De “De Tafel Plakt!” Awards 2009: deel 28

Beste medespeler,

Tot mijn grote vreugde kan ik u meedelen dat ik mijn lichaam, de voorbije week gereduceerd van riante kathedraal tot bescheiden dorpskerk, aan mijn ziekbed heb weten te onttrekken.

Uw ondersteunende reacties en mailtjes zijn daar zeker niet vreemd aan. Bedankt daarvoor.

Geen tijd te verliezen want er is wat achterstand in te halen.

Thematisch meest geslaagde spel van het jaar

Crunch (Edge Entertainment / Esticorp / Terrorbull Games)

Runner up: Greed, Incorporated (Splotter Spellen).

Inspelen op de actualiteit, het gebeurt te weinig in de spellenwereld. Als je ziet welke middeleeuwse, Renaissancistische en oudheidkundige thema’s we meestal in de maag gespietst krijgen kunnen we al van een klein mirakel spreken als we eens iets mogen spelen dat zich in onze tijd afspeelt. Want hebben we daar uiteindelijk toch niet de meeste affiniteit mee? Auteurs en uitgevers schijnen dat nog niet echt door te hebben. Nú om je heen kijken en luisteren levert volgens mij een schat aan thema’s op die wonder boven wonder onaangeroerd blijven.

Ik zal zelf al eens even brainstormen: “Het Grote Boerka-spel“, een variant van Spokentrap waarin jouw terroristen zo snel mogelijk en als eerste de plaats van delict, of liever detonatie, moeten zien te bereiken; “Aber Bitte Mit Faciliteiten“, een spel voor twee waarin je Brussel-Halle-Vilvoorde probeert te splitsen op een manier die jou de overwinning oplevert; Zero Tolerance, een spel van één tegen allen, waarbij één speler de Kuregemwijk in Anderlecht probeert schoon te vegen terwijl de andere spelers zichzelf zoveel mogelijk proberen te verrijken door middel van kleine en middelgrote criminaliteit; “Zoek De Overtreding”, een moderne Atmosfear-variant – dvd bijgeleverd – die u in de huid van een scheidrechter van het moderne voetbal doet kruipen; “Verhuis De Gevangenen”, een coöperatief spel waarin u als cipier 500 gedetineerden, zonder ontsnappingen onderweg, vanuit het Belgische Wortel in Nederlands Tilburg moet zien te krijgen; “Go Chelsea Go”, een spel waarin u als vetbetaalde voetbalprof zoveel mogelijk partners van uw ploegmaats probeert binnen te doen. En ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan.

Maar neen. Altijd weer die boten op (Vasco Da Gama), middeleeuws gedoe met ratten (Rattus), gejaag op mammoeten (Jäger Und Sammler), gescharrel in en om het Middellands zeegebied (Hegemonia), bedriegerij op Oosterse marktplaatsen (Samarkand) of dooreengeschud worden op aftandse treinen (Mystery Express).

Al is er wel een spel met een thematisch lichtpuntje dat zich in het verleden afspeelt dat mijn nieuwsgierigheid prikkelt: Fresko van Queen Games. Al is die nieuwsgierigheid ondertussen ook weer wat bekoeld na het verontrustende gerucht dat ik heb opgevangen aangaande een klein, maar in mijn ogen zeer irritant, onderdeel van het spelmechanisme. Later hierover meer, als ik gedubbelcheckt heb.

Blijft de pluim voor Crunch en Greed Incorporated. Omdat ze, al dan niet bewust, de link leggen naar de huidige kredietcrisis en het graaimodel dissecteren. Of we dat ook lekker moeten naspelen is een deontologische discussie die ik hier niet ga aanzwengelen, dat doet u zelf maar aan uw courante speeltafel. Ik heb al genoeg aan mijn hoofd. 

Greed, Incorporated haalt de eerste prijs net niet omwille van de complexiteit en de lange speelduur. Crunch, omwille van het ontbreken van deze twee variabelen net wél.

Crunch durft het zelfs aan u de mogelijkheid te bieden tijdens het spel waardevolle kaarten ongezien weg te moffelen in uw van oneindig veel geheime zakken voorziene en ruimzittende vrijetijdskledij. Kortom: iets wat u altijd al hebt willen doen. Lukt dat betekent dat kassakassa aan het einde van het spel. Een net pak mag trouwens ook. Want nette pakken en inhaligheid gaan volgens de makers meestal goed samen.

Een spel voor sjoemelaars dus.

Of u zichzelf daartoe mag rekenen is een vraag waarvoor u uw eigen introspectische vaardigheden maar moet aanspreken.

Ik kan u Crunch, ook als het thema u op geen enkele manier aanspreekt, zeer aanbevelen. Omdat het een erg leuk kaartspelletje is. Zo leuk dat ik ondertussen ook al aan een bespreking ben begonnen. Daar moet u echter nog wel even voor langskomen later op de maand.

Tot morgen.

Dominique