De “De Tafel Plakt!” Awards 2008: deel 11

Beste elektronische bordspeladaptatie van het jaar

Ik heb graag het pure spul. Een echt stevig kartonnen spelbord, kaarten, houten pionnetjes, papieren spelregels en een doos waar dat allemaal zonder problemen in past. Maar soms heb je gewoon geen medespelers. Blijkbaar hebben spelfabrikanten hét gat in de spellenmarkt nog steeds niet ontdekt: het gat van het bijvoegen van medespelers in de speldoos. Goed, de dozen moeten wat groter en er moeten gaatjes in, maar geef toe: je krijgt er toch wel een heel belangrijk spelonderdeel bij.

Computeradaptaties bieden enkele onmiskenbare voordelen. Geen gedoe met het opzetten van het spelbord en de spelstukken, het uitschenken van de drankjes en het klaarzetten van de hapjes. Je kunt ook geen verkeerde zetten doen. En dus ook niet vals spelen. Je kunt spelen in je onderbroek, of zelfs naakt als je wilt. Je tegenstanders gaan hierover geen enkele opmerking maken, tenzij je je webcam bent vergeten af te zetten (ik spreek niet – ik herhaal; niet! – uit ervaring). Je kunt ook schelden op je tegenstanders zoveel je wilt, of je middelvinger opsteken, of ze naar hartelust uitlachen. What’s not to like?

Iemand uitschelden, dat lucht soms zó op. Alleen heb ik er toch moeite mee als er een speler van vlees en bloed aan de andere kant van de glasvezelkabel zit. Zelfs al bevindt die aan de andere kant van de wereld. BrettspielWelt laat ik hier dus even buiten beschouwing. Ik voel me er iets gemakkelijker bij als mijn scheldtirade gericht is op een niet bestaande, dus digitale, tegenstander. U wilt niet weten wat mijn reguliere opponenten, genaamd computer 1, computer 2 en computer 3 van mij, player 1, al naar het hoofd geslingerd hebben gekregen. U zou mij onmiddellijk een jaartje gemeenschapsdienst opleggen. Maar het is niet anders, tegen een computertegenstander kan ik mij eens lekker helemaal laten gaan.

Maar we dwalen af. De beste elektronische bordspeladaptatie van 2008 is zonder enige twijfel Keltis (Kosmos / USM). Waarom? Een heerlijke eenvoudige en functionele interface, een prachtige grafische omzetting, mooie achtergrondmuziek (die ik voor de verandering eens niet afzet tijdens het spelen), snel opstartend en zeer uitdagend. Als u uw tegenstanders op “schwer” instelt tenminste.

Nu dat gat in de markt nog.

Tot morgen!

Dominique