De Kathedraal

 

In mijn favoriete droom zeggen vriendinnen mij wel eens: “Gij hebt echt wel een kathedraal van een lichaam”.

Wegens tijds- en ruimtegebrek wil ik daar nu niet verder op ingaan. Nee, ik wil het nu even hebben over het bordspel “De Kathedraal”, oorspronkelijk in 2006 uitgebracht als “Die Saulen der Erde” door de Duitse uitgever Kosmos en recent in de betere spellenzaak gedropt door 999-games in een Nederlandstalige editie. Gebaseerd op een boek: The Pillars of the Earth, van Ken Follet. Kwantitatief een meesterwerk want uitermate dik, kwalitatief nog geen opinie hierover wegens nog niet gelezen.

Slimme jongens, die Nederlanders van 999-games, want dit wordt gegarandeerd een dikke hit! Eddy Wally mag dan 75 geworden zijn, als marktkramer notabene, ik denk niet dat zijn ceedeekes even vlot over de toonbank zullen gaan als dit spel.

Marktkramers? Nee begot. Middeleeuwse bouwmeesters zijn wij, en wij bouwen niet zomaar wat sociale woningen bij mekaar, ben je gek? Een Kathedraal ja, voor minder komen wij ons bed niet uit. En we hebben werkvolk, drie man sterk. Een mortelmaker, een steenkapper en een schrijnwerker. Eenvoudige werklieden, maar met handen als kolenschoppen aan hun lijf. En ’s ochtends vroeg niet naar het werk met een blits minibusje, neen hoor, met de hondenkar!

In de loop van het spel komt het meer gespecialiseerde werkvolk ook nog langs: glasblazers, klokkengieters en meer van dat fraais. Maar ze kosten veel geld. Gelukkig vragen ze nog net geen bedrijfswagen, dat scheelt. 

Aan het hoofd van dit kleine bedrijfje heb je als taak ervoor te zorgen dat jij en je personeel zoveel mogelijk bijdragen aan de bouw van de kathedraal. Veel bouwen = veel overwinningspunten, het leven is simpel nietwaar? Dream on, baby, want je zit ook nog eens opgezadeld met een stelletje ongeregeld, maximaal drie stuks, die net op hetzelfde uit zijn als jij. Ze gunnen je het wit in je ogen niet, ze kopen het betere werkvolk voor je neus weg, ze gaan op de koop toe nog eens lobbyen bij de bisschop (mouwvegers!) om een beetje kerkelijke bescherming af te kopen (maar op zondag naar de kerk, ho maar!), keuvelen een beetje met de koninklijke hofhouding zodat ze geen belastingen moeten betalen, kopen op de markt de interessantste grondstoffen voor je neus weg, hebben schijnbaar de beschikking over nooit opdrogende geldstromen en als puntje bij paaltje komt willen ze altijd nog eerst aan de beurt komen ook.

Geld is schaars, grondstoffen ook. Altijd maar weer stuur je die arme werklieden het bos, de steengroeve en de zandgroeve in met altijd weer minder opbrengst dan je nodig hebt. Relatiegeschenkjes voor je personeel op het einde van het boekjaar? Vergeet het maar.

Zoveel lekkers als er op het spelbord ligt, zo weinig mag je kiezen . Het leven van een bordspeler is hard. Maar iemand moet het doen. Iemand moet zich opofferen. Iemand moet hier doorheen. 

Op anderhalf uur is de Kathedraal klaar. Wij zijn dan ook geen broekventjes. En als je het heel goed gedaan hebt word je tot opperbouwmeester benoemd. Laurierkransje op het hoofd, bewonderende blikken van je medespelers, glimwormmanieren. Geen voer voor de krokodillen deze keer. Of is dat een ander spel?

 

Dominique

 

 

 

 

 

5 gedachtes over “De Kathedraal

  1. Over Eddy Wally gesproken…één van onze noorderburen heeft ooit beweerd dat de meetste dromen bedrog zijn…

    Like

Reacties zijn gesloten.