Wist u dat:

Colonia (Queen Games) een interessant strategisch spel is dat zeker de nodige aandacht verdient, een overdadige productie kent, iets te lang duurt en vrij rustig gespeeld wordt?

U moet ongeveer een week vooruit kunnen denken om het hier goed vanaf te brengen. Op dag één wordt bepaald welke wetten er gaan gestemd worden, welke en hoeveel goederen er worden geproduceerd (denk aan schoenen, vesten, wielen e.d.), welke en hoeveel schepen er gaan uitvaren en met welke goederen u ze zult moeten volladen om geld in vier verschillende valuta te verdienen. Op dag twee stuurt u uw eigen familieleden naar de gemeenteraad zodat u allerhande stemmingen positief of negatief kunt beïnvloeden. Op dag drie jaagt u uw resterende familieleden de markt op om grondstoffen te kopen. Op dag vier produceert u met die grondstoffen goederen en op dag vijf probeert u die in de haven op de klaarliggende schepen te wurmen die, ongeacht of u in dat wurmen slaagt, sowieso de haven uitvaren. Op dag zes wordt u voor uw geleverde ladingen uitbetaald en op dag zeven kunt u met uw zuurverdiende centjes in de vier beschikbare  valuta relikwieën kopen op de plaatselijke charlatanbeurs. Dat zijn uw overwinningspunten.

Een week vooruit denken is voor mij een hele opdracht. Zelfs een minuut is voor ondergetekende al een hele opgave. Maar er zaten er bij ons een paar aan tafel die duidelijk een lucratieve bijverdienste als waarzegger hebben gemist en dus vrolijk streden voor de overwinning. Ze eindigden, als ik het me goed herinner, alledrie dicht bij elkaar: 20 – 20 – 18. En had die laatste ocharme drie Brugse bankbiljetten van waarde 1 meer gehad, was die ook op 20 geëindigd. Of dat verontrustend is weet ik niet. Dicht bij elkaar is altijd spannend. Alleen gaat het dan van details en tiebreakers afhangen. U bent daarvoor of u bent het niet. Bekijk het maar.

Ikzelf had bij het begin van de zesde en laatste ronde slechts één schamel punt verzameld (ik begin me stilaan af te vragen waarom ik me überhaupt nog met spelen bezig hou), maar door mijn opgebouwde geldreserve haalde ik toch nog alle acht de bonuspunten binnen voor de hoogste waarde in elk van de vier valuta. Van één naar negen in één ronde. Niet slecht, maar toch nog maar de helft van mijn tegenstanders.

Ach, waar is de tijd dat relikwieën nog waarde hadden en aanzien gaven. Moest u echter nog geïnteresseerd zijn: ik verkoop haarlokken, teennagels en huidschilfers aan zeer democratische prijzen. U moet wel zelf zorgen voor een indrukwekkend schrijn om ze in op te bergen.

Ik waag me er waarschijnlijk niet meer aan, aan Colonia. Maar als u strategisch ben ingesteld en u kunt tegen een stevige stoot van een dikke twee uur moet u zeker eens langsgaan in Keulen.

Dominique