Spiel 2009 Vorschau: Teil Eins

Belofte maakt schuld.

Daar gaan we.

Schwarzes Gold (Mücke Spiele)

Toen ik de doos en het materiaal van dit spel voor de eerste keer onder ogen kreeg had ik een ongelooflijke déja-vu. Giganten anno 2009. Quasi dezelfde doos en materiaal, alleen hier en daar andere kleurtjes. Giganten was uitstekend, zowel speltechnisch als thematisch, en als u op Spiel aan de tweedehandsstandjes passeert moet u er zeker naar op zoek gaan.

Schwarzes Gold is eerder abstract. Abstracte spellen bevinden zich in een universum waar ik mij meestal ver van hou. Maar er zijn spelers die nog nooit van het woord “thema” hebben gehoord en zich tot een spelorgasme laten brengen door het verplaatsen van een knikker van het ene gat naar het andere. Misschien is dit spel wel de eerste voorzichtige aanzet voor een overstap naar een spel waarbij liefhebbers van het abstracte zich “iets kunnen voorstellen.” Veel zal blijken uit hun taalgebruik tijdens dit spel. Zegt er eentje: “Ik leg nu dit plastieken vierkant naast deze plastieken parallellepipedum om straks hoog te kunnen scoren” is er voor de speler in kwestie geen hoop meer. Zegt hij: “Ik plaats nu mijn boortoren naast dat uitgebreide olieveld om later veel olie te kunnen oppompen en veel geld te verdienen” behoort een naadloze overstap naar een themaspel zeker nog tot de mogelijkheden.

Dát zou wel eens dé verdienste kunnen zijn van Schwarzes Gold.

Tot morgen!