Hij is rond.

Ik heb een zwak voor kaartspellen, in alle maten en kleuren,  behalve voor de klassieker: het standaard deckje van 52 kaarten. Ik heb er wel eentje, of nee, twee, maar die worden enkel gebruikt om tijdens spelavonden op een ingenieuze en democratische manier te bepalen welk spel uiteindelijk op tafel komt.

Alles wat buiten het klassieke kaartspel valt geniet dan ook mijn bijzondere aandacht. Dat wil al eens zwaar tegenvallen – van Arne ben ik mentaal nog altijd niet bekomen – maar dikwijls ook niet. The World Cup Card Game (Games for the World), beste medespeler, heeft me bijvoorbeeld aangenaam verrast. Als een enig mooi uitgespeelde counter als het ware.

Het bordspel, ook een aanbeveling waard, staat al een hele tijd in mijn spellenkast. Inclusief uitbreidingen. Maar daar zit nogal een overdaad aan materiaal in. En overdaad, zo heb ik ontdekt, is iets wat niet snel de speltafel haalt. Al blijft het ener mijne sportbordspelfavorieten.

Het kaartspel is fysiek zijn totale tegenhanger. Compact, overzichtelijk en een stuk goedkoper. Voor 10 eurootjes, verzendingskosten inbegrepen, bent u gesteld. Het enige waarin het niet afwijkt van zijn grote broer is het spelplezier. Dat wordt door dit kleine doosje óók gegarandeerd.

Samenvattend komt het erop neer dat u een aantal teams doorheen het toernooi moet zien te managen. U doet dat door tijdens de wedstrijden actiekaarten uit te spelen op de ploegen die op het veld staan. Heel eenvoudige actiekaarten zijn het: aanvalskaarten, overtredingskaarten, strafschopkaarten, buitenspelkaarten, doelpuntkaarten en verdedigingskaarten, die elk goed met een balletje overweg kunnen. Als u dit zo leest lijkt het allemaal poepsimpel en dat is het ook, tot u naar uw handkaarten zit te kijken en voor hartverscheurende dilemma’s wordt geplaatst. En u begint te beseffen dat u wel heel goed moet oppassen met wat u aan het doen bent. De term kaartmanagement is voor dit spel uitgevonden. En geloof me of niet, u gaat soms kiezen om bepaalde wedstrijden te verliezen in de hoop in een latere speelfase genadeloos terug te slaan.

Enig nadeel van dit spel. Als u uit de groepsfase wordt geflikkerd moet u de rest van het toernooi verder als onderuitgezakte, passieve toeschouwer. Maar kom, dat bent u als supporter van de Rode Duivels nu toch al een tijdje gewend, dus waar klagen we over? U gaat in deze 2010-editie trouwens tevergeefs naar de Duiveltjes op zoek. Wij zijn er immers niet bij in Zuid-Afrika. Maar met wat knutselwerk creëert u toch zelf een kaartje zeker?

Trouwens, dat uit het toernooi geflikkerd worden, daar moet u wel echt uw best voor doen. U gaat immers met meerdere teams tegelijk aan de slag, hun sterkte geënt op hun waarde in het echte voetbaluniversum. Dat betekent dat Brazilië in dit spel echt wel sterker is dan Honduras, maar dat maakt het ook des te leuker. Probeer u zich eens voor te stellen wat er door u heen gaat als u als Hondurees de Brazilianen op hun blote poep geeft. Uitzinnig gillend begeeft u zich als een sneltrein door uw spellocatie, met moeite tot bedaren te brengen door uw medespelers. Daar doet u het toch voor?

Ik zou dit spel toch eens proberen als ik u was. Zeker als u de Belgische nationaliteit hebt en er stiekem van droomt die frivole Hollanders eens eigenhandig op hun oranje donder te geven. Met “The Real Thing” volledig uitgesloten als u het mij vraagt, maar in “The World Cup Card Game”, mits u een kaartje voor België in elkaar knutselt, zeker geen utopie.

Goedkoop, compact en plezant. Noem mij, buiten een pakje condooms met aardbeiensmaak, nog eens iets wat binnen deze categorie valt. Inderdaad. Ik zou direct in de aanval gaan als ik u was! En u moet echt geen voetballiefhebber te zijn om hiervan te genieten, zelfs de spelregels van voetbal kiepert u vrolijk overboord (ik ken zelfs enkele vrouwen-voetbalhaatsters die ondertussen verknocht zijn geraakt aan dit kaartspelletje). Een zwak hebben voor een goed kaartspel, ongeacht het thema, is dus voldoende. En houdt u van overzichtelijkheid, relatieve eenvoud en zweet in uw handpalmen bent u ook al aan het goede adres.

Het zal dus prijs zijn in juni 2010, ten huize van. Zowel het kaartspel als het bordspel komen op tafel en het toernooi zal vervolgens volledig worden afgewerkt. Wie wint laat ik u nog weten.

Ik tip op Zwitserland.

Dominique

 

The World Cup Card Game 2010 (Games For The World, 2010)

Shaun Derrick

2 tot 8 spelers vanaf 8 jaar

75 minuten

 

 

2 gedachtes over “Hij is rond.

  1. Oei, wat heb ik gedaan dat je nog steeds buiten westen blijkt te zijn. Ligt het aan mijn voetbalkwaliteiten, mijn tv-optreden vorige week of doel je op ons blogske waar je dagelijkse portie morfine verschijnt?

    Like

  2. Maar ik zal er maar van uit gaan dat je het kaartspel van Arne Lauwers bedoelt, daar ben ik ook nog helemaal niet uit wat dat voorstelt.

    Like

Reacties zijn gesloten.