Acht. Niet meer, maar ook niet minder.

Eight Epics

Het is me toch wat met de wereld. Alsof Islamitische Staat, burgeroorlogen, natuurrampen, klimaatproblemen en een ellenlange wachtlijst bij Haarwerken Smets in Boom nog niet genoeg zijn worden we nu ook nog geconfronteerd met 6 verschrikkelijke plagen die door een kwaadaardige, goddelijke entiteit op ons worden losgelaten. Denk aan vraatzuchtige draken, verschrikkelijke demonen,  religieuze cultisten, de zwarte dood, meteorietregens, een verstoring van de de balans tussen de natuurelementen en een snel dichterbij komende maan die blijkbaar nog nooit van voorrang van rechts heeft gehoord.

Het betere werk zeg maar.

Enige barrière en enige kans op redding: acht helden die – ga er even bij zitten – dobbelstenen kunnen manipuleren. 

Want de hoger genoemde rampen manifesteren zich in dit spel als dobbelsteenuitdagingen, en dus geen betere remedie hiertegen dan dobbelsteen manipulatoren.

U meet zich dus de rol aan van een Nobele Heilige, een Mirakelmaker, een Goede Demon, een Mysterieuze Zwaardmeester, een Onsterfelijke Heks, een Donkere Elf, een Onkwetsbare Generaal of een Hoge Kampvechter.

Voorwaar een indrukwekkend gezelschap, wat niet wegneemt dat ze al snel na spelaanvang om hun moesje zullen staan roepen. Alle acht, want ook als u met een lager spelersaantal de confrontatie aangaat doen ze allemaal mee. 

Een voorbeeld van een uitdaging? Die Religieuze Cultisten van hierboven vragen dat het gezelschap met achtereenvolgens 6, 7 en 8 dobbelstenen wel een heel laag ogenaantal gooit, respectievelijk 10, 9 en 8. Dan komt de vaardigheid van de Mirakelmaker goed van pas want die kan het resultaat van 2  dobbelstenen naar de regenoverliggende zijde draaien. Of de Nobele Heilige, die een levenspunt van een andere held kan genezen en in één moeite door 2 dobbelstenen mag herrollen. 

U las het goed: levenspunten. Elke keer dat een held zijn speciale kracht gebruikt verliest hij een levenspunt. Dat gebeurt ook elke keer als hij of zij de standaardactie ‘1 keer opnieuw dobbelen van 3 dobbelstenen tijdens uw beurt’, extra gebruikt.

U begrijpt al dat het in leven houden van het gezelschap tot aanbeveling strekt, want elke uitvaller zorgt ervoor dat de strop om uw nek – die bij spelaanvang al niet bepaald comfortabel aanvoelt – nog strakker wordt aangetrokken.

U en uw vrienden winnen als u alle rampspoed kunt weerstaan zonder dat het hele gezelschap het loodje heeft gelegd. De uitvallers krijgen dan een staatsbegrafenis. Slaagt u er niet in een ramp te bedwingen vooraleer alle 8 helden zijn ingezet of zijn alle helden gesneuveld is het dag met het handje, en met de wereld.

Maak de borst maar lekker nat want:

Als u op zoek bent naar een coöperatief micro kaart-en dobbelsteenspel moet u zich hier eens over buigen.

Eight Epics kan met een macro spelersaantal van 8 gespeeld worden.

Eight Epics is prima moduleerbaar, waarbij het verplicht gebruiken van de helden in een bepaalde volgorde mijn favoriet is. 

Eight Epics is uitdagend en moeilijk te winnen, en de moeilijkheidsgraad neemt toe naarmate het aantal spelers toeneemt. U kunt trouwens ook lekker solo aan de slag. 

Voor de massochisten onder ons is er ook een interessante uitbreiding beschikbaar, Eight Epics: Exceed, met extra rampscenario’s en gebeurtenissen die u ook nog eens voetje proberen te lichten tijdens uw heroïsche werkzaamheden. Als compensatie voor het ondergaan van deze extra rampspoed krijgt u af en toe een beloning.

Veel compacter kan een episch dobbel-en kaartspel niet zijn.

Geen reddingsoperatie voor u want:

Het alfamannetje komt hier helemaal aan zijn egoistische trekken. U haat het als u er voor spek en bonen bijzit.

U puzzelt niet graag.

Dobbelsteenmanagement is niet aan u besteed.

Dominique

 

Eight Epics

Kanai Factory (2015)

Seiji Kanai

1 tot 8 spelers vanaf 10 jaar

20 minuten

 

Score op de Plak-o-Meter: 6,904