer niet in slaagt zit u met een groot probleem want u mag de winter slechts aanvangen met evenveel oermensen als u vooraadkisten hebt geplaatst. Dan kan betekenen dat u tijdens de winter enkel nog voor spek en bonen meespeelt, terwijl om u heen uw medespelers vrolijk de ene mammoet na de andere neerleggen.

Het blokkeren van tegenstanders – een speltechnisch gegeven waar ik in dit spel absoluut niet mee overweg kan – is erg belangrijk. Soms bent u meer bezig met wat u anderen niet wilt gunnen dan wat u zelf wél wilt. Rekening houdend met de nefaste gevolgen dat dit kan hebben voor het wintergedeelte van het spel raad ik u aan dit gegeven met grote omzichtigheid te benaderen.

Op het einde van het spel scoort u punten voor de verzamelde mammoet- en plantenfiches en de “luxegoederen” die u hebt bijeengeraapt. De mammoet- en plantenfiches leveren gewoon de afgebeelde punten op, de luxegoederen worden op typisch Kniziaanse wijze gescoord op basis van hun aantal. Wapens leveren op het eind geen punten meer op, in de aanslag of niet.

Erg verontrustend is dat dit spel zich voornamelijk in absolute stilte afspeelt. Ik heb nog nooit mijn keukenklok zo hard horen tikken als tijdens Jäger Unf Sammler. Tot op het onheilspellende af. Dat verhoogt de kansen van dit spel voor een sessie op mijn jaarlijkse Halloween-spelavond, maar ik vrees dat de resterende 364 dagen van het jaar het jachtseizoen gesloten zal zijn. Ik wil u ook waarschuwen voor erg lange wachttijden als u met beurtanalisten aan tafel zit. Dat, gecombineerd met een onheilspellend tikkende keukenklok, kán bij bepaalde spelers de trigger zijn om later op de avond wild om zich heen schietend een hamburgertent binnen te lopen.

Wilt u persé iets met Jäger Und Sammler in de titel, schaf u dan de Carcassonnevariant aan. Veel leuker.

Om in winter- en zomertermen te blijven: ik werd er niet koud of warm van.

Dominique