Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek (Einstein)

Dr. Eureka

Scheikunde was niet mijn favoriete vak, en spelen onder tijdsdruk probeer ik meestal ook te vermijden Ik voelde dan ook enige gezonde weerstand toen ik onlangs werd uitgenodigd om aan te schuiven bij een spelletje Dr. Eureka, een van de nieuwe worpen van White Goblin Games.

Ik zat fout.

In dit spel wordt u gesommeerd om Dr. Eureka in zijn laboratorium te helpen bij het uitvoeren van zijn experimenten.

U krijgt amper de tijd om u in uw witte labojas te wurmen want het moet klaarblijkelijk erg snel gaan. En er zit een extra beloning in als u de juiste formule als eerste in uw proefbuizen tevoorschijn weet te toveren. 

Drie proefbuizen hebt u, met in elke proefbuis twee moleculen – hier verschijnend onder de vorm van plastic balletjes in rood, groen en paars. 

Verder merkt u op het centrale werkvlak een stapeltje opdrachtkaarten die aangeven in welke volgorde de moleculen uiteindelijk in welke proefbuizen moeten verschijnen. Wie dat het snelste klaarspeelt krijgt de opdrachtkaart en scoort daarmee gelijk een punt. De onderzoeker die als eerste vijf punten scoort wint.

U herschikt de moleculen uiteraard – elke rechtgeaarde proefbuisgebruiker kent dit – door ze over te gieten naar uw andere proefbuizen en weer terug. U mag daarbij de moleculen niet aanraken, die zijn immers dodelijk. Doet u dat toch ligt u uit deze onderzoeksronde en kunt u rustig achteruit leunend genieten van de andere klunzen aan tafel.

U mag ook uw proefbuizen omgekeerd op tafel plaatsen. Dat is niet zonder risico want de bovenkant is smaller dan de onderkant. U mag ze ook onderling verplaatsen op uw werkblad want de volgorde op de opdrachtkaart moet uiteraard ook worden gerespecteerd.

Van zodra er iemand de opdracht heeft volbracht roept die “Eureka!” waarna een korte evaluatie door de andere onderzoekers volgt, al dan niet uitmondend in het de plechtige overhandiging van de opdrachtkaart. Faalt de Eureka!-roeper ligt hij of zij uit de ronde, de anderen zetten hun onderzoek dan gewoon verder.

Na een kwartiertje hectiek bent u klaar.

Berg uw oude chemiedoos nu definitief op want:

Met de inhoud van deze doos gaat u meer plezier beleven. Ze heeft trouwens ook een veel betere inlay.

Het spelmateriaal van Dr. Eureka is dik in orde. En het kan tegen een chemische stoot. 

De spelregels zijn poepsimpel. Elke onderzoeker in spé kan hiermee aan de slag. Zei Einstein trouwens niet: “If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough.”

Het speelplezier is gegarandeerd. U voelt de spanning langs uw ruggengraat naar beneden glijden, u ervaart de ondraaglijke druk die het werken tegen de tijd op u legt, u vloekt richting tegenspelers omdat u vermoedt dat ze het beter aan het doen zijn dan u, u vervloekt de onverklaarbare tremor die uw vingers plotseling teistert bij het manipuleren van uw proefbuizen, u haat de onweerstaanbare drang die uw vingers naar het verboden fysiek contact met de balletjes drijft, u bidt dat de volgende opdrachtkaart haalbaarder is en u neemt zichzelf voor gelijk na afloop yogalessen te nemen om de volgende sessie voor te bereiden.

Dr. Eureka is hilarisch, leuk en zowaar erg spannend. En het zorgt voor eigenaardige kreetjes aan tafel.

Er is geen enkele spelregel die u verbiedt andere spelers verbaal te destabiliseren. Dat u zichzelf daarbij ook afleidt van uw einddoel is bijzaak. 

Dr. Eureka is erg snel gespeeld. De korte tijd die u aan uw experimenten besteedt vliegt voorbij, wat u doet vermoeden dat de relativiteitstheorie standaard in de doos wordt meegeleverd. Zei Einstein niet: “An hour sitting with a pretty girl passes like a minute but a minute sitting on a hot stove seems like an hour. That’s relativity.” Dr. Eureka is hier het mooie meisje.

Dr. Eureka is een goed voorbeeld van een prima familiespel. 

Dr. Eureka biedt aan iedere deelnemer evenveel kans om te winnen. Vanaf de tweede ronde bepaalt immers de stand van zaken in uw proefbuizen uw startpositie voor de volgende opdracht. Dat kan u soms een welverdiend duwtje in de rug opleveren. En zij die kunnen bogen op een meer dan goed ontwikkeld ruimtelijk inzicht worden hier geconfronteerd met de noodzaak van snelheid van handelen. Zij zullen al snel merken dat het tweede het eerste aanzienlijk in de weg zit.

Hebt u zorgen? Dr. Eureka staat ervoor garant dat u ze minstens voor een kwartiertje volledig vergeet. Langer zelfs, want u gaat het niet bij één onderzoekssessie houden.

Voor de gevorderder onder ons is er een variant voorzien waarin u voorspelt in hoeveel handelingen u de opdrachtkaart tot een goed einde brengt en elke speler (van laag naar hoog) mag proberen de proef uit te voeren.

Dr. Eureka kan ook zonder problemen solo worden gespeeld. U probeert dan gewoon zo nel mogelijk uw vijf opdrachten te vervullen. Uw totaaltijd wordt de nieuwe streeftijd die u wil verbeteren. U kunt zo ook in het geniep trainen.

Eureka is een aanwinst voor elke zichzelf respecterende spellenclub. Ambiance verzekerd.

U experimenteert in stilte verder want:

Dit is geen strategisch opbouwspel, een spelcategorie waarin u toevallig in bent gespecialiseerd.

U hebt een stevige, stabiele tafel nodig om dit spel tenvolle tot zijn recht te laten komen, al kan door sommige kapoenen onder ons net het tegenovergestelde worden beweerd.

Dominique

 Dr. Eureka

White Goblin Games (2017)

Roberto Fraga

2 tot 4 spelers vanaf 6 jaar

15 minuten

 

 Score op de Plak-o-Meter: 7,899