Wél lustig!

Hoe gekker hoe liever, zeg ik altijd. Thematisch kan een spel voor mij niet idioot genoeg zijn. Het gaat en ging er in de gewone wereld al erg genoeg aan toe. Funkenschlag? Geeuw. Hansa Teutonica? Zucht. Fabrieksmanager? Kreun. Vasco Da Gama? Afwezige blik naar het plafond.

Neen, geef mij dan maar chimpansees die van een vuilnisbelt moeten worden gekletst (Spank The Monkey), buitenaardse wezens die frituren neerpoten in winkelwandelstraten (UFOs, Fritten Aus Den All), geslachtsopwaarderingen met intimschmuck (Project Pornstar) of het koppelen van neuzen (Das Prestel Nasenspiel). Allemaal thema’s die mijn steeds smeulende spelersvuurtje aanzienlijk kunnen oppoken.

Toen ik de eerste keer werd geconfronteerd met Lemming Maffia laaide de waakvlam van de liefde voor unplugged spellen dan ook enthousiast op.

Qua belachelijkheid kan dit thema immers tellen: zes lemmingen behorend tot de maffia willen na een race door de binnenstad als eerste in de haven aankomen om zichzelf vervolgens theatraal van de eerste de beste pier af te gooien, een zekere verdrinkingsdood tegemoet want aan de pootjes voorzien van één of twee betonblokken. Ga daar maar eens aan staan.

Moest ik in zo’n race verwikkeld zijn, ik hield toch een beetje in onderweg.

Maar soit, aangezien we allemaal wel ergens een vijs los hebben, doen we hier vrolijk aan mee.

In elk spel zijn de zes lemmingen vertegenwoordigd, ongeacht het aantal spelers. Zij begeven zich zigzagsgewijs door de binnenstad, aangedreven door twee gekleurde lemmingdobbelstenen waarvan u er na het werpen eentje moet kiezen. Van straatveld naar straatveld bewegen ze. Dat is belangrijk, want in elk straatveld bevinden zich meerdere velden waarop u de lemming in kwestie kunt plaatsen. De meeste velden zijn actievelden. Het actieveld betonmenger bijvoorbeeld, waarmee u de lemming in kwestie een betonblokje aanmeet (drie en het beestje is voorgoed uitgeschakeld). Of het veld luchtdrukhamer, waarmee u een betonblokje van een pootje kunt verwijderen. Of het veldje boekhouder, waarmee u kunt wedden op de lemming die volgens u de race gaat winnen. Of de vluchtwagen die u, mits wat geluk, toelaat op korte tijd een grote afstand te overbruggen. Of het veldje maffiabaas, die u toelaat een opdrachtkaart, die een betonblok aan úw been geworden, is te dumpen. Die opdrachtkaarten, naargelang de moeilijkheidsgraad variërend in waarde van één tot vier, zijn erg belangrijk. U krijgt er bij spelaanvang drie uitgedeeld en zoals de naam het al doet vermoeden staan daar opdrachten op die u tot een goed einde moet zien te brengen, zoals een bepaalde lemmingen die bij de eerste drie moet eindigen bijvoorbeeld, of lemmingen die moeten zijn uitgeschakeld aan het einde van het spel. De waarde van de kaarten is de beloning in punten als de opdracht slaagt. Lukt dat niet krijgt u per niet vervulde opdrachtkaart twee strafpunten, standaard tarief. U weet dus vooraf waar u aan toe bent.

De wedkaarten tenslotte laten u toe middels een erg leuk mechanisme nog wat extra punten binnen te halen. In tegenstelling tot andere wedspellen echter moet u om maximaal rendement te halen hier zo lang mogelijk wachten om op de juiste lemming te wedden. Interessant.

De lemmingen, samengesteld uit soepel en dus kindvriendelijk plastic, hebben wel een geurtje. Maar geen nood, het verdwijnt vrij snel na het openen van de doos. Uitgebreid luchten – ik heb nog altijd nachtmerries van Duel In The Dark – is dus niet nodig. Het spelbord kon wat kleurrijker, maar is meer dan functioneel en de rest van het materiaal is van die aard dat men op de klachtendiensten van Kosmos en 999 Games ook niet hoeft te vrezen voor een aanzienlijke toename van overuren.
Mijn advies? Toeslaan, want op onze recentste “De Tafel Plakt!“ spelavond, alwaar het de concurrentie moest aangaan met Die Speicherstadt, Hotel Samoa en Schweinebande, dé hit van de avond. En dat je dit met z’n zessen kunt is ook meegenomen.

Dominique

 

Nichtlustig: Lemming Mafia

Kosmos / 999 Games (2009)

Michael Rieneck

3 tot 6 spelers vanaf 8 jaar

20 minuten