In een groene maillot, achter een boom.

Enkele dagen geleden bevond ik mij met enkele getrouwen in de bossen van Sherwood, alwaar wij stalen van de rijken en deelden met de armen. We droegen groene maillots waarin bepaalde mannelijke kenmerken – vooral de mijne – extreem werden geaccentueerd. Goed dat er geen vrouwen bij waren, we hadden door hun hormonenspel het eindspel niet gehaald.

Tijdens onze uitgebreide boswandeling hielden wij ons bezig met roddelen in de plaatselijke taverne, goud doneren aan de plaatselijke clerus, uitrusting kopen bij de plaatselijke handelaar, bendeleden aanwerven op de plaatselijke marktplaats, maar vooral in hinderlagen gaan liggen op plaatselijke bospaadjes. Al dan niet alleen. Aan deze laatste activiteit gingen meestal keiharde onderhandelingen vooraf. Want wat door de bossen liep konden we meestal op ons eentje niet aan. Daar hadden we medespelers voor nodig. We bogen ons dus intensief over vragen zoals: wie? Waar? Wanneer? Hoeveel moet je? Je gaat toch doen wat je beloofd hebt hoop ik? Ben je er zeker van dat ze hierlangs komen? Waarom die grijns op je gezicht? Is dat alles? Ben je gek? Heb jij voorkennis of zo? Twee goudzakken maar? Heb je toevallig dynamiet bij je? Mijn maillot schuurt een beetje, mag ik de vaseline even? En meer van dat fraais.

Liggend in het struikgewas kan een mens meerdere doelstellingen nastreven. Ornithologen bijvoorbeeld zoeken dit ecosysteem graag op, ontsnapte gevangen kom je er ook wel eens tegen en ik ken er die deze groene zone frequenteren om gewoon lui te liggen wezen. En wat er op de parking aan de E40 ter hoogte van Sterrebeek in het struikgewas gebeurt wilt u écht niet weten, geloof me. Echte mannen, beste medespeler, – wij dus – houden zich gelukkig met andere zaken bezig. Wij liggen in het struikgewas te wachten op rijke lieden die we bij een passage vakkundig in elkaar slaan, hun bezittingen afnemen en hen vervolgens in onderbroek – na een goeie klets met een of andere verse twijg op de blote billen – huiswaarts sturen. Het afgenomene delen wij onder elkaar waarna we het in ruil voor wat roem en eer in het offerblok van broeder Tuc storten.

Dat storten, daar ging het om enkele dagen geleden. Roempunten leverde het op en wie er hiervan de meeste had na zes rondjes overvallen mocht de eretitel “Maillot Supérieur” tot zich nemen. Die avond luisterde le Maillot Supérieur naar de naam Kristof. Het was nipt, één puntje maar. Maar het was er. Scoresporen liegen niet.

Erg leuk: de sheriffkaarten. Niks mooiers dan een tegenstander hiertegen in het stof te zien bijten. Ook de proviand- en de camouflagekaarten deden het een en ander, bedoeld of onbedoeld, nogal eens anders uidraaien. Kommer en kwel voor de ene, het walhalla voor de andere. Mijn favoriet: de leperd die de wegwijzers verwisselt. Wat hou ik van die man.

Is dit een goed spel? Beste medespeler, ik ga eerlijk met u zijn. Ik weet het nog niet. Ik heb nog enige reservaties. De regels, vooral die voor de gevorderden, zijn nogal wollig, niet echt duidelijk neergeschreven en vragen enig ontcijferwerk. Het gebeurt zelden, maar bij deze ben ik aan een eigen, meer gestructureerde versie begonnen. Ik vraag me trouwens nog steeds af of we wel hebben gespeeld zoals het hoorde. Gelukkig is er ruimte voor modulering, u kunt dit op maat kneden voor de spelersgroep waarmee u aan tafel zit. Hebben wij ons, ondanks de afwezigheid van het vrouwelijke geslacht, geamuseerd? Zeker weten. Is dit een spel voor harde onderhandelaars? Ja hoor, al kan de zachte aanpak af en toe ook geen kwaad. Hebben wij een groepsfoto genomen van onszelf in onze maillots? Natuurlijk, maar u weet dat ik principieel geen foto’s post op deze blog.

Voorlopig verdict: een vrolijk basisdanspasje is dit zeker. Maar een “battement relevé lent en croix”? Dáár moet Sherwood Forest nog een beetje voor oefenen. Met ons als danspartner.

Dominique

 

 

Sherwood Forest (Eggert Spiele / Filosofia Editions – 2009)

Nils Finkenmeyer

3 tot 6 spelers vanaf 9 jaar

60 minuten

 

Een gedachte over “In een groene maillot, achter een boom.

Reacties zijn gesloten.