Spiel 2009 Vorschau: Teil Neunundvierzig

Beste medespeler,

Volgens ingewijden worden er meer dan 700 nieuwe spellen gepresenteerd in Essen. U kunt rekenen. Dat betekent dat ik ongeveer anderhalf te laat aan deze voorbeschouwing ben begonnen. En dat ik nu eigenlijk al met die van 2010 zou moeten bezig zijn, als ik al niet te laat ben.

Ik weet het, wij kicken op het nieuwste van het allernieuwste. Spreek in ons bijzijn de woorden “Nieuw Spel” uit en het Pavloviaans kwijlen neemt onmiddellijk een aanvang.

Maar dit is misschien de meest gouden raad die ik u zal geven. Neem schrijfblok en papier en noteer. Ga op Spiel 2009 maar eens rustig op zoek naar de volgende, al wat oudere, titels. Misschien zijn dat wel de échte schatten? Schatten die u, ongeduldig als u bent met het inladen van alle nieuwigheden, ongeïnteresseerd links laat liggen.

Die Schatzinsel (Spiel Spass)

Als alternatief voor Martinique.

Handelsfürsten, Herren Der Meere (Pegasus)

U gaat een tweede oplage treffen in Essen Hebt u de eerste nog niet in huis dan raad ik u aan blijmoedig toe te slaan. Dit schreef ik over dit spelletje op 17 mei 2008: “Een pareltje in een klein doosje.” U doet ermee wat u wilt, maar kom achteraf niet klagen als u hebt gedaan wat u niet wou: dit laten liggen.

Lawless (Eurogames)

Als alternatief voor Carson City.

Castle (Eurogames / Jeux Descartes)

Als alternatief voor Infinite City.

Tonga Bonga (Ravensburger)

Als alternatief voor Tobago.

Maestro (Hans Im Glück)

Als alternatief voor Opera.

Castle Panic (Fireside Games)

Als een zeer recent en licht alternatief voor Stronghold.

Turandot (Abacus / daVinci Games)

Als een zeer recent en goedkoop alternatief voor Opera.

Fossil (Goldsieber)

Als alternatief voor Darwinci.

Cheops (Hans Im Glück)

Als alternatief voor Egizia.

Sindbad (Flying Turtle Games)

Als alternatief voor Tales Of The Arabian Nights.

Infernal Contraption (Privateer Press)

Als alternatief voor Fzzzt.

 

Ik heb ondertussen ook de kans gehad enkele spellen die in Essen verschijnen te spelen. Hieronder kort enkele bevindingen.

Modern Society (Tuonela Games)

Zeer interessant kaartspel dat wel wat gewenning vraagt en zijn innerlijke schoonheid pas onthult nadat u het laagje per laagje, uigewijs, hebt afgepeld. U gaat het dus tijd moeten geven. Hebt u dat kostbare goed, geef dit dan zeker een kans.

Tobago (Zoch)

Een prachtig, origineel familiespel dat zeer de moeite waard is, zowel wat betreft het uiterlijk als wat het binnenwerk aangaat. Bent u nogal familiaal aangelegd en laat u zich graag verrassen door een spel, sla dan gerust toe.

Atlantis (Amigo)

Voor deze maak ik nog even voorbehoud. Na enkele sessies ben ik nog steeds niet overtuigd. Ik heb het gevoel dat er maar één weg naar de overwinning leidt en dat is snelheid. Dat is niet veel. Nu is dat in een doorsnee bordspelrace ook het geval, dus waar maak ik me druk om. Ik kan me ook moeilijk voorstellen dat bewoners van een eiland dat onderhevig is aan een tsunami rustig keuvelend en genietend van het uitzicht naar het vasteland drentelen. Thematisch is dit dus heel geslaagd omgezet naar een spelsysteem.

Maar die hopen tegels die voortdurend weer moeten ingeleverd worden, dat is zo frusterend.

Endeavor (Z-Man Games / Lookout Games)

Waarschijnlijk weet u dit al, maar dit is een toppertje. U neemt geen risico hiermee, tenzij u naar Het Oud Nederlandsch Ganzenbord op zoek bent. Dit is uw euro’s meer dan waard. Heeft in mijn annalen nu al een hoofdstuk veroverd omwille van een der meest spannende sessies ooit. Eindstand: 53-53-52, waarbij de speler met 52 een strafpunt moet incasseren omdat hij een slavenkaart had afgelegd. Voor alle duidelijkheid: ik was het niet.

Tales Of The Arabian Nights (Z-Man Games)

Beleeft u liever dan u speelt, dan zou ik dit toch maar eens spelen. U gaat niet weten wat u overkomt. U onderneemt bedevaarten, verandert van geslacht, wordt opgesloten, wordt verliefd op mannen en vrouwen tegelijk, spreekt met honden, wordt opgelicht dat het niet mooi meer is en verandert  af en toe in een waanzinnige maniak. En als u pech hebt gebeuren al die dingen tegelijk. Als u geluk hebt mag u bepalen wat een andere speler moet doen tijdens zijn of haar beurt. Zeer interessant als u het mij vraagt.

Peloponnes + uitbreiding (Irongames)

Zeer goed en kort bied- en civilisatiespel waarin u inzet op gebouwen en landerijen. Acht beurten slechts en zeer leuk. Dat wil wat zeggen want ik hou niet zo van bieden.

U mag hier niet teveel foutjes maken. Doe dus niet zoals ik en waag u niet onmiddellijk aan gebouwen, koop eerst een beetje grond om ze op te zetten.

Er worden ook vijf rampen op u losgelaten waarvan u weet dat ze eraan komen, maar niet wanneer. Dat is spannend, al wordt risicovol gedrag soms beloond.

Als u dit aankoopt doe er dan onmiddellijk de uitbreiding bij. Zo hebt u nog meer keuzemogelijkheden. Ze heeft trouwens geen enkele invloed op de snelheid van het spel, tenzij u AP-ers aan uw tafeltje hebt zitten.

U kunt hier weinig mee misdoen.

Ra: The Dice Game (Abacus / Rio Grande Games)

Ik amuseer me hier al een tijdje rot mee, maar kostelijk voor wat geboden wordt aan spelmateriaal. Heeft ondertussen “Duur Dobbelen” als koosnaampje meegekregen.

Pocket Rockets (Hazgaard Editions)

De Pocket in de titel doet zijn naam alle eer aan. Past in uw binnenzak, zelfs in uw handpalm als u een dokwerker bent. Ondanks de bescheidenheid van omvang toch een erg leuk spelletje, echt iets voor op café. Op Spiel krijgt u bij aanschaf al onmiddellijk vijf bonuskaartjes mee.

Eenvoudige spelregels met toch ruimte voor (een beetje) diepte. Snel uitgelegd, snel gespeeld en snel herspeeld.

 

Beste medespeler, hier eindigt mijn Essen Vorschau. Ik hoop dat u er iets aan had.

Op donderdag en vrijdag ga ik ter plaatse schauen en ik hoop een aantal onder u tegen het lijf te lopen.

Tijdens het weekend zal ik hier mijn eerste bevindingen over de beurs posten.

Ik wil u op de valreep nog graag verwijzen naar enkele zeer interessante artikels die uw verblijf in Essen aanzienlijk kunnen vergemakkelijken. Lees ze nog snel even na voor u vertrekt:

http://spellengek.blogspot.com/

 http://debordspeler.web-log.nl/debordspeler/2008/09/spiel-survival.html

En Erwin Broens heeft zijn eerste impressies over de persdag al geplaatst. Uit de foto’s heb ik al kunnen afleiden dat A La Carte mét steelpannetjes wordt uitgeleverd. Voor ondergetekende een hele geruststelling.

http://www.bordspel.com/spiel2009.html

Nog één verzoekje heb ik voor u: kan iemand mij even laten weten waar en wanneer de demonstraties van Koe Zoekt Boer doorgaan?

Tot zaterdag!

Dominique

Een gedachte over “Spiel 2009 Vorschau: Teil Neunundvierzig

Reacties zijn gesloten.