Eenvoud siert.

Beste medespeler, u gaat me niet geloven maar ik heb onlangs met Jezus gespeeld.

Ik trok hem in de derde ronde van epoch 1 van de gedekte trekstapel omdat er niets interessants in de open display lag. Hij had een populatiewaarde van 3, een geldwaarde van 1, een strijdwaarde van – niet verwonderlijk – 0 en een ontdekkingswaarde van 1.

Heeft Jezus mij geholpen? Heeft hij de balans in mijn voordeel doen doorslaan? Niet echt, maar hij was toch een stevig steuntje in het proces van het vermijden van de laatste plaats. Dus een “dank u, Jezus, en graag tot de volgende keer” is zeker op zijn plaats.

Dit is een spel waar nogal eens meewarig wordt over gedaan. Als ik geconfronteerd wordt met meewarigheid heb ik altijd weer de neiging om aan de kant van het object van die meewarigheid te gaan staan. Want hoe u het ook draait of keert, dat onderwerp verdient die meewarigheid meestal niet. Zo is het bijvoorbeeld in bepaalde kringen bon ton om De Kolonisten Van Catan meewarig te bejegenen. Dat is niet terecht. Ontleed dat spel maar eens, of beter: herontdek het. Alles wat een spel goed maakt zit erin. Alleen heeft u het veel te druk om al die nieuwe – kwalitatief mindere – spellen te ontdekken.

Heroes Of The World, uitgegeven door onze Russische vrienden van Sirius, haalt niet het niveau van het basisspel van Catan. Dat is geen schande en ook niet erg want ik heb ondervonden dat dit spel mij in hoge mate heeft doen genieten. Door zijn eenvoud. En zeg nu zelf: uw spellenvrienden doen opschrikken met de woorden “ik leg nu Jezus op tafel”, bij hoeveel spellen kunt u dat?

Men neme een overzichtelijk spelbord met de hele wereld erop, een deck interessante en stevige kaarten, plastic voetvolk en ruiterij, een stoffen zak met daarin ontdekkingsfiches, een speciale dobbelsteen, een handvol wereldwonderen en een paar spelers en u bent vertrokken. Uw doel: Hero Of The World worden.

Twee epochen werken we af. We onderscheiden deze tijdperken op het spelbord, op de kaarten en op de ontdekkingen. Tijdens de eerste epoch, waarin onze goede vriend Jezus zijn opwachting maakt, spelen we op een klein centraal gedeelte van het spelbord de oudheid na. In de tweede epoch, met onder andere de weledele heren Attila De Hun, Shakespeare en George Washington schakelen we een versnelling hoger en wordt de rest van de wereld ingepalmd.

Het spel is kaartgestuurd. De bovengenoemde historische figuren laten je toe je bevolking uit te breiden, ontdekkingen te doen, oorlog te voeren of belastingen te innen. In die volgorde en dan ook nog enkel in de gebieden waarin deze figuren hun invloed kunnen uitoefenen.

De ontdekkingen triggeren een waardering. In de oudheid heeft een gebied slechts drie ontdekkingen nodig om gewaardeerd te worden, in de moderne tijd vier. Uiteraard wilt u mee profiteren van deze waarderingen, mar het liefst van al bepaalt u zelf wanneer en waar er gescoord wordt. Timing is in dit spel erg belangrijk. De ontdekkingsfiches in een gebied bepalen de te verdelen overwinningspunten. Deze worden toegewezen aan wie de hoogste bevolkingsgraad in dat gebied heeft. De tweede en derde plaats leveren ook nog troostpunten op en daarna spelen we gewoon verder. Als er vier van de vijf gebieden in de oudheid gewaardeerd zijn vloeien we naadloos over naar de moderne wereld en komen er nieuwe karakterkaarten, ontdekkingsfiches en wonderen in het spel. Acht van de negen gebieden gewaardeerd in de moderne wereld luidt het speleinde in. Wie dan het verste gevorderd is op het, voldoende brede, scorespoor wint. Our Hero!

Tussendoor kunt u nog wereldwonderen bouwen. Ze leveren onmiddellijk 3 punten op en ze hebben eigenschappen die u in de loop van het spel eenmalig extra voordelen opleveren. De Chinese Muur, de Hangende Tuinen Van Babylon, zelfs de Moai van Paasleiland zitten erin.

U kunt, zoals gezegd, ook vechten. Probeer uw agressie echter in toom te houden, ze kan u zuur opbreken. De gevechten worden eenvoudig opgelost door het gooien van een speciale zeszijdige dobbelsteen. Vier van de zes zijden zijn in het voordeel van de aanvaller, twee zijn de verdediger zeer genegen. Ik waarschuw u nog eens: pas hier mee op! U gaat uzelf en dan vooral uw ontembare grootheidswaanzin op een onplezierige manier tegenkomen.

Dit, beste medespeler, is een alleraardigst meerderhedenspel. Ik heb vastgesteld dat je hiermee niet-spelfanaten het wereldje kunt binnenlokken. Net als die heks met die appel. Zij die, in navolging van Jezus maar dan op een totaal ander vlak, aan het bekeren willen slaan weten dus wat hen te doen staat.

Toch, het spel dat het onderwerp is van mijn volgende blogbijdrage druist volledig in tegen de leer van Jezus. Vrijheid van meningsuiting weet u wel, al hebben bepaalde volgelingen van Jezus in Denemarken het daar niet zo op begrepen. Ik verwijs u voor meer details graag naar het weekend dat komt.

Dominique

 

Heroes Of The World (Sirius 2008)

Pascal Bernard

2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar

75 minuten