Herfstmijmeringen deel 1

Macao (Alea)

Macao begon veelbelovend maar vertoonde naar het einde toe toch enkele weerhaakjes. Zo was het tijdens onze sessie met drie ongeveer vier ronden voor het einde duidelijk wie er uiteindelijk zou gaan winnen. Dat is licht verteerbaar als deze ronden snel voorbij vliegen maar minder als je dan nog een drie kwartier aan de slag moet (onze sessie duurde trouwens, zonder spelregeluitleg, meer dan drie uur). De individuele beurten kunnen dus door maximalisatie van de mogelijkheden wel een tijdje aanslepen, zeker naar het einde toe.

Heel goed kijken naar wat anderen naast hun windroos hebben liggen is zeer aan te bevelen. Onderschat ook de speelvolgorde niet. Eerst kiezen levert voordelen op. En zorg ervoor dat u een geldgenerator aan de gang krijgt zodat u te gepasten tijde overwinningspunten kunt kopen. Laat u ook niet vangen aan het laten passeren van de goedkope actiekaarten. Zij leveren op langere termijn meer op dan u denkt.

In tegenstelling tot wat u zou denken is het verzamelen van veel strafpunten minder determinerend voor de eindtelling dan verwacht, en al helemaal als u JVR heet en in B. woont.

Vooruit plannen is een activiteit die u zeker gaat moeten beoefenen in dit spel. Het is maar dat u het weet. En besef dat u tegelijk bezig bent met varen, het in bezit nemen van stadsgebieden en handelsgoederen, racen op de stadsmuur, leveren van goederen, het activeren en ge(mis)bruiken van wetten, gebouwen en personages en het verzamelen van actiesteentjes. Dat zijn veel dingen tegelijk. Uw cerebrale synapsen gaan nogal aan het werk worden gezet. Voorzie ook een korte rustpauze na dit spel. Doe even iets anders. Maak op een stormachtige dag een korte wandeling bijvoorbeeld. Of toon uw medespelers uw nieuwe gordijnen met bloemetjesmotief. Dat helpt en het is een mooie overgang naar het volgende spel.

Het feit dat u eerst kaarten moet activeren om ze te mogen gebruiken vraagt een beetje gewenning maar dat proces verloopt vrij vlot. De overvloed aan kaarten met tekst smeekt gewoon om een Nederlandstalige versie, al leverde voor ons de Duitse niet echt veel problemen op.

Stefan Feld, sedert Notre Dame is hij een grote held van mij, maar aan Macao ben ik toch beginnen twijfelen. Notre Dame blijft wat mij betreft nog steeds nummer 1 in de Feld-top 9.

Dominique

3 gedachtes over “Herfstmijmeringen deel 1

  1. Heb het spel ondertussen 2x gespeeld en het bevalt mij wel, ook al omwille van het nieuwe spelmechanisme met de windroos. 3 uur met 3 spelers lijkt me wel heel lang, wij deden er minder dan 2u over. Kan wel nog niet inschatten hoe goed het spel wel is maar het trekt mij in ieder geval aan om nog eens te spelen. Vind uw bespreking voorlopig dan ook wat te negatief!

    Like

  2. Gisteren voor het eerst Macao gespeeld en mijn beoordeling komt exact overeen met jouw bedenkingen. Met name, lange beurten naar het einde toe, geld genereren is belangrijk, … Veel mensen wachten op de NL kaartjes, maar ik denk dat dat het spel niet veel sneller gaat doen verlopen. OK, nu heb je wel minstens 1 iemand nodig die iet of wat in het Duits zijn plan trekt. Het ware nuttig geweest mochten de kaartjes in één oogopslag middels allerlei symbolen duidelijk zijn (weliswaar na 1 of meerdere keren gespeeld te hebben), maar de veelheid en diversiteit maakt dat allicht heel moeilijk. Mechanisme met windroos en dobbelstenen is wel zeer goed gevonden!

    Notre Dames heerst nog steeds, hoewel ik Macao zeker niet afschrijf!

    Like

Reacties zijn gesloten.