De “De Tafel Plakt!” Awards 2008: deel 7

Meest overbodige uitbreiding van het jaar

Carcassonne: Das Katapult (Hans Im Glück). Al die uitbreidingen en spin-offs van Carcassonne hebben bij mij de eigenaardige bijwerking dat ik stilaan Carcassonne zelf een beetje overbodig begin te vinden. En dat verdient het niet. Iemand zou eens met Klaus-Jurgen moeten gaan praten. In een of andere Starbucks. Die moet er toch zijn in Keulen. Bij een halve liter Café Latte. En die iemand moet een paar kaartjes meenemen uit het spel “Lawless”. Meerbepaald de kaartjes van de uitgemergelde koeien. Als visueel steuntje om Klaus-Jurgen te helpen duidelijk maken wat het werkwoord uitmelken betekent. En waar dat toe leidt. En hem voor de keuze stellen: stoppen met die handel of opnieuw presteren op niveau. Want – hoewel er ondertussen redenen zijn voor gerede twijfel – de man heeft een goede smaak. Hij luistert veel naar Wagner, Sting, U2, Brahms, Supertramp en Chopin, afgewisseld met een vleugje jazz. En hij doceert theologie en muziek. Een man met niveau dus. Al doet dat niveau mij dezer dagen eerder denken aan het wereldberoemde hellend vlak van Ronquieres. In neerwaartse richting dan.

En ziet, beste medespeler, ik heb deze woorden nog maar net neergeschreven of daar verschijnt “Die Kinder Von Carcassonne” al wuivend aan de einder.

Hardleers, die Wrede.

Tot morgen!

Dominique

4 gedachtes over “De “De Tafel Plakt!” Awards 2008: deel 7

 1. Ik ben bang dat de heer Wrede een mes op zijn keel heeft laten zetten door Hans (im Glück). Business as usual. Als deze geldstroom als gevolg heeft dat ze daardoor ook andere titels (zoals Palais Royal) kunnen uitgeven heb ik er ineens minder moeite mee…

  Like

 2. Ik snap de frustratie Dominique. Niet enkel Carcassonne is er goed in, als je naar de lijst gaat kijken voor Nürnberg 2009, zie je bij Kosmos 10 uitbreidingen, 10 herwerkingen en 1 nieuw spel. Ik denk dat méér en méér mensen zich op de spellenmarkt storten en dat iedereen extra graantjes probeert mee te pikken door eindeloze varianten, uitbreidingen en herwerkingen.

  Like

 3. De grappigste opmerking die ik over de uitbreidingswoede van Carcassonne heb gehoord is dat dit het eerste spel is dat je kan spelen zonder het basisspel maar met alleen maar uitbreidingen. Maar schijnbaar zijn er nog genoeg mensen die de uitbreidingen willen hebben, anders hielden de uitgevers er wel mee op om ze uit te geven.

  PS: erg leuk trouwens jouw award-show, ik ben benieuwd welke awards je verder nog in petto hebt voor ons!

  Like

 4. Wrede met een mes op de keel? Welnee, hij vindt het commerciële succes ongetwijfeld zelf leuk genoeg.

  Die Katapult is wel een zorgelijk dieptepunt in de lange reeks uitbreidingen. Ben benieuwd wanneer we het Würfelspiel mogen verwachten.

  Overigens ben ik van mening dat de woorden ‘goede smaak’ en Supertramp niet in dezelfde zin thuishoren….. 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.