Een rechtstreekse aanval op het nu: 2008, een vooruitblik!

 

Goede voornemens? Voor 2008? Ik? Ik dacht het niet. Ik heb al meer dan genoeg aan de dagelijkse worsteling met mezelf.

Maar een voorzichtige blik vooruitwerpen en anticiperen op wat op ons, spelliefhebbers, afkomt, dat kan nog net, al zijn we ondertussen de maand januari al ruim gepasseerd.

Even kijken: er zijn er veel nieuwe op komst, elk jaar weer meer. Projectielbraken noemen ze dat in de geneeskunde. Maar een selectie dringt zich op. Dit zijn de spellen waar ik naar uitkijk:

Pandemic (Z-Man Games)

Sedert mijn zeer aangename kennismaking met coöperatieve spellen zoals “In De Ban Van De Ring” en “Shadows Over Camelot” is mijn interesse voor dit genre opgewekt. Paradoxaal genoeg zijn deze spellen, hoewel bedoeld voor het edele samenspel, ook zeer goed solo te spelen. Pandemic dus: vuile, vieze infecties en epidemies indijken, het is een kolfje naar mijn hand. De man(nen) van Z-Man Games kunnen in mijn ogen trouwens momenteel weinig verkeerd doen. Zeer goede uitgever. Bezorgde ons pareltjes als “1960: The Making Of The President”, “R-Eco”, “Duel In The Dark” en “Midgard”.

Municipium (Valley Games)

Ik heb hiervoor een preorder lopen bij Valley Games. Normaal gezien gaat het, als het überhaupt al geproduceerd wordt, door Miss Canada persoonlijk bij mij thuis worden afgeleverd. Ik heb de heemkring van Diest al verwittigd want dat gaat hier nogal een knal geven. De plaatselijke middenstand struikelt trouwens nu al over elkaar heen om mee op de foto te mogen.

Monastery (Ragnar Brothers)

Het enige wat in Essen 2007 kon gespot worden van dit spel was een scheefhangende poster. Ik had toen eerlijk gezegd meer verwacht. Het spel stond hoog op mijn verlanglijstje. Nog altijd. The Ragnar Brothers, wie zou voor een speluitgever met zo’n naam niet overstag gaan? Als ze er de brui aan geven kunnen ze nog altijd de alternatieve rockscene of de maffia in. Een tegelspel, individueel of in team te spelen en dit in de rustgevende meditatieve context van een klooster? Ik sta al met mijn bedelnapje aan de voordeur.

Wie Verhext! (Alea)

Dit gaat over heksen. Ils is gefascineerd door heksen en alles wat daarrond hangt. Er is misschien een kans dat ze dit eens wil spelen. Dat zou een mijlpaal betekenen in de geschiedenis van de stad Diest en ik heb dan ook hiervoor al contacten gelegd met de heemkring van Diest, kwestie van de plaatselijke geschiedschrijvers al wat op te porren.

Als ik de, zij het summiere, informatie over dit spel lees meen ik er van uit te mogen gaan dat het een kaartspel betreft – heb ik een zwak voor – waarin het kiezen van bepaalde rollen en de daarbij horende voor-en nadelen een belangrijke – hou u vast – “rol” speelt. Kaartspel, rollen, heksen, magie, vieze drankjes: woordjes die ik graag lees en hoor. Laat maar komen.

Change Horses (Eggert Spiele)

Een paardenrace waar de laatste wint? Dit is echt iets voor mij. Het wordt nochtans een moeilijke oefening want meestal eindig ik ongewild laatste. Nu moet ik bewust voor die laatste plaats gaan. Een uitdaging.

Die Hängenden Gärten (Hans Im Glück)

Het is een Hans Im Glück en dan staan mijn sensoren op maximale ontvangstcapaciteit. Een tuin die “hangt” vind ik sowieso een fascinerend fenomeen. En eindelijk wordt “hangen” eens in een positieve context ingebed. Denk maar aan termen als “hangjongeren”, “ophangen” of uitdrukkingen als “Gij hangt weer ferm mijn keel uit!” en “Mijn Windows hangt weer.” Dus welkom zijt gij, Hangende Tuinen Van Babylon. Als ik het me goed herinner gaat het hier zelfs om een wereldwonder. Dat mag altijd op mijn tafel. En het zal met de nodige honneurs worden behandeld. Tere ere van de Hangende Tuinen en de ontwerpers ervan zal ik dit spel dan ook met glans winnen.

Stone Age (Hans Im Glück)

Ik val in herhaling: het is een Hans Im Glück en dan staan mijn sensoren op maximale ontvangstcapaciteit. Alweer. We zitten in de steentijd en we moeten onze stam zo goed mogelijk onderhouden en liefst zo snel en zo groot mogelijk uitbreiden. De wet van de sterkste, weet u wel. Er komt nogal wat gedobbel aan te pas maar ja, in de steentijd hing het leven sowieso aaneen van lucky shots. Ondanks de dobbelstenen schijnt het spel beheersbaar te zijn. Ja hoor, dat zeiden ze van Alin Stoica ook en zie wat ervan gekomen is: Dender. Afwachten dus. Maar mijn periscoop bevindt zich voorlopig zeker nog boven de waterlijn.

Athene (JKLM Games)

Kijk, mij zul je daar niet zien met al die smog en de hitte. Maar Athene uitgestald op een keukentafel in het koude, winderige en natte Diest? Zeer zeker. Huiswaarts zeilen en aankomen, daar gaat het om in dit spel. En als je aankomt dan liefst zo snel mogelijk, want de klein mannen wachten vol ongeduld op de souvenirs die je mee hebt van Troje. De zee is me nooit na geweest. Dat zand dat overal in kruipt, de visstank, opdringerige meeuwen, belachelijk hoge horecaprijzen, middenstanders die continu klagen over het slechte weer en hoogbejaarden in  go-carts die altijd voorrang nemen. De zee? Weg ermee. Behalve op een speltafel diep in het binnenland. Athene dus.

Sultan (Phalanx Games)

Phalanx is goed bezig. Eindelijk. “Voor De Wind” en “Lascaux” zijn zeer aan te raden. Een hele vooruitgang ten opzichte van nog niet zo lang geleden. Ik herinner me nog een periode van totale ontreddering toen ik probeerde één hunner telgen, “Nero”, zowel wat betreft het ontcijferen van de spelregels als het spelen zelf, onder de knie te krijgen. Ik weet niet hoe het leven is als alcoholist of druggebruiker, maar toen was ik er heel dichtbij. Maar tijden, en uitgevers, veranderen. Gelukkig maar. En een spel over sieraden, geheimzinnig omsluierde Oosterse prinsessen – waarmee je op het einde van het spel dan nog kunt trouwen ook – kunnen mij zeker bekoren. Al moeten ze ook niet overdrijven. In “Saba” kom je er ook zo eentje tegen. Geen gemakkelijke, net als het spel. Ik hoop dat “Sultan” wat meer te bieden heeft.

Even kijken deel 2. Wat is al verschenen, ligt in mijn spellenkast, vraagt gewoon ongegeneerd om mijn aandacht en zal er dus ook (weer) aan geloven in 2008?

Marrakech (Gigamic)

Die tapijtjes! Ze komen recht uit smurfenhuisjes. Plop zou er ook wel weg mee weten. Ze zijn zo schattig! En je kan er punten mee scoren ook. En ze moeten niet uitgeklopt worden. Even blazen volstaat.

Liberté (Warfrog)

Martin Wallace, zegt u dat iets? Er komt een nieuwe versie van Liberté, dit keer van Valley Games, in 2008. Ik zou dit in d
e gaten houden als ik u was. Want ik heb dit spel. En ik weet hoe goed het is. En als u weet dat ik weet dat het goed is zou dat voldoende moeten zijn om in één of andere, al dan niet virtuele, rij te gaan staan. Neem uw iPod mee om de tijd te doden want u gaat niet alleen zijn. Komt dit jaar zeker weer op tafel.

Archaeology (Adventureland Games)

Een leuk tussendoortje. Een kaartspelletje. Een zogenaamde “filler”. Kijk, ik heb iets tegen dat woord. Het heeft zo’n minderwaardige bijklank. Zo iets van: “Jij mag nog blij zijn dat we even wat tijd over hebben, tussendoortje, want anders werd je niet gespeeld.” Een grote vergissing. Dit soort spellen neemt een prominente plaats in in mijn weke spelershart. Dikwijls zijn deze zogenaamde opvullertjes beter dan datgene waartussen ze als vulsel worden opgediend. Beter, en leuker. Archaeology is er zo eentje. Schatten verzamelen en verkopen of ruilen op de antiekmarkt en af en toe een zandstormpje trotseren. Meer moet dat niet zijn.

Utopia (Matagot)

Het uitstallen alleen is al de moeite. Prachtig uitgevoerd spel. Een beetje wennen aan de regels, maar lang niet zo dramatisch geschreven als – ik noem maar iets – Phoenicia. Lijkt op het eerste gezicht lang te gaan duren want er staat en ligt zoveel op tafel, maar dat valt dik mee. Een dik uur moet volstaan.

Ticket To Ride, The Nordic Countries (Days Of Wonder)

Ils, deel twee: ik ga haar proberen te overtuigen dit eens met mij te spelen. Het is tenslotte een kaart voor 2-3 spelers en de setting, het hoge noorden met veel sneeuw, gezelligheid en op de doos een op een kerstman lijkend sujet moet haar zeker aanspreken. Ik ga dat telefoonnummer van de plaatselijke heemkring toch eens aan een sneltoets toewijzen.

Owner’s Choice (Z-Man Games)

We hadden het daarstraks even over fillers. Wel, dit is er eentje, maar dan hors categorie. Ik denk dat dit het enige aandelenspel is dat mij naar de zevende spellenhemel kan voeren vanwege alles behalve droog. Een bijna-dood-ervaring dus. “Big Boss” kwam er al heel dichtbij, maar dit gaat me nog meer ten dienste zijn op het pad naar verlichting.

Zombiaki (Mario Truant Verlag / Portal)

Spel voor twee waarbij de goede (ik: mens) de slechte (mijn tegenstander: zombie) van zich af moet zien te houden. En van de mensheid tout court. Er gebeurt van alles. Er wordt met brandende vaten gerold, er worden in een handomdraai zombiewerende muurtjes opgetrokken, zombies laten hun schroothondjes los en vormen indien nodig een zombiaanse piramide om over obstakels te kruipen, er wordt kwistig met napalm gestrooid, bij het vallen van de avond worden gezellige zoeklichten ontstoken, handgranaatjes vliegen vrolijk heen en weer, er zijn vlammenwerpers in de aanbieding en voor de liefhebbers zijn er elektroshocks a volonté. U begrijpt dat ik dit niet aan mij voorbij kan laten gaan.

Chang Cheng (Tenkigames)

Een meerderhedenspel. Geeuw. Ik zie het al, u werpt uw ogen ten hemel en denkt: “Daar gaan we weer!” Richt uw ogen weer naar uw scherm en vergis u niet. Dit is er in alle geval eentje die op mijn maat gesneden is. En misschien hebben u en ik wel dezelfde maat, wie weet. Oogt mooi, duurt niet al te lang, af en toe een verrassing bij het omdraaien van de fiches en de actiekaarten en ik heb altijd zelf al eens een muurtje en een torentje willen metsen.

Caveman (JKLM / Make-a-Game Ltd)

Dinosaurussen op je tegenstander afsturen, en dan liefst nog een Tyrannosaurus Rex, ik kan minder leuke activiteiten bedenken om de avond door te komen. Verscheen al in Essen 2007 en vloog bijna omder mijn radar door. Bijna. Een rechttoe-rechtaan spel, zonder veel tralalie en tralala. Mekaar lekker dwarszitten en ondertussen onopvallend fluitend naar één van de overwinningsvoorwaarden toe werken. Het berenvel ligt klaar.

Mijn volgende bijdrage gaat over welke spellen ik op dat moment al zal gespeeld hebben, zijnde Jamaica, Auf Achse, Patrizier, Battlelore, Ticket To Ride: The Nordic Countries, Diamant, Die Schatzteucher, Eketorp, Im Jahr Des Drachen, In De Ban Van De Ring, Medici, Mitternachtsparty, Orgeon, Race For The Galaxy, Mordred, Twilight Struggle, Handelsfürsten, Herren Der Meere en Fangfrisch.. En hoe ik het vond. Niet over mijn resultaten want dat interesseert u natuurlijk voor geen meter. Er zijn immers belangrijker dingen in het leven. Het verontrustend nare geluid dat mijn microgolfoven op dit ogenblik een viertal meter verder aan het maken is bijvoorbeeld.

Ik sluit af met een herhaling van een vorige bijdrage. Meerbepaald die over de prijs die u kunt winnen naar aanleiding van het 1-jarig bestaan van deze weblog. Ik zou u aanraden om mee te doen, al was het maar om het gevoel te hebben dat u mij aan het werk zet. Hier komt ie:

U moet steeds weer moeite moeten doen om op deze blog langs te komen en daar bewonder ik u voor. Daarom wordt u nu ook beloond. U mag meedoen aan de “De Tafel Plakt bestaat op 18 april 2008 1 jaar wedstrijd”. U kunt een mooie prijs winnen. U mag “mooi” en “prijs” letterlijk nemen. U kunt immers het spel, “Ticket To Ride: Nordic Countries” (Days of Wonder) winnen. Alleen verschenen in het Hoge Noorden, waar kerstmannetjes wonen die vlak voor aanstormende locomotieven staan te wuiven en waar men, in tegenstelling tot ondergetekende, alleen maar witte sneeuw ziet. U speelt met kaartjes met ondergesneeuwde treinwagonnetjes op en, net zoals in het alle Ticket To Ride spellen probeert u te winnen door steden met elkaar te verbinden en daarmee punten te scoren. Deze steden bevinden zich in Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen. Het spel is voor twee tot drie spelers. De eenzamen en de grote gezinnen vallen uit de boot, ik weet het, maar het spel staat ook gewoon mooi op de schoorsteenmantel. De mensen zonder schoorsteenmantel vallen dan uit de boot, ik weet het, maar je kunt de stevige doos ook gebruiken als opstapje als u iets uit uw hoge keukenkast wilt nemen. Bent u een smurf of heet u Plop en hebt u geen hoge keukenkast dan kan u ook gewoon in de doos gaan wonen.

Hoe win je nu dit genot om naar te kijken en mee te spelen? U moet twee dingen doen. Ten eerste voorspelt u op welke plaats (ranking) dit spel op 18/04/2008 om middernacht (de nacht van 17 op 18 april) op Boardgamegeek zal staan: http://www.boardgamegeek.com/

Ten tweede krijgt u nog een schiftingsvraag: u moet mij kunnen zeggen, op de kop of bij benadering, hoeveel deelnemers er aan deze prijsvraag gaan deelnemen. Uiteraard is deze vraag pas van belang indien er meerdere deelnemers de eerste vraag juist beantwoorden of er even dicht bij zitten. Ik heb maar één Ticket To Ride: Nordic Countries, vandaar. U mailt uw antwoord naar dominique.cortens@telenet.be en u vermeldt uw naam en adres (voor de verzending of levering als u niet te ver woont). Eén inzending per persoon.

I
ndien ook de schiftingsvraag een gelijke stand oplevert wordt de winnaar door de onschuldige hand van mijn jongste dochter, Ruth, uit de afgeprinte stapel mails getrokken. We zijn er nog niet echt uit welke hand nu de meest onschuldige is, maar we hebben nog tijd om een aantal experimenten te doen.

Deze wedstrijd loopt nog tot 29/02/2008 om middernacht.

Voor de nieuwsgierigen onder ons even de link naar het spel op Boardgamegeek: http://www.boardgamegeek.com/game/31627

De winnaar wordt met de nodige egards op 18 april op deze blog bekend gemaakt.

Veel geluk! Ik zal het nodig hebben.

Dominique

 

 

 

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Een rechtstreekse aanval op het nu: 2008, een vooruitblik!

 1. Wordt Liberté niet opnieuw uitgegeven door Valley Games? Ik heb net in Simon Hunts lijstje voor aankondigingen van Z-Man Games in 2008 gekeken, en Liberté staat daar niet tussen…

  Overigens is het naar mijn idee nog lang niet zeker of Liberté er komt. Het aantal vooraanmeldingen loopt niet bepaald storm. ’t Is eerder een licht briesje op een verder windstille dag. Toen ik in de herfst van 2007 mijn review schreef stond het aantal op zoveel-en-negentig; nu staat de teller op 136. Ik denk dat we het voorlopig met de Warfrog-editie moeten doen…

  Like

 2. Maarten,

  Je hebt gelijk. Valley Games heeft hem in vooraanmelding, zoals je aangeeft. Om de één of andere duistere reden sla ik Z-Man Games en Valley Games soms door elkaar. En het late uur waarop ik nog aan deze bijdrage hebt gewerkt zal ook wel zijn invloed hebben gehad. Ben in alle geval blij dat ik de Warfrog-editie heb. Zoals je zegt: “eerder een licht briesje op een windstille dag” wat de vooraanmeldingen betreft. Gokkantoren zouden goede zaken kunnen doen met een voorspelling over wanneer de heruitgave eraan komt.
  En nu even snel de tekst corrigeren.

  Like

Reacties zijn gesloten.