Flying Kiwis
U bent een snipstruis, u kunt niet vliegen en ondanks uw woonachtigheid in een van de mooiste en leukste landen op aarde wilt u toch uw – spreekwoordelijke in dit geval – vleugels uitslaan en een stuk van de rest van de wereld zien.
Dat is het probleem waarmee u in dit spel zit opgezadeld.
U mag dan wel een snipstruis zijn en er niet bepaald slim uitzien, dom bent u ook niet. Daarom hebt u samen met uw vrienden besloten niet uit te vliegen maar uit te varen. Als verstekeling, in een fruittransport.
Dat is een heel goed idee maar gezien het tarten van de zwaartekracht niet uw sterke kant is en u niet zomaar een fruitkrat in vliegt moet u met een hulpmiddel op de proppen komen. Na enkele uren intens nadenken trad het woord katapult in dikke neonletters uit uw grijze massa naar voren. Daarmee kunt u uzelf en uw vrienden de fruitkratten in schieten.
De praktische aanpak is één, maar er zit nog een addertje onder het gras. Uw reisgezelschap heeft immers laten verstaan dat iedereen graag bij zijn of haar beste vrienden in de krat zit. Lekker knus bij elkaar. En u wil dat eigenlijk heimelijk ook. U hebt immers ook vrienden.
Uw fingerspitzengefühl moet dus ook worden aangesproken.
Aangezien uw reisgezelschap uit vier groepjes van tien kiwi’s en het begrip geduld nog niet tot uw gezelschap is doorgedrongen weet u wat dat betekent.
Chaos.
Want de katapulten zijn nog niet goed in stelling gebracht of de eerste snipstruisen knallen al door het zwerk.
Elke groep probeert zo snel mogelijk vier van hun kiwi’s bovenaan in een vierkant – de kratten zijn verdeeld in zestien vakken – in de kratten te krijgen. Van zodra een speler dit exploot realiseert is is hij gelijk de winnaar. Lukt geen enkele speler in zijn opzet worden in elk vak het aantal kiwi’s geteld. De speler wiens kiwi bovenop ligt mag in vak met elke kiwi scoren, à rato van 1 punt per kiwi.
Na 10 minuten lachen, gieren, brullen en occasioneel vloeken bent u klaar.
Leve de snipstruis want:
Flying Kiwis is een geslaagd kinderspel. Het zit boordevol actie en creëert een hoop ambiance aan tafel.
Omdat Flying Kiwis een geslaagd kinderspel is wordt u niet overladen met spelregels. Een beiderzijds bedrukt velletje volstaat. U hoeft ook geen rekening te houden met plaatsingsregels voor uw katapult. Hebt u geen benul van uw eigen kracht, er is niemand die u ervan zal weerhouden vanuit de keuken een lanceringsplatform richting woonkamer op te zetten. Leuk!
Moet u voor de eerste assemblage even wat tijd uittrekken, vanaf dan blijkt voor de opzettijd van Flying Kiwis het woord bliksemsnel te zijn uitgevonden.
Flying Kiwis is een spel dat het speelplezier een handje helpt door handig gebruik te maken van de speeldoos.
Flying Kiwis mag dan in essentie een kinderspel zijn, als volwassen deelnemer zult u aangenaam verrast zijn door het speelplezier dat u hier ervaart.
Chaos, in andere spellen een serieuze handicap, is een van de troeven van dit spel.
U gaat het nooit laten bij één partijtje. Het speelplezier en de korte speelduur zorgen daarvoor.
Flying Kiwis is een prima spelactiviteit voor niet-spelers.
Flying Kiwis scherpt op een leuke manier de (fijn)motorische vaardigheden van uw nakomelingen aan.
Geef u maar de fruitvariant want:
Een zichzelf katapulterende loopvogel, waar halen ze het?
U hebt geen kinderen.
U houdt van het zwaardere werk.
Uw gebrek aan fingerspitzengefühl zit u danig in de weg. U gaat dit dus nooit kunnen winnen.
Dominique
Flying Kiwis
White Goblin Games (2017)
Marco Teubner / Frank Bebenroth
2 tot 4 spelers vanaf 5 jaar
10 minuten
Score op de Plak-o-Meter: 7,34