Maar wat nu met die doos?

Hebt u Yspahan in uw kast staan roep ik u dringend op uzelf te trakteren op de Ystari Box en het setje actiekaarten dat daar in zit in uw Yspahandoos te keilen. De oorspronkelijke actiekaarten keilt u eruit. Ze mogen zelfs in de vuilnisbak of, als u nogal recyclagegevoelig bent, bij het oud papier.

Yspahan is één van de twee Ystarispellen die ik leuk vind. Het andere heet Sylla.

Het nieuwe setje actiekaarten heeft Yspahan een erg interessante boost gegeven. Niet te vergelijken met de orgastische opdonder die ik mocht incasseren bij mijn kennismaking met de uitbreiding van San Juan, maar toch.

Wat ik wel weet is dat u, eenmaal uitgeprobeerd, Yspahan niet meer zonder de nieuwe actiekaarten zult spelen.

Er zijn een drietal regelveranderingen voor Yspahan voorzien in deze uitbreiding, onder andere nieuwe beweegregels voor de vizier, maar deze is veruit de leukste: als u ervoor kiest om een actiekaart te trekken door het activeren van een dobbelsteenveld trekt u er twee van de trekstapel en kiest er eentje uit. Dat op zich is al een hele verbetering. En dit in combinatie met de nieuwe actiekaarten tilt Yspahan toch naar een hoger – excuseer: leuker – niveau.

Ik overloop de 9 nieuwe kaarten even:

U bekomt 3/5/8 zegepunten als u minstens 1 handelswaar in 2/3/4 verschillende stadsgebieden liggen hebt.

U bekomt 2 punten per actiekaart op de hand, met een maximum van 6.

U mag van één dobbelsteen het resultaat veranderen in een waarde die reeds/nog voorhanden is op een dobbelsteenveld.

U krijgt 1 punt per gebouw dat u reeds gebouwd hebt.

U krijgt 2 punten per bazaar die u volledig hebt bevoorraad, met een maximum van 6.

U mag een actiekaart op handen nemen die een andere speler vlak daarvoor heeft uitgespeeld.

U mag tot 4 eigen goederen van  bazaars verwijderen voor 2 overwinningspunten per goed.

U mag tot 4 eigen goederen van bazaars verwijderen en voor elk goed 1 kameel of 2 goudstukken kiezen. U mag per goed kiezen wat u neemt.

U mag nadat elke speler aan de beurt is geweest nog een dobbelsteengroep activeren die nog niet werd geactiveerd. Os er geen dobbelsteengroep meer beschikbaar kan enkel een actiekaart worden genomen. Na deze tweede actie mag u wel geen tweede gebouw bouwen.  

Medespeler, dit zijn hele leuke kaartjes. Ze geven het spel veel meer dynamiek en verhelpen in één klap het ietwat grijze spelgevoel dat de oorspronkelijke actiekaarten bij ondergetekende opriepen.

De resterende originele 9 actiekaarten werden hier en daar lichtjes aangepast, maar het meeste speelplezier wordt toch uit de bovenstaande nieuwe actiekaarten gehaald.

Jammer dat je er al die andere uitbreidingen moet bijnemen en dus ook de prijs. Maar als we die euro’s gaan delen door het aantal extra uren die u door de nieuwe actiekaartjes aan Yspahan gaat besteden loont het mogelijk wel de moeite. En misschien is er nog ergens een lege plaats beschikbaar onder een of andere kerstboom bij uw familie. Misschien toch maar eens voorzichtig een kerstballonetje oplaten. Dan kost het u, buiten uw deelname aan een saaie familiereünie,  misschien zelfs niets.

Op mijn punt-o-meter is Yspahan na de facelift gestegen van 7 naar 9. Dat is niet niks.

Doen!

Dominique

 

  

2 gedachtes over “Maar wat nu met die doos?

  1. Je hebt mijn interesse gewekt. Ik vond yspahan op zich al een leuk spel, ben benieuwd wat dat gaat geven met de nieuwe kaartjes. En of die ene bepaalde strategie nu ook nog werkt.
    Maar deze uitbreiding gaat toch nog even moeten wachten voor het op tafel komt…. 🙂

    Like

  2. Beste Dominique, hecht je enige waarde aan de uitbreiding voor CaylusMagnaCarta, en zo nee zou ik deze tegen een vergoeding (zeg maar wat) van jou over kunnen nemen? Ik vond de doos te duur voor deze ene uitbreiding. In afwachting, veel speelgenot gewenst, groetjes, tonami 😎

    Like

Reacties zijn gesloten.