Gelukkig nieuwjaar!

Naar jaarlijkse gewoonte begint mijn mailbox weer vol te stromen met mails van uitgevers die me smeken hun spellen niet te selecteren voor de “De Tafel Plakt!” Awards. Bij sommigen bespeur ik zelfs een dreigende ondertoon. Aangezien dreigementen op mij het effect hebben van een rode lap op een gezonde volwassen stier grijp ik dit gegeven graag aan om u nu al attent te maken op deze Awards, die inhoudelijk toch enigszins afwijken van de doorsnee prijzen die her en der en massaal in spellenland worden uitgereikt (iets wat mij doet overwegen om binnenkort een bijdrage te plaatsen met als titel: “Zijn er meer spellenprijzen dan spellen en zo ja, waarom en wie zit daar in godsnaam achter?”).

De uitgevers mogen dreigen wat ze willen. De prijzen zijn verdeeld en ze zúllen worden uitgereikt vanaf 1 januari, dagelijks en een hele maand lang.

Wat de “De Tafel Plakt!” Awards kenmerkt, iets waar ik trouwens best fier op ben, is dat er ook spellen worden bekroond die bij een normale spellenjury nooit een prijs zouden pakken, mogelijk zelfs niet in overweging zouden worden genomen voor een longlist. Dat is een grote en schandalige onrechtvaardigheid die ik met mijn Awards wil counteren. Hoe dikwijls heb ik niet zuchtend de armen ten hemel geheven bij de confrontatie met de zoveelste prijs voor Agricola, Caylus, Dominion en andere u welbekende dozen met variabele inhoud. Allemaal kronieken van een aangekondigde prijs en een garantie op een gereserveerde plaats onder de kerstboom, waar de kerststal blijkbaar al lang de wijk heeft genomen. Op fora allerhande bespeuren wij rond deze tijd trouwens geen boodschappen van “Vrede op aarde aan alle spelers van goede wil” meer, maar topics als “Wat ligt, lag of gaat er onder die kl.. boom liggen en zit er ook een uitbreiding bij???”

Hebt u zich trouwens al eens afgevraagd waarom gokkantoren spellenprijzen niet in hun assortiment hebben opgenomen? Omdat men de winnaar al van verre ziet aankomen. Vergelijk het met The Grand National Derby met één paard. Daar is geen meter plezier aan te beleven.

Maar ik dwaal weer af.

Er is wel een probleem. Ik heb op dit eigenste moment al meer dan 31 prijzen toegekend waardoor ik er af en toe meerdere per dag zal moeten uitreiken. En wie weet wat de maand december nog brengt. Ik hoop dat het u niet stoort.

Er zitten weer de nodige verrassingen tussen, al zeg ik het zelf. Er zullen twee soorten labels worden uitgereikt: een abomilabel voor wanprestaties en een formilabel voor topprestaties. Ik wil u niet verontrusten maar het aantal abomilabels overtreft voorlopig nog het aantal formilabels. Hopelijk trekt december nog het een en ander recht.

Ik mag nog niet te veel verklappen, maar ik beloof u dat ik op 1 januari zal beginnen met een klepper van formaat. U gaat er mogelijk zelfs een kleurtje van krijgen. En misschien laat u vervolgens van pure verontwaardiging de rest van de 31 dagen durende ceremonie wel aan u voorbij gaan. Dat is dan uw eigen beslissing, beste medespeler. Maar ik hoop dat uw gezond verstand zegeviert. Indien niet dingt u uiteraard mee voor de prijs van de meest verontwaardigde medespeler. Maar maak u geen illusies, dát is een abomilabel.

Dominique

4 gedachtes over “Gelukkig nieuwjaar!

  1. Ik kijk er naar uit! Ben benieuwd of mijn favorieten ook een bekertje in de wacht zullen slepen.

    Like

  2. ik begin alvast in mijn handen te wrijven en wacht likkebaardend op alle abo- en formilabels.
    misschien kan ik hier ook voor advies terecht: hoe overtuig je je familie die vindt dat je “al veel te veel spellen” hebt om toch iets in dat genre onder de kerstboom placeren?
    alvast hartelijk dank voor de tips!

    Like

Reacties zijn gesloten.