De “De Tafel Plakt!” Awards 2008: deel 14

Dobbelspel van het jaar

Cambria (Vainglorious Games)

Cambria (Wales), 400 na Christus. De Romeinen gaan er stilaan vandoor en de Ieren zouden graag de vrijgekomen plaatsjes opvullen. Met geweld. Zo ging dat toen. Nederzettingen bestormen doen we hier. Nederzettingen van waaruit meerdere wegen vertrekken. Of toekomen, ’t is maar hoe u het bekijkt. Hoe meer wegen de nederzetting aandoen hoe waardevoller en puntenrijker ze is. Wie met zijn legertjes de meeste toegangswegen bezet krijgt die punten. De Romeinen, in een laatste militaire stuiptrekking, proberen her en der nog wat roet in het eten te gooien (lees: uw medespelers maken het u lastig). Gelukkig kunt u door het strategisch inzetten van schepen een beetje invloed uitoefenen op toekomstige gebeurtenissen. Alhoewel, strategisch is misschien niet het juiste woord. Maak er maar “tactisch” van. We werken het hele conflict immers af in een kleine 20 minuten.

Cambria steekt alle Heckmeckjes, Gockelwocks, Shangaeiens, Burgenlandjes, Risk Expressjes, Los Bandidootjes, Hoppladi Hopplada’s en Drachenwurfjes moeiteloos in zijn achterzak. Niet door zijn vormgeving, o nee. In de categorie “vormgeving van het jaar” huppelt Cambria hopeloos achterop, in de bezemwagen zelfs. Maar in de categorie “dobbelspel van het jaar”, toevallig de categorie waarover het hier gaat, excelleert dit kleinood als was het een Ferrari Testarossa naast een Ford Cortina (bouwjaar 1966) vlak nadat het licht op groen is gesprongen.

U zult uw potentiële medespelers wel eerst moeten overtuigen om aan te schuiven. Als u de doos op tafel etaleert en de inhoud uitspreidt zullen ze u proberen te overhalen om toch maar over te schakelen op iets anders. Een mooi spel bijvoorbeeld. Ze zullen smoesjes verzinnen, argumenten tegen aanhalen, een spel aanraden dat ze toevallig nog in hun auto om de hoek hebben liggen of gewoon eerlijk zijn en zeggen: “Excuseer, maar hier doe ik niet aan mee!” Oefen dus op overtuigingskracht vooraleer u de afrit Cambria neemt. Een spiegel is hierbij een krachtig hulpmiddel. Oefen ook in het leggen van enige gewichtigheid in het uitspreken van het woord “Cambria”, met de nadruk op de eerste lettergreep. De laatste lettergreep leent zich dan weer uitstekend voor een laag timbre.

Als u de hindernis van het overtuigen kunt nemen zult u tijdens het spelen en zeker bij de nabespreking een golf van voldoening door uw lichaam voelen stromen. Geef toe: iets beter weten dan een ander en nog gelijk hebben ook, het geeft een kick.

Cambria doet het met een klein bordje, houten fiches, twee banale zeszijdige dobbelstenen (erg leuk om die nog eens tegen te komen in een spel) en een lading plastic blokjes. Materiaal op huis-, tuin- en keukenniveau. In een afgrijselijk kwetsbare doos. Dat zijn hindernissen die moeten worden genomen.

Toch: “Echte schoonheid zit van binnen.” Koen Wauters nam deze woorden in de mond toen een journalist hem vroeg waarom hij was gevallen voor zijn Valerie. Het klonk een beetje vals. Cambria zegt hetzelfde, maar zonder woorden. En veel geloofwaardiger.

Ondertussen wordt er al volop aan de poten van Cambria’s stoel gezaagd. Door De nieuwe versie van Exxtra (Knizia), Excape bijvoorbeeld. Of door Roll Through The Ages. Of door Dice Town. Al zal nog moeten blijken of hun zaagbladen voldoende geslepen zijn om Cambria aan het wankelen te brengen. Wees gerust, ik hou u op de hoogte.

Tot morgen!

Dominique