De “De Tafel Plakt!” Awards 2008: deel 22

 

Enkelspel van het jaar

Voor de spelfanaten onder ons die niet beschikken over medespelers en ook niet over een computer of console bestaan er gelukkig spellen die solo kunnen worden gespeeld. Agricola is er bijvoorbeeld zo eentje.

Agricola gaat niet met de prijs lopen. Niet dat het geen goede solovariant heeft, maar het plezier geeft toch de doorslag en dan kan ik niet om “A Touch Of Evil” (Flying Frog Productions) heen. Gek genoeg geeft de doos 2 tot 8 spelers aan. Ik heb dit echter al enkele keren solo gespeeld, met één karakter (u weet wel wie) en dat was een uiterst aangenaam tijdverdrijf. Lees: ik heb genoten. Geen regelaanpassingen nodig, gewoon er tegenaan en alles geven om dat gespuis uit het dorp te jagen. Het is bij pogingen gebleven aangezien ik tot nu toe zelf het dorp werd uitgejaagd, maar ik ben er een paar keer heel dicht bij geweest. Een aanrader als u alleen moet.

Dubbelspel van het jaar

Krakow 1325 AD (Geode Games)

We leven in een gekke spellenwereld. Tijdens het voorspel van Krakow 1325 AD moet je goeie maatjes zijn met je partner maar tegelijkertijd op een achterbakse manier de fundamenten leggen voor het meedogenloze eindspel. Want dan ontaardt dit dubbelspel in een alles of niets enkelspel waarbij het de bedoeling is je partner ook nog eens van de baan te meppen. Zodat je uiteindelijk zelf alleen overblijft. En wint. Spellen als metafoor voor het echte leven. De jongens van Geode Games hebben hier een wel erg symbolisch geladen statement weggegeven. Denk je eraan van je partner te scheiden is dit een heel goeie manier om te oefenen. Daarbovenop raad ik levenspartners ten zeerste af dit spel als team te spelen aangezien dit proces alleen al de basis kan leggen voor een echtscheidingsaanvraag. Ik ken nóg spellen die dit klaarkrijgen – I’m The Boss welt spontaan in me op – maar Krakow 1325 AD spant toch de kroon. U bent gewaarschuwd.

Meest miscaste spelonderdeel van het jaar.

De startspelerfiche van “A Touch Of Evil” (Flying Frog Productions). Deze erg groot uitgevallen ronde fiche – met de afbeelding van een vrolijk rondvliegende kikker erop, op een helwitte achtergrond nota bene – vloekt zodanig met de rest van de horrorgetinte spelonderdelen dat het belachelijk wordt. “Dat past als een tang op een varken” zeggen ze bij ons in Vlaanderen. En ik vermoed ook in Nederland. Vergelijk het een beetje met Erica Terpstra die op de olympische spelen een vrije kuur op de brug met ongelijke leggers zou doen. Dat vloekt.

Leukste doos van het jaar

Illusio (Funforge). Klein, kubusvormig en kaartfixerend zonder dat je elastiekjes of andere hulpmiddelen moet gebruiken. Hier is over nagedacht. Dat zouden meer uitgeverijen moeten doen, nadenken. Dat zou het zware leven van ons, spelliefhebbers, aanzienlijk veraangenamen.

Stressgenererendste spel van het jaar

Space Alert (Czech Games Edition). Ik weet niet of u dit al eens hebt gespeeld, maar moest de term “stress” bij u geen enkele associatie oproepen raad ik u zeker aan hier eens voor te gaan zitten. Ten eerste moet u al op zoek naar een cd-speler, wat ten huize van ondergetekende al een zekere vorm van stress met zich meebrengt. Ik moet immers eerst in onderhandeling met mijn dochters die, in tegenstelling tot papa, wél allemaal over een draagbaar cd-apparaat beschikken. Gelukkig werden in mijn geval de onderhandelingen positief afgesloten, zij het in ruil voor een niet onaanzienlijke som geld. Waar ik, achteraf bekeken, een hele hoop spellen mee had kunnen kopen. En die gedachte levert ook weer stress op.

Goed, we hebben die cd-speler, we hebben onze medespelers en het spel en we zitten aan een tafel met een stopcontact in de buurt. Cd in de lader en we zijn vertrokken. Dan moet er, met het geluid van sirenes op de achtergrond, worden gepland. Acties. Op een Roborally-achtige manier. Tegen de tijd. Tegen een erg korte tijd. Het is voorbij voor u het weet. Tijdens de rit (vlucht) geeft een robotachtige stem ons bevelen die liefst zo snel en efficiënt mogelijk moeten worden uitgevoerd. Loopt de planning in het honderd gaan we er allemaal aan. En ik heb het gevoel dat er dan meestal eerst naar mij wordt gekeken. Dat geeft stress. Moet er nog een tekeningetje bij? Het is een wonder dat mijn oudste dochter haar cd-speler heel heeft teruggekregen.

Zit u in een moeilijke levensfase? Laat deze beker dan aan u voorbijgaan.

Wargame van het jaar

2 De Mayo (Devir / Gen X Games)

Om de volgende redenen: klein, overzichtelijk, ontzettend kort, leuk en bij verlies dezelfde avond nog een revanche mogelijk. Zelfs meerdere. Deze kenmerken staan in schril contrast met die van de meeste andere wargames die ik ken. Schril heeft in de vorige zin de betekenis van aangenaam.

Ook als u geen wargamer bent moet u dit zeker eens proberen.

Schrikreactie van het jaar

Kris D.V. tijdens “Bello Bijt!” (Spel 2008, Broechem, 29/11/2008).

U moet zich Kris voorstellen als een boom van een kerel, een beetje te vergelijken met de Noormannen in de strip “Asterix en de Noormannen”. Mannen die wanhopig op zoek waren naar de betekenis van het woord angst.

Kris, wiens fysieke nabijheid altijd een extra veiligheidsgevoel oplevert, schoof op bovengenoemde datum samen met mijn jongste dochter en haar vriendinnetje aan voor een partijtje “Bello Bijt” (Goliath). Bello is een plastic hondje van ongeveer 20 cm schofthoogte dat bij zijn bordje kluifjes zit te slapen. Als u goed luistert hoort u hem zelfs zacht snurken. U wordt geacht kluifjes uit Bello’s bordje te stelen zonder dat Bello wakker wordt. Kaartjes geven aan van welke kleur en hoeveel kluifjes u moet gappen. U moet dat doen met een extreem groot uitgevallen pincet wat het er allemaal niet gemakkelijker op maakt. Wordt Bello wakker schiet hij recht en maakt hij een bijtbeweging in uw richting, onder begeleiding van een extreem angstaanjagend plastic-achtig klikgeluid.

U hebt zich ondertussen misschien al een beetje een beeld gevormd van wat nu komen gaat.

Kijk mensen, ik heb al heel wat mensen zien schrikken in mijn leven, inclusief mijzelf. Maar niets van deze ervaringen kan tippen aan de fysieke angstreflex die de heer Kris D.V. daar, op die beruchte 29 november, ten toon spreidde. Hij schoot anderhalve meter achteruit, spelers en tafels en stoelen wegduwend. Zijn korte haar stond recht overeind en wat ik in zijn ogen zag, die ondertussen zo groot geworden waren als tennisballen, kan alleen maar worden bekomen bij iemand die wordt geconfronteerd met het voorwerp van zijn allergrootste angst. Bij mij is dat een caissière van de plaatselijke Lidl. Bij Kris he
b ik een flauw vermoeden.

De prijs is binnen, Kris!

(Spellen?)baby’s van het jaar

Lore, de tweede wolk van Kristof en Lia

Karlijn, de eerste wolk van Marleen

Spellied van het jaar

Denn Im Wald Da Sind Die Rauber, Halli Hallo, Die Räuber, Die war’n In Sie Verknallt.

De rest van dit licht erotisch geladen heldendicht vindt u in de spelregels van “Im Wald Da Sind Die Räuber” (Krimsus Krimskrams Kiste). Tijdens het spelen hebben wij dit regelmatig gezongen, vooral wanneer iemand het aan zijn fles had. Spellen, ze vermogen wat met een mens.

Uitbreiding van het jaar

Tribun: Die Brutier Erweiterung (Moskito / Heidelberger Spieleverlag). Een uitbreiding die een speler opzadelt met totaal andere overwiningsvoorwaarden dan de rest, je moet het maar doen. Schmiel is alles behalve een schlemiel, dat laat hij hier weer eens duidelijk blijken. En dat hij nu maar eens snel werk maakt van een nieuwe oplage van A La Carte.

Meest welgekomen spelvertaling van het jaar

Der Hexer Von Salem, vertaald door Arne De Cnodder van spelclub Spinli (Lille).

Soms komen de dingen je toegewaaid op het enige juiste moment. Deze vertaling, die je ook op BGG kunt vinden, kwam tot mij op een moment dat ik gebrand was het spel te spelen maar absoluut geen zin had in het doornemen van het Duitse regelwerk. Ik heb soms van die momenten. Dankzij Arne kon mijn spelverlangen toch op korte tijd worden bevredigd, waarvoor ik hem hier nog eens uitdrukkelijk wil bedanken.

Miskoop van het jaar

Wolsung: The Boardgame (Kuznia Gier)

Elk jaar is er zo wel eentje. In 2005 was dat bijvoorbeeld Aquädukt (Schmidt Spiele). En in 2008 hebben ze me ook liggen gehad. Wolsung: The Boardgame kocht ik in voorbestelling op Spiel. Omwille van de schoonheid, het thema (Steampunk) en de relatief korte spelduur. De enige variabele waarmee ik geen rekening had gehouden was het spelplezier. En laat nu net dat compartiment schitteren door zijn afwezigheid. Een te grote geluksfactor gecombineerd met een dalende pleziercurve wiens neergang zich al vrij snel na spelaanvang aftekent. Geen aanrader. En door dit hier neer te schrijven geraak ik er waarschijnlijk ook nooit meer vanaf.

Misrekening van het jaar

De doos van Stone Age (Hans Im Glück). Het is eigenlijk een simpele overweging die men bij Hans Im Glück had moeten maken. Ofwel de doos dieper ofwel de dobbelbeker kleiner. Alleen heeft men die overweging pas gemaakt nadat het spel al in de schappen lag. De folie hield alles nog mooi bij elkaar, maar zodra die er kwijlend van verlangen af wordt gescheurd knapt het deksel omhoog als was het de broeksriem van Erica Terpstra tijdens een postolympisch dineetje. Het blijft verbazingwekkend hoe ogenschijnlijk simpele en noodzakelijke aanpassingen pas worden doorgevoerd nadat het kwaad al is geschied. Des mensen zeker?

Spelonderdeel van het jaar

1) De ijsschotsen van Ice Flow

2) De Tapijtjes van Marrakech (Suleika)

3) De Moai en de Pukao van Giants

Lelijkste speldoos van het jaar

Diamond’s Club (Ravensburger). Die Sylvester Stallone is er teveel aan.

De paria’s van het jaar

Eén mijner favoriete awards, die voor de kneusjes.

Er zijn zo van die spellen die je het niet toewenst dat ze bijna geruisloos in de nevelen des tijds verdwijnen. Mijn spellenrekken staan er vol mee. Pareltjes waarvoor menig spelliefhebber onterecht de neus voor heeft opgehaald. Ik kan zo meerdere spellenweekends vullen met spellen waarvan u na afloop zult zeggen: “Had ik het maar geweten. Niet meer te krijgen zeker?”

Hieronder, in de categorie met als eretitel “De Paria’s Van Het Jaar”, in alfabetische volgorde de laureaten.

Amerigo (daVinci Games)

Geef dit kaartspelletje een kans. Zeker als u van uitgekiend timen houdt. Want daar draait dit spelletje om. Het juiste doen op het juiste moment. En hou dat naderende speleinde in de gaten, want dat kunt u ook timen. Zeer handig als u net op dat moment op kop ligt.

Battlefields Of Olympus (Smartass Games Ltd.)

U moet zich wel even door de niet altijd even duidelijke regels worstelen, maar als u dat achter de rug hebt kunt u lekker met de prachtige kaarten aan de slag. Een schermutselingspel voor twee dat niet ontgoochelt.

Deukalion (Parker Spiele)

Al was het maar omdat u met uw eigen manschappen mag gooien.

Fruit Fair (Wattsalpoag, Inc.)

Deze verdient absoluut meer aandacht. Boomgaard voor gevorderden.

Jet Set (Wattsalpoag, Inc.)

Ticket To Ride voor gevorderden die ook graag met geld aan de slag gaan. En ik ben zeker dat ik u daaronder mag rekenen.

Monuments – Wonders Of Antiquity (Mayfair Games / Abacus)

Een mijner lievelingen van het jaar 2008. Misschien omdat ik alle spelletjes tot nu toe gewonnen heb, maar deze heeft mijn “sweet spot” toch vol geraakt. Duurt niet lang, is overzichtelijk en echt leuk.

Professor Pünschge (Zoch)

Een breed uitwaaierende doelgroep maar toch hoor je er weinig van. Toch is dit in zijn genre, deduceren, een absolute aanrader. Normaal gezien val ik niet voor dit soort spellen maar deze is zo’n uitzondering die mijn regel bevestigt. Omwille van de aanpasbare moeilijkheidsgraad ook zeer leuk voor kinderen.

Reise Zum Mittelpunkt Der Erde (Kosmos)

Deze verdient absoluut meer aandacht. Het betere familiespel. En zo schoon!

Robin Des Bois (Tilsit)

Verscheen reeds in 2005 bij het label Hofyland Community en werd, volkomen terecht, in 2008 weer opgepikt en opgesmukt door Tilsit. Het spelbord glimt wel een beetje veel maar dat doet niets af aan het spelplezier dat hier wordt geserveerd. En, ondanks de soms koppige unilateraal Franse vasthoudendheid wat de regels betreft wordt hier toch een Engelse vertaling bijgeleverd.

Saigo No Kane (Wolf Fang P.H.)

Geef toe, wanneer krijgt u eens de kans om als mooiste meisje van de klas aan leerlingenverkiezingen op een middelbare school mee te doen? Ik heb hier jaren op gewacht. Vergis u niet, dit is een spel voor spelers, al geeft de manga-achtige vormgeving een heel andere indruk. Er vliegen bijvoorbeeld hartjes in het rond en er worden zelfs houten exemplaartjes bijgeleverd. Blijf toch maar alert, want dit is een spel op het scherp van de snee. Meerdere wegen leiden naar de overwinning en nog veel meer naar de nederlaag. Alleen jammer dat de karakterfiches te breed zijn voor de plastic voetjes. Maar dat heeft geen enkele invloed op het spelplezier, wees gerust. Dan liggen ze maar op het spelbord. Liggen, dat is naar verluidt een int
ens beoefende activiteit op de middelbare school tegenwoordig.

Sylla (Ystari)

Wat mij betreft een van de beste van Ystari. Punt.

The Princess Bride: Storming The Castle (Playroom Entertainment / Toy Vault Inc.)

The Princess Bride is nog steeds een van mijn lievelingsfilms. De injectie van een aantal Monty Python coryfeeën is daar niet vreemd aan. Nu is er een kaartspel uit met originele footage van die film. Dat op zich is wat mij betreft al een aanschaf waard. Maar nu blijkt onder deze uitermate slecht getimede marketingstunt (meer dan 10 jaar na het verschijnen van de film, die je trouwens heden ten dage aan €2.99 kunt terugvinden in de dvd-afdeling van de Free Record Shop) dat er ook nog een erg leuk spel in de doos zit. Odin’s Raben voor vier is dit. Dat is geen slechte referentie.

Traders Of Carthage (Z-Man Games)

Een leuk spel dat meer aandacht verdient. Handelen onder druk, daar kun je dit het beste mee vergelijken. Ik geef u een goede raad: hou die bootjes extreem nauwkeurig in de gaten, zeker als u met addergebroed aan tafel zit. Ze hakken ermee in uw inkomsten dat het niet mooi meer is.

Tegenslag van het jaar

Z-Man Games op “Spiel” in Essen. Wat die uitgever daar heeft meegemaakt geldt nu al als hét schoolvoorbeeld van de wet van Murphy in de praktijk. Douaneperikelen, te weinig van dit, teveel van dat, verdwenen containers, verkeerde containers, zoekgeraakte documenten, stakingsaanzeggingen en tot overmaat van ramp was de koffie nog koud ook.

Doosafbeelding van het jaar

Blackadder op de doos van Strozzi (Rio Grande Games : Abacus).

Hij stond al eens op Medici vs. Strozzi maar nu mag hij solo. Om niet-spelers, maar wel liefhebbers van de betere BBC comedy, tot een spel te verleiden durf ik dit wel eens uit de kast trekken met de woorden; “Iemand zin in het Blackadder-spel?” Het lukt altijd weer.

Dobbelsteenworp van het jaar

Mathias G. op 27/12/2008. Ghost Stories. Bij de enige en ultieme kans op de overwining. Hij gooide toen het enige wat hij mocht gooien of het was game over. Drie keer rood met drie dobbelstenen hadden we nodig, er was geen andere weg. En wat gooit de heer G.? Drie keer rood. We hadden Wu-Feng bij zijn pietje!

Ik vrees wel een beetje voor Mathias’ liefdesleven..

Puzzel van het jaar

Die Hängenden Gärten (Hans Im Glück).

Jigsawen voor gevorderden.

Duidelijkste spelregels van het jaar

A Touch Of Evil (Flying Frog Productions)

Overzichtelijk, duidelijk, in kleur en bevolkt door mooie vrouwen. Meer moet dat niet zijn.

Onduidelijkste spelregels van het jaar

Habitat (Valley Games)

U worstelt zich in totale verwarring door het boekje, met beschrijvingen allerhande, tot u vaststelt dat de eigenlijk spelregels op de laatste twee bladzijtjes staan. Die op hun beurt ook al niet uitblinken in duidelijkheid. Toch jammer dat er eerst zo’n gepuzzel nodig is vooraleer je aan de slag kan.

Bedrieglijkste doos van het jaar

Fruit Fair (Wattsalpoag Inc.), en doe de rest van de spelonderdelen er ook maar meteen bij. Net als “If Wishes Were Fishes” gaat dit uw winkelkarretje in voor de kindjes. En, net als bij “If Wishes Are Fiches” gaan ze uw nieuwe 4×4 zitten bekrassen terwijl u de spelregels aan het uitleggen bent. Want dit gaat boven hun pet.

Vrouwvriendelijkste spel van het jaar

Genji (Z-Man Games)

Groot is de kans dat ik vanaf nu als stereotieper van het jaar word afgeschilderd, maar toch ga ik ervoor. Als ik om mij heen kijk en luister durf ik toch stellen dat de meeste vrouwen vallen voor romantiek, gekenmerkt door: zachte fluisterwoordjes in met minuscule donshaartjes afgezette oortjes, smachtend nachtelijk nat verlangen, prinsen in witte BMW’s, geparfumeerde liefdesbrieven en gedichten, balkongezang, niet-meer-zonder-kunnen, hartjes op gecondenseerde autoruiten, Chris De Burgh, opengehouden deuren en tijdens het regenwandelen regenjassen op waterplassen. En voeg er vanaf heden maar aan toe: Genji het kaartspel.

Wij, die met een piemeltje in witte BMW’s, proberen de vrouwtjes voor ons te winnen door poëzie. U leest dit goed, piemeleigenaar. Echte mannen zijn ondertussen al weggezapt. Zij die nu nog aan het lezen zijn, zijn vrouwen, watjes of mannen die het nog niet goed weten. We leveren gedichten af vol zoete woordjes, rekening houdend met elementen die de schoonheid ervan nog in positieve zin kunnen beïnvloeden zoals het seizoen waarin we ons bevinden en ik vermoed ook het feit of onze aanbedene al dan niet haar maandstonden heeft. Wie dit het beste doet, wint en krijgt een huwelijk cadeau. Al kan gediscussieerd worden over de heilzaamheid daarvan. Maar daar kun je weer met andere spellen aan verhelpen. Krakow 1325 AD bijvoorbeeld.

Klaviervriendelijkste uitgever van het jaar

JKLM Games

Multifunctioneelste kaarten van het jaar

Amerigo (da Vinci Games). Als daar zijn: varen, terugvaren, ontdekken, op de markt brengen, koopwaar, inkomsten.

Runner up: Uruk, Wiege Der Zivilisation (DDD Verlag GmbH). Als daar zijn: uitvindingen, bouwplaatsen, overwinningspunten, grondstoffenvoorziening, bouwmaterialen, speciale acties

Mooiste kaarten van het jaar

In willekeurige volgorde:

Habitat (Valley Games)

Dominion (Rio Grande Games / Hans Im Glück / 999 Games)

A Touch Of Evil (Flying Frog Productions)

Battlefields Of Olympus (Smartass Games Ltd.)

Dunste kaarten van het jaar

Monuments, Wonders Of Antiquity (Rio Grande Games). Het spel zelf is echter dik in orde. Het gekke is dat het lijkt alsof ze na een paar keer spelen dikker zijn geworden. Ik weet niet welk natuurverschijnsel hier aan het werk is. Het kan uiteraard ook aan mijn verwrongen geest liggen.

Mijlpaal van het jaar

Via Romama (Hans Im Glück). De mijlpalen in dit spel blinken uit door hun uitermate irritante irritantheid. U moet na het eerste spel gegarandeerd samen met hen eerst door een fixatieproces waarvoor u met uw creatieve geest eerst zelf een eigen procedure moet uitwerken.

Logo van het jaar

Winning Moves

Winning Moves werd uiteraard niet opgericht in 2008, maar hebt u dat logo al eens goed bekeken? Hoe die pijltjes die ster vormen? Schoonheid door eenvoud. Het mooiste logo in spellenland. Zou verplicht als illustratie moeten dienen in elke cursus logodesign.

Beste medespelers, hie
r eindigt het overzicht van 2008 van “De Tafel Plakt!”. Ik spreek graag met u af in januari 2010, wanneer wij 2009 aan een grondige dissectie zullen onderwerpen. In afwachting zal ik een poging blijven doen om u te bestoken met berichtgeving allerhande, al dan niet relevant, over de wondere wereld van het spel. En hoe dat mijn leven en dat van anderen beïnvloedt.

Een oprechte merci voor uw aandacht.

Dominique 

11 gedachtes over “De “De Tafel Plakt!” Awards 2008: deel 22

 1. Dominique, ik heb waarlijk genoten van hoe je op schitterende wijze alle trofeeën elke dag weer uitdeelde. Merci !!

  Like

 2. Een woordje van dank is ook van onze kant op zijn plaats. Fantastisch om elke dag zo’n leuk stukje tekst te lezen. Spellen die af en toe te weinig aandacht krijgen, komen hier terug in de picture. Ook een persoonlijke vermelding is een enorme eer die me te beurt mocht vallen.

  Like

 3. Dominique,
  Ontzettend bedankt voor je fantastische prijsuitreiking. Het was werkelijk een genot om te lezen.

  Even een paar opmerkingen achteraf;
  -Erica Terpstra is recentelijk heel veel af gevallen. Wellicht was u dat ontgaan.
  -In Nederland slaat het als een tang op een varken.
  -En krakow 1325AD heb ik reeds 3x gespeeld, met mijn reallife partner als spelpartner. En ik kan u verzekeren, wij zijn nog steeds bij elkaar.

  Like

 4. Zal toch maar eens wat meer komen spelen in 2009, kwestie van terug opgenomen te kunnen worden in wat nu reeds belooft een memorable overzicht van 2009 te worden.

  Like

 5. Tiens, uit de eindejaarsconference van Youp Van ’t Hek meende ik te kunnen opmaken dat ze nog heel wat gewicht in de schaal kan gooien.

  Sorry Erica!

  Like

 6. Is die doos van Stenen Tijdperk van Hans In Gluck trouwens anders dan die van 999 Games? Ik heb geen problemen met mijn dobbelbeker. Kortom; is de doos aangepast of heeft de Nederlandse dobbelbeker dezelfde metamorfose ondergaan als Erica Terspstra?

  Like

 7. Bartjes!

  Ik vermoed dat de versie van 999 aangepast is. Ofwel heeft de beker de Terpstrakuur ondergaan ofwel is de doos aangedikt. Maar blijkbaar hebben ze het probleem wel opgelost.

  Like

Reacties zijn gesloten.