Spiel 2009 Vorschau: Teil Funfundvierzig

Chaos In The Old World (Fantasy Flight Games)

Warhammer goes Euro! Geen dobbelsteenfestijn, al wordt er meer gedobbeld dan gemiddeld, maar zowaar een poging tot het integreren van het betere bordspel in het Warhammer-universum. Wie zich al eens in dat universum begeeft weet hoe Warhammer zich tot bordspellen verhoudt. Die twee gaan eigenlijk niet goed samen.

Maar ik moet toegeven dat er hier toch sprake is van een begin van een integratieproces. Het blijft, Warhammer getrouw, allemaal erg bloederig en – tot op zekere hoogte toch – min of meer beangstigend, maar u moet al niet meer met van die dikke naslagwerken en linialen aan de slag om te berekenen hoeveel schade eenheid A toebrengt aan eenheid B, rekening houdend met de afstand, het terrein waarop zowel eenheid A als B zich bevinden, de snelheid van bewegen van eenheid B, de windrichting en tenslotte de moraal en de handigheid van de bediener van het toestel waarmee het projectiel door eenheid A in de richting van eenheid B wordt afgevuurd. Waarmee onmiddellijk duidelijk wordt waarom ik mij nooit in het Warhammeruniversum heb gewaagd.

De protagonisten (zogenaamde chaoasgoden) die u speelt dragen fantasierijke namen zoals Khorne, Nurgle, Tzeenth en Slaanesh. Nu maar hopen dat onze bekende Vlamingen hier geen ideetjes opdoen voor de naamkeuze van hun pasgeboren spruiten. Heilige Simpel, God van de eenvoud, bewaar ons daarvoor.

U leest het, het is er allemaal een beetje over, maar in het Angelsaksisch taalgebied gaat men hiervoor helemaal overstag. Getuige hiervan het feit dat het spel toch maar leuk doorgestoten is tot in de top 100 op BGG. Dat wil wat zeggen. En dat geeft aan dat we misschien toch onze loep eens op dit spel moeten zetten.

We hebben nog steeds te maken met een regelwerk van een dikke 30 bladzijden en de vloed regelvragen op BGG beloven niet veel goeds, maar Warhammer wordt hier toch al wat interessanter voor de gemiddelde bordspeler. Zo hebben de vier goden in dit spel elk hun eigen overwinningsvoorwaarden. Als geen van de vier erin slaagt op zijn eigen onnavolgbare wijze de buit binnen te halen gelden de behaalde overwinningspunten, maar enkel en alleen als er eentje de 50-puntengrens heeft overschreden. Het trekken van bepaalde kaarten triggeren ook het speleinde. Heeft er op dat moment geen enkel chaotisch type aan een overwinningsvoorwaarde voldaan verliest iedereen. Dat zijn leuke dingetjes, vooral als u op dat moment nogal chaotisch achteraan bengelt.

Goed, u moet weer uitmoorden en het bloed stroomt bij beken het spelbord af, maar daar moeten wij vredelievende eurogamers ons gewoon bij neerleggen. Moord en doodslag en bloed en afgerukte ledematen horen nu eenmaal bij Warhammer zoals mijn nederlagen bij Caylus. Ze zijn onafscheidelijk.

Hieronder een introductiefilmpje. Ik moet u wel waarschuwen. De introductie wordt gedaan door een van de meest zelfvoldane bordspelers die ik ooit heb mogen aanschouwen, en dat zijn er toch al wat. Ik kon het niet helemaal uitzitten. Als u dat wel kunt verdient u een medaille. Al zult nu niet de enige zijn. Zo te zien aan de reacties op dit filmpje op BGG zijn er nog die dat hebben klaargespeeld en daarbovenop nog zijn klaargekomen ook.

http://www.vimeo.com/6323690

Misschien ligt het gewoon aan mij, en ben ik uiteindelijk toch te oud geworden voor deze hobby.

Squaredansen dan maar?

Tot morgen!

Dominique

4 gedachtes over “Spiel 2009 Vorschau: Teil Funfundvierzig

 1. Ik heb dit spel enkele weken geleden ook eens mogen testen en ik was er eerlijk gezegd toch van overtuigd. Ik heb het spel dan ook aangekocht. Ik vind het thema op zich wel leuk, alleszins volwassen. Ik moet eerijkheidshalve zeggen dat ik steeds met open mond sta te kijken naar de spellen van FFG, maar dat ik telkenmale teleurgesteld ben in de gameplay, wegens te langdradig of een stormvloed aan regeltjes. Zelfs uitzonderingen op de uitzonderingen op de kaarten boven de spelregels zijn schering en inslag bij de Amerikaanse uitgever. En dat maakt dit spel volgens mij zo goed. Niet dat het een superspel is en of het z’n plaats in de bovenste geleden van BGG verdient, laat ik ook in het midden, maar ik heb voor het eerst het gevoel bij FFG dat ik een echt spel aan het spelen ben, met mooi materiaal, fantastische graphics (want dat moet je toch toegeven, ook al is het allemaal bloederig). Ik hoop in ieder geval dit spel binnenkort enkele keren te kunnen spelen. Hopelijk gaat deze zeker niet verloren in het Essen geweld dat op ons komt aangedenderd.

  Like

 2. Zucht, Dominique, nu had ik toch liever gezien dat je dit spel had afgeserveerd. Het leek me al een spel voor mij, maar nu ga ik het straks nog kopen ook! Tegen beter weten in, want in mijn spellenkringen krijg ik niemand zo gek om dit met enige regelmaat te spelen…

  Like

 3. Peter Hein,

  Ach, af en toe zondigen mag, en zeker in het Warhammeruniversum maken ze daar geen enkel probleem van.

  En misschien trek je de twijfelaars na de eerste sessie wel over de streep voor een reeksje.

  Maar dan wel een recensie op Spellengek, hé!

  Like

Reacties zijn gesloten.