En hebt u al doorgekregen dat..

Het spel Granada (Queen Games) eigenlijk Gralhambra zou moeten heten?

Het is alsof er tijdens een laboratoir uitgevoerd kloonproces per vergissing enkele lichte afwijkingen zijn ontstaan. Muren werden getransformeerd in kanalen, gebouwtegels zijn nu beiderzijds bedrukt (met aan elke zijde aan anderskleurig gebouw: gelukkig staat aan de vooorzijde aangegeven welke kleur van gebouw zich aan de achterzijde bevindt), de waarderingen tijdens het spel zijn enigszins anders t.t.z. elke kleur wordt gewaardeerd maar tijdens het scoren tellen de gebouwen van de tegenstanders mee om uw score te bepalen, en tenslotte is er een waardering voorzien voor beginners en gevorderden. De beiderzijdse bedrukking en de nieuwe manier van scoren werd door mijn medespelers het interessantst bevonden.

Die beiderzijdse bedrukking laat u trouwens toe een tegel, mits een extra betaling van drie eenheden in gelijk welke munt, met de andere zijde op uw, ongetwijfeld prachtig, domein te leggen. En dat is één van de meest interessante overwegingen die u tijdens dit spel kunt maken.

Was u ooit verliefd op Alhambra maar bent u een beetje op elkaar uitgekeken is Granada een niet al te bedreigend alternatief. Of ze samen in uw spellenkast moeten staan is een heel andere vraag. Daar heb ik mijn serieuze twijfels over. Als u ook beschikt over de jubileumeditie van Alhambra zou u zich tijdens een schijnbaar perfect georganiseerde spelavond wel eens van doos kunnen vergissen. En het zal na het uitspreiden op tafel mogelijk ook even duren vooraleer u doorheeft dat u met het verkeerde spel aan de slag bent, misschien pas op het moment dat de eerste waardering zich aandient.

Kortom: het is leuk maar geen must. Het spelbord had ook niet gehoeven. Dat misten we bij de originele Alhambra ook niet, al ben ik wel blij dat daarmee het verwarrende gezigzag op het scorespoor van de originele editie tot het verleden behoort.

Ach, het verleden. Daar kan u ik nog mooie dingen over vertellen. Dat komt nog. Later.

Dominique