Wist u ook dat..

“De Zwarte Kater” (The Game Master) u op de rand van de waanzin kan brengen?

Kent u dat oplichterspelletje van op de markt? Drie doosjes met onder één doosje een balletje. U mag zien onder welk doosje het balletje verdwijnt, vervolgens zet u geld in en gaat de oplichter met de doosjes aan het schuiven. U gokt uiteindelijk verkeerd en schuift vervolgens op uw beurt uw geld richting oplichter. Er zijn echt wel dingen die in de sterren geschreven staan.

Of “De Zwarte Kater” u oplicht moet u zelf uitmaken. Feit is dat men hier nog een stap verder gaat. U krijgt hier vijf doosjes voorgeschoteld en niet één balletje, maar vijf verschillende en mooi geconcipieerde houten ingrediënten: een zwarte kater (ten allen prijze te vermijden), een klein stukje kaas, een groot stuk kaas, een chocoladereep zonder wikkel en een niet te versmaden snee spek. U mag getuige zijn van het bedekken van dit materiaal en vervolgens gaat de spelleider aan het schuiven. Vervolgens vraagt de brave man of vrouw onder welk doosje zich bijvoorbeeld het kleine stukje spek bevindt. U brengt uw schattige muis daar zo snel mogelijk naartoe. Wie eerst in de rij staat krijgt immers meer opbrengst. Geen geld deze keer, wel ordinaire gele houten blokjes. Als u twijfelt gaat u ook best aan het bidden dat u niet voor De Zwarte Kater hebt gekozen, want dan moet u meer ordinaire gele houten blokjes inleveren dan bij een andere verkeerde, maar minder bestraffende, keuze.

Weinig, maar mooi materiaal dat in een kleine doos past en leuk voor tussendoor. En best wel spannend. In ieder geval spannender dan de mededeling “Wij hebben ook gekoelde dranken!” bij uw plaatselijke drogist. Ik ben zeer benieuwd hoe kinderen het hier vanaf brengen. Ik vermoed hoe jonger hoe beter.

Balanceert u echter op de rand van een zenuwinzinking, een gegeven dat gezien het intreden van de donkere dagen voor Kerstmis en de hectische tijden waarin wij leven niet ondenkbaar is, adviseer ik u met dit spel toch even te wachten tot u zich wat beter voelt. Anderen raad ik aan dit gerust eens te proberen.

Dominique