De “De Tafel Plakt!” Awards 2009: deel 36

Zoethoudertje van het jaar

..Aber Bitte Mit Sahne (Winning Moves)

Verfrissend eenvoudig, verrassend leuk ook en op bepaalde momenten een brainburner van heb ik jou daar. Dat laatste geeft het wat mij betreft bij momenten een licht zurig bijsmaakje maar dat bedekken we even met de zoete mantel der liefde.

Maar toch: formilabel!

Koe van het jaar

Koetje Keltis (Kosmos)

Dat blijft maar melk geven. En het gekke is: het is nog lekkere melk ook. Ook in 2010 zal Kosmos deze uier liefdevol blijven masseren. Door velen de hemel in geprezen, door al even velen de grond in geboord. Ik hoor bij de eerste groep, zij het niet zo fanatiek. Zonder uitbreiding komt Keltis trouwens niet meer op tafel, tenzij er gewag wordt gemaakt van het doneren van een aanzienlijke som geld.

Geen enkele van de uitbreidingen of afgeleiden heeft me tot nu toe ontgoocheld. Dat op zich is al een vermelding waard.

Daarom: formilabel!

Rechtzaak van het jaar

Opus-Dei tegen Opus-Dei.

Locatie van het bevoegde gerechtshof: Kopenhagen. Uitslag van het dispuut: de zaak is nog hangende. Wat meteen betekent dat het kaartspel Opus Dei: Existence After Religion (Demagames) ook in de running blijft voor een award in 2010.

Voor de geïnteresseerden: ik supporter voor het kaarstpel.

Formilabel!

Het spel dat ik mogelijk wel ga kunnen winnen in 2010

Revolution (Steve Jackson Games)

Ik ga dit spel mogelijk kunnen winnen omdat men er gewoon geen vat op heeft. Dat gegeven maakt dat ik in dit spel evenveel kans heb als mijn door intelligentie beter bedeelde medespelers, misschien zelfs meer. Want zij die in dit soort spellen voor de cerebrale aanpak kiezen zijn er aan voor de moeite. Een paar vijzen los zijn dus heel handig hier en geven dan ook de voorzet die ik tijdens een sessie met graagte zal binnenkoppen.

Er zit een mooie versie van Pegasus Spiele aan te komen. Op het eerste gezicht lijkt die te prefereren boven die van Steve Jackson Games.

Ik ga dit dan wel kunnen winnen, maar het feit dat het speltechnisch te vergelijken valt met proberen een levende paling door een brandende hoepel te doen springen doet de balans toch overhellen naar de kant van het abomilabel.

Mozaïek van het jaar

Deze prijs wordt uitgereikt aan een spel dat vol zit met spelsystemen die vrolijk werden geleend van reeds bestaande spellen om er vervolgens een heel goed nieuw en eigenlijk toch niet nieuw spel mee samen te stellen.

De prijs gaat naar Ad Astra (Nexus / Edge Entertainment / Fantasy Flight Games). De samenstellende delen hier komen onder andere uit De Kolonisten Van Catan, Roborally (maar dan veel leuker), Age Of Mythology (zou dringend nog eens op tafel moeten komen), Die Sternenfahrer Von Catan, Wallenstein, Race For The Galaxy (maar minder erg), Puerto Rico en Merchant Of Venus.

Runner up 1: Egizia. Speel het eens en maak er een spel in het spel van door te proberen de oorsprong van de samenstellende delen te ontdekken.

Runner up 2: Hansa Teutonica. U vindt hier deskundig samengeklutste ingrediënten van onder andere Kardinaal En Koning, Pfeffersacke en Ticket To Ride.

Het Altijd Goed Liggende Spelbord van het jaar

Die Goldene Stadt (Kosmos)

Het verademt, een spelbord dat vanuit alle richtingen goed speelbaar is.

Vindt u dat ook zo irritant, die spelborden waarbij je altijd aan de verkeerde kant zit, die je op z’n kop moet benaderen, waardoor je soms zelfs benadeeld wordt? Schinderhannes (Clicker Spiele) – verder een erg goed spel overigens – is daarvan een treffend voorbeeld.

Die Goldene Stadt, die ronde metropool, is een mooi voorbeeld van hoe het wel moet. Ook speltechnisch trouwens zeer de moeite. Vandaar mijn verbazing over het hoge low-profile gehalte van deze Schachtworp. U moet hem zeker eens proberen.

Formilabel.

Ongelukkigste naam van een uitgever van het jaar

DIP Games

Ga daar maar eens aan staan.

Mooiste spelonderdeel van het jaar

De edelsteentjes van Livingstone (Schmidt Spiele)

Of zeg maar gerust stenen. Knoerten van edelstenen krijgen we hier. Heel wat anders dan die priegeldiamanten waar we meestal voor, tijdens en na niet nader genoemde spelsessies kruipend op de vloer naar op zoek zijn. Die van Livingstone raak je nooit kwijt of je moest er nogal uitdagend mee lopen pronken in een drukke winkelstraat. Of Sint Joost-Ten-Node na zonsondergang.

En, zowaar in dezelfde doos: de handige schatkisten.

Runners up: het metalen “laatste speler” boekje van Valdora Extra en de olifanten van Bombay.

Gewichtigste spel van het jaar

Tales Of The Arabian Nights (Z-Man Games)

Hebt u ruzie met iemand is deze doos – met inhoud uiteraard – het ideale wapen om mee te gooien. Als u erin slaagt met al dat dood gewicht een zwaaiende beweging te creëren tenminste. Lukt dat gaat het de tegenpartij heel veel pijn doen. Lukt het niet maakt u zichzelf onsterfelijk belachelijk. Misschien eerst toch maar een beetje oefenen thuis.

Evenement van het jaar

Spel 2009 in Broechem

Essen valt af omwille van te druk (dat zal in 2010 naar verluidt niet anders zijn), op het Spellenspektakel ben ik niet geraakt (maar daar hoef ik me, de reacties van onze spelmedebroeders en –zusters indachtig geen zorgen over te maken) en de Eroticabeurs in de Grenslandhallen in Hasselt heb ik door onvoorziene omstandigheden ook moeten missen. Maar op “Spel” ben ik wél geraakt en ook in 2009 heb ik me dat niet beklaagd.

Want “Spel” is wat het koninkrijk België voor een doorsnee asielzoeker is: Het Beloofde Land.

Ik kan blijven uitweiden over de gezellige locatie, de overdadig van spellenkennis voorziene medewerkers, de gigantische pool van spellen die u kunt uitproberen, de mogelijkheid die u wordt geboden tweedehands spellen te kopen en verkopen, de kans die u zomaar krijgt om nieuwe spellen aan schandalig lage prijzen aan te schaffen, de zeer geslaagde catering, de propere toiletten, de aandacht voor het jonge grut en de grote hoeveelheid gelijkgestemde en dezelfde taal sprekende zielen die u daar aantreft. Maar ik moet mij inhouden. Want één der drijvende krachten achter het hele gebeuren, Sven, drukte mij op het hart niet teveel reclame te maken voor het evenement. Ik begrijp hem, het  zou wel eens – misschien zelfs letterlijk – uit zijn voegen kunnen barsten
als het aanzuigeffect te groot wordt. Maar het kan toch niet dat de ere wie die ere toekomt geruisloos verdwijnt in de nevelen des tijds? Dat is tegen mijn principes. Daarom: formilabel!

Runner-up: de spelavond voor eenzamen, georganiseerd door spellenclub De Speeldoos uit Aarschot op kerstavond, alwaar slechts één deelnemer is komen opdagen, namelijk ondergetekende. Nooit meer!

 

Beste medespeler, hier eindigt de jaarlijkse prijsuitreiking van de “De Tafel Plakt!” Awards. Laten we ons nu maar gaan focussen op 2010. Als dít jaar des Heren mij een beetje gunstig gezind is ben ik op 1 januari 2011 weer van de partij voor de Awards van 2010. En hoe jong dit jaar nog maar is, er zijn er die nu al een grote kans maken om in die lijst voor te komen. Welke dat zijn zult u tussen de regels van mijn schrijfsels wel kunnen ontdekken.

Dominique

4 gedachtes over “De “De Tafel Plakt!” Awards 2009: deel 36

  1. Bedankt voor de leuke intermetzo’s.
    Ik kijk al weer uit naar je volgende artikel.
    Groetjes

    Like

  2. Bedankt voor je jaarlijkse reeks labels. Het levert steeds een paar interessante tips op. Weinig mensen schrijven met zo veel humor en stijl over bordspellen.

    Like

Reacties zijn gesloten.