Spiel 2009 Vorschau: Teil Siebenundvierzig

Egizia (Hans Im Glück)

Er is nog vrij weinig geweten over dit spel. Alleen dat we weer gaan bouwen. En dat we ons weer in gekke rokjes door het oude Egypte gaan bewegen.

Door de Westpark Gamers nu al verkozen tot spel van de maand, mede door de invloed van twee speltesters die het spel al veelvuldig hebben gespeeld. Dat laatste zou mij al een beetje achterdochtig stemmen maar uit ervaring weet ik dat het oordeel van de WPG zeer betrouwbaar is. Dat, gecombineerd met de naam Hans Im Glück, die meestal toch garant staat voor Duitse Degelijkheid, moet voldoende zijn om dit spel in Essen aan een nader onderzoek te onderwerpen.

We moeten mannetjes en vrouwtjes plaatsen op voorgedrukte vakjes op het spelbord, waarop de Nijl zich van zuidelijke naar noordelijke richting beweegt. En we plaatsen om te bouwen, maar ook om te overleven. Vooral dat laatste intrigeert.

De Farao, bouwheer van dienst, heeft ons opgedragen het enkele speeltjes op te richten. U weet wat dat betekent. Geen tuinhuisjes, maar het betere werk: piramiden, obelisken, sfinxen en tempels.

Snel aan het werk dan maar. Plaatsen dat werkvolk. Stroomafwaarts. Dat is belangrijk. Tegen de stroom in kan je geen personeel posteren. Dat biedt interessante blokkeringmogelijkheden, daar hoeft geen tekening bij. De rechteroever schenkt ons leuke dingen zoals extra arbeiders, irrigatiemogelijkheden, moestuintjes en bouwvergunningen. Wat op de linkeroever valt binnen te halen verschilt van ronde tot ronde, wordt onder de vorm van kaarten aangeboden en is naar het schijnt ook niet te versmaden.

Na de plaatsingsfase vraagt uw werkvolk geen spelen, maar brood. Als uw deegkneders en ovenstokers op dat moment met de handjes staan te draaien moet u overwinningspunten inleveren om ze aan het werk te zetten om uw personeel van een gewisse hongerdood te redden. Ik vermoed dat Agricolaspecialisten in deze fase bevoordeeld zijn.

Vervolgens leggen uw goed doorvoede handlangers stenen op elkaar die uiteindelijk met een beetje geluk op één van de hoger genoemde monumenten gaan lijken.

Na vijf ronden is het tijd om te tellen. U scoort voor monumentenbouw en het realiseren van bepaalde opdrachten. De winnaar wordt verder met rust gelaten, de verliezers worden naar eigen goeddunken op een of andere manier vernederd. Voor straf ook in het echte leven een tijdje met die gekke rokjes rondlopen bijvoorbeeld. Het is maar een idee.

Ik zou deze, samen met mij, in de gaten houden als ik u was.

Tot morgen!

Dominique