Levensbeschouwelijk verliezen

Het feit dat u dit leest, beste medespeler, geeft aan dat u graag spellen speelt of toch minstens gefascineerd bent door het fenomeen.

En dat siert u.

Maar ik moet u toch even waarschuwen. Spelen heeft weliswaar en onmiskenbaar zijn positieve kanten – u bent sociaal verantwoord bezig, het is gezellig, u zet uw grijze massa aan het werk, u kruipt lekker in de huid van die alien die u altijd al had willen zijn en u kunt drankjes en hapjes serveren – maar toch is er sprake van één minpunt dat al die positieve in de schaduw stelt: u gaat verliezen.

Goed, u kunt nu wel zeggen dat u een soort Moeder Theresa bent en het woord verliezen geen enkele negatieve connotatie bij u oproept – dat siert u óók – maar met alle respect voor uwe heiligheid: daar geloof ik geen barst van. Diep in uw spelershart, hoe ongerept u ook denkt dat het is, verlangt u naar de overwinning, die lauwerkrans, dat podium, die natte kus van Miss Bordspel. Daar doet u het voor.

Dat is tenslotte des mensen.

Maar winnen, beste lezer, is niet eenvoudig. Om de eenvoudige reden dat de mensen waarmee u aan tafel zit – of rond de tafel huppelt in het geval van Santy Anno – net datzelfde werkwoord nastreven. Uit dat proces volgt dan weer een ander mooi Nederlands woord, concurrentie, en u moet echt niet gestudeerd hebben om te beseffen dat uw kansen op succes aanzienlijk verminderen als u aan tafel niet de enige variabele bent die dat succes nastreeft.

Ook wetenschappelijk aangetoond: een chronisch gebrek aan succeservaringen leidt tot frustratie. U kunt die frustratie vermijden door solospellen te spelen, de coöperatieve toer op te gaan of u alleen nog aan elektronische bord- of kaartspellen te wagen, ingesteld op het laagste niveau. Dat heet vermijdingsgedrag. En daar wordt u ook niet vrolijker van, geloof mij.

Ik wil u in dit verband toch even waarschuwen voor de coöperatieve verleiding. Ten eerste bestaat het risico dat u na een tijdje wordt uitgescholden voor communist, ten tweede is de kans niet gering dat u met een veel groter probleem wordt opgezadeld dan het “niet winnen”, namelijk een minderwaardigheidscomplex ten gevolge van chronische schuldinductie. Met andere woorden: door het feit dat u voortdurend wordt aangewezen als schuldige voor het collectieve falen – dat gebeurt soms letterlijk, met wijsvingers – gaat u als vanzelf het gevoel krijgen dat u niets kunt. In het Nederlands – wat hou ik van die taal – heeft men daar ook weer een mooi samengesteld woord voor, bestaande uit niets en nut.

U hebt het al gemerkt: u kunt geen kant meer op.

Gelukkig heb ik te uwen behoeve, maar in eerste instantie toch vooral tot de mijne, een oplossing gevonden die de frustratie ten gevolge van verlieservaringen tot een minimum kan beperken, zelfs volledig weg kan werken. Dat was niet eenvoudig want ik heb daartoe alle godsdiensten en levensbeschouwelijke verenigingen die onze aardbol herbergt aan een grondige analyse moeten onderwerpen. U begrijpt, dit was een werk van jaren. Vandaar dat ik nu pas met mijn bevindingen kom.

Dé oplossing, beste lezer, wordt ons aangeleverd door Boeddha. En hij doet dat door influistering van de volgende cruciale kernwoorden: Mededogen, Aanvaarding, Aandacht, Geduld, Dankbaarheid, Niet Oordelen, Vergeven en Karma.

In de praktijk – ik voelde uw vraag al komen – betekent dat het volgende:

U beoefent mededogen: dat betekent dat u beseft dat de winnaar in kwestie dat enkel en alleen doet om zijn persoonlijk geluk na te streven en dat u hem dat, in uw onmetelijke grootheid, ook gunt.

U aanvaardt dat u verliest. Boeddha zegt: “Het is wat het is.” Mompel die mantra dan zelf ook maar als u weer eens met een winnaar op de schouder een willekeurige woonkamer afdweilt.

Aandacht: u geeft uw volle aandacht aan de winnaar. U feliciteert hem of haar oprecht en geeft schouderklopjes, met de nadruk op –jes.

Geduld: u beseft dat uw tijd ook nog komt en dat u in afwachting van uw eigen “moment de gloire” de kans krijgt deze mooie deugd te beoefenen. Twee keer winst. Voor sommigen onder ons helpt het als het woordje “eindeloos” aan het G-woord wordt toegevoegd.

Dankbaarheid: u bent de winnaar dankbaar dat hij u een lesje in nederigheid heeft geleerd. U buigt deemoedig het hoofd en zegt duidelijk articulerend en verstaanbaar: “Dank u!” Het vraagt aanbeveling dit thuis regelmatig voor de spiegel te oefenen.

Niet Oordelen: u koppelt geen enkel waardegevoel aan uw verlies en ook niet aan de overwinning, ook al zaten tijdens een partijtje Puerto Rico de mouwen van de overwinnaar vol vijfpuntenfiches.

Wat ons naadloos brengt op het volgende kernwoord: Vergeven. Die vijfpuntenfiches uit de vorige alinea, dat kan al eens gebeuren. Dat was een menselijke misstap. Even goede vrienden. “Knap hoe je die puntenfiches het hele spel zo verborgen hebt kunnen houden.”

Karma tenslotte is de ultieme frustratiewisser. Geef het maar toe, u was in vorig leven Atilla De Hun en uw verliespartijen kaderen enkel en alleen in een groter plan van het universum om u al uw wandaden cash terug te laten betalen. Maak u geen illusies, zélfs een partijtje Atilla (999 Games), gaat dit hellend vlak niet kunnen rechttrekken.

U weet dus wat u te doen staat bij uw volgende spelsessie: u laat zich kaalscheren, hult uzelf in een comfortabel zittend oranje sannyas-gewaad, steekt uw voeten in open sandalen (blootsvoets mag ook) en zet uw mooiste glimlach op. Vervolgens zet u zich aan de speltafel, verliest stijlvol met inachtname van de bovengenoemde kernwoorden, neemt uitbundig knuffelend afscheid van uw spellenvrienden en brengt vervolgens de nacht door in de dichtstbijzijnde politiepost omdat u onderweg naar huis drie parkeermeters, vijftien geparkeerde wagens, een nestkastje en zes brievenbussen hebt vernield. En de hoofdcommissaris een flapdrol hebt genoemd.

Volgende keer misschien toch maar eens het Christendom onder de loep nemen.

Dominique

2 gedachtes over “Levensbeschouwelijk verliezen

Reacties zijn gesloten.