Glory To Chudyk!

Innovation (Asmadi Games, 2010)

De nieuwe van Carl Chudyk (Glory To Rome). Wie weet heeft van mijn affiniteit voor Glory To Rome beseft dat ik deze niet kon laten liggen.

Een zeer origineel Civ-kaartspel hebben we hier, met 105 ontwikkelingskaarten die elk hun eigen eigenschap hebben. En een leuke spelterminologie ook, zoals tuck en splay (left, right en up). U kunt – en moet, als u het spel wilt winnen toch – tijdens het spel ook dogma’s inroepen waardoor uw tegenstanders worden verplicht acties uit te voeren die ze eigenlijk liever niet willen. Het zal hun een troost zijn dat ze, als ze het net zo slim als u spelen, tijdens hun beurt hetzelfde met u mogen doen.

Grafisch niet om aan te zien, maar wel heel functioneel en u wordt geconfronteerd met een wirwar van wegen die naar Rome, excuseer, de overwinning leiden.

Ook een heel aangename verrassing: hoe verder het spel vordert, hoe verder je ontwikkelt dus, hoe chaotischer het spel wordt en hoe meer de controle je als los zand door de vingers begint te glippen. Ik vind dit erg leuk want dat betekent dat als je zeker wil zijn van de overwinning je er alle belang bij hebt dat zo snel mogelijk te doen en de hele zooi niet tot in de 21ste eeuw laat doorevolueren. Dat zet druk. Erg leuke druk!

Toch een kleine waarschuwing: tijdens uw eerste zitting gaat u overweldigd worden door de vele mogelijkheden die al deze unieke kaarten in de aanbieding hebben. U gaat ook enkele slapeloze nachten tegemoet aangezien u moeite gaat hebben uit al deze mogelijkheden de juiste te kiezen, zoveel moeite dat u meer dan waarschijnlijk de verkeerde kiest. Dat resulteert in het zogenaamde “beddenken”, een aandoening die bij bord- en kaartspelers al eens durft voorkomen en waarbij gepoogd wordt flagrante fouten in de toekomst te vermijden door in gedachten de voorbije sessie(s) de revue nog eens te laten passeren. Tijdens die revue worden alle gemaakte fouten vakkundig weggegomd en vervangen door de juiste acties, gepatcht als het ware. De kans dat u deze aandoening oploopt na het spelen van dit spel is aanzienlijk. Het is maar dat u het weet.

Carl Chudyck is een straffe kerel. U moet zijn creaties zeker eens een kans geven.

Een aanrader voor de liefhebbers van het betere kaartspel.

Dominique

Een gedachte over “Glory To Chudyk!

  1. Ikzelf doe nooit aan ‘beddenken’. Wel wordt hier bij ons thuis gedaan aan
    ‘volgendemorgenbijhetopruimenvandespelletjesdenken’.
    Ik heb namelijk de gewoonte om na het spelen van een spel, alle speelstukken gewoon voorzichtig in het deksel te deponeren. Op deze manier winnen we ook tijd uit om een volgend spel te kunnnen aanvatten.

    Like

Reacties zijn gesloten.