De eerste stapjes

Als je het moedige besluit neemt de snelweg “Monopoly, Mens Erger Je Niet, Risk, Scrabble en andere mainstream-bestemmingen” te verlaten en de afslag “nu nog onbekend, maar weldra uw grootste minnares” te nemen gaat een nieuwe wereld voor je open. En net als het blijvend uitdijende heelal wordt de wereld van het betere bord- en kaartspel steeds maar omvangrijker.

Voor je het weet zie je door het bos de bomen niet meer, zelfs al draag je het zwaarste model ziekenfondsbril.

Voor u, lezer, die de stap wil wagen en daarbij terdege beseft dat er geen weg terug meer is, enkele tips:

Speel de volgende actiekaarten:

Actiekaart 1

Sluit je aan bij een spellenclub.

Geloof me, je bent niet de enige die, hoe zal ik het zeggen, een zekere fascinatie voor het spelen van spellen in zich draagt. Er zijn er nog. En nog straffer, ze zoeken elkaar op. Op regelmatige basis zelfs. Zo kun je ondergetekende regelmatig terugvinden in De Speeldoos in Aarschot of De Spellenhut in Westmeerbeek. Ook een bezoekje aan de Speelduivel in Leuven staat hoog genoteerd in mijn agenda, maar het is er door omstandigheden nog niet van gekomen. Het leuke aan deze social events is dat ze inderdaad social en gezellig zijn en je gelijkgestemde zielen ontmoet. De meeste van die zielen zullen ook geen gelegenheid ongebaat laten om je in de wondere spellenwereld in te wijden. Bij sommige clubs kan je zelfs mits een kleine bijdrage spellen lenen.

Actiekaart 2

Loop eens een spellenspeciaalzaak binnen,

liefst eentje met een mooi assortiment bord- en kaartspellen en laat je eens informeren over het betere spel. Mijn persoonlijke favoriet in mijn streek is Ingelberts in Aarschot. Een zeer uitgebreide keuze, mensen met ervaring die tijd maken voor degelijk advies en wat er niet is kan je altijd bestellen. Wel een waarschuwing vooraf: val niet achterover van het aanbod. Soms, als het weer gaat omslaan, voel ik het nog.

Actiekaart 3

Surf eens wat rond op het internet

. Tik “bordspellen” of “kaartspellen” in op gelijk welke zoekmachine en kijk wat er gebeurt. Als je internationaal wil gaan zijn “boardgames” en “brettspiele” ook erg leuke zoektermen.

Actiekaart 4

Speel, speel, speel, speel, speel, speel!

Grijp die doos, doe ze open, gooi alles eruit, grijp wat toevallige voorbijgangers bij hun nekvel en speel!

Actiekaart 5

Leer de volgende quote van buiten: Wie speelt, wint altijd!

Actiekaart 6

Lees deze blog.

Ik geef het toe, het is allemaal niet eenvoudig.. Maar Rome was ook niet op een dag gebouwd. Alhoewel, ik herinner me vaag de zomer van 2003 waarin ik tijdens een sessie “Mare Nostrum” op één namiddag tijd Rome uit het niets opbouwde, tussendoor nog even het gras afreed en daarna datzelfde dierbare Rome door R.R. uit A. met de grond gelijk zag maken, gewoon omdat ik eerder in het spel per ongeluk een van zijn eenheden had aangevallen.

Soms, in een helder moment (ze zijn er, geloof me), probeer ik eens stil te staan bij de oorzaken van mijn soft spot voor spellen. Gaat het om het tactiele aspect, het manipuleren van spelborden, pionnetjes, kaarten, blokjes, schijfjes, zakjes en meer van dat fraais? Het manipuleren van spelattributen is trouwens door sommige spelers onder ons tot een ware kunstvorm verheven. Zo kan ik uren blijven kijken naar de elegante wijze waarop K.D.. uit D. een spelbord op tafel uitspreidt, wat vooral bij Railroad Tycoon volop genieten geblazen is. En F.J. uit W. is zodanig gespecialiseerd in het schudden van kaarten dat er al jaren onder bepaalde spelers weddenschappen worden afgesloten over wanneer hij nu eens een kaartje gaat laten vallen. De kans dat Filip De Winter onze volgende premier wordt is groter, geloof me.

Of is het het samen bezig zijn aan een gedeeld project? Een hele stad opbouwen in Big City, kunst verkopen in Modern Art, archeologische opgravingen doen in Jehnseits von Theben of een pornofilm produceren in Project Pornstar (waarover in een van de volgende blogs meer!)? Nee, dat kan het niet zijn want mijn projecten worden altijd maar weer deskundig gedwarsboomd door mijn medespelers.

Nee, het is gewoon de fun, het plezier.

Ach, de romantiek van het spelen. Het gespin van de kachel op de achtergrond, de pompoensoep op de Halloween-spelavonden, het bloed waarover je uitglijdt op diezelfde Halloweenavonden, de lekkere hapjes, de drankjes, het uitbundige hoongelach als er weer eens eentje een pluim verliest tijdens een spelletje Coyote, de dreigende manier waarop J.V.R. uit B. voor elk spel zijn mouwen opstroopt, het rrrrrrrrr-geluid als F.J. uit W. weer eens een setje kaarten schudt, de kreet “de tafel plakt!” als je voorzichtig vraagt of je een zet mag herdoen. On-be-taal-baar!

 

Dominqiue